- På grunn av mye rust og korrosjon har en bærebjelke under Sluppenbrua blitt betydelig svekket. Vi var bekymret for at stålbjelken kunne falle sammen, og satte derfor opp forskalingsstøtter under bjelken, sier Arne Iversen som er seksjonsleder for vei i Statens vegvesen i Midt-Norge.

Iversen understreker at den aktuelle bjelken kun støtter opp en kort strekning på gang- og sykkelvei-delen av Sluppen bru, og at bil-delen av brua støttes opp av andre bjelker.

ADRESSEAVISEN MENER: Start med ny bru på Sluppen nå

- Midlertidig løsning

Ifølge Iversen ble Statens vegvesen oppmerksom på situasjonen i vår, og satte opp forskalingsstøttene etter dette. Samtidig ble det lagt ned forbud for traktorkjøring på gang og sykkelveien. Traktor brukes der på vinters tid på grunn av brøyting.

- Kjøreforbudet for traktor handler om at vi vil begrense vekta over bjelken, for å unngå ytterligere skader.

Iversen sier løsninga med forskalingsstøttene er midlertidig.

- Vi håper å ha en mer permanent løsning på plass før vinteren slik at brøytinga skal kunne gå som normalt, sier Iversen.

Foto: Martin Andersen

- Sliter med å vedlikeholde brua

Sluppen bru ble bygget i 1954, mens brufundamentene er fra 1864. I 2011 ble brua stengt en periode fordi den var i ferd med å kollapse.

Daglig trafikkeres brua av rundt 12 000 kjøretøy.

Nå jobber Statens vegvesen med flere tiltak for å holde brua operativ til den nye brua er på plass.

- Vi vil sette i gang tiltak for å sikre stålbjelkene som holder brua oppe. Det dreier seg om overflatebehandling av deler av stålbjelkene under brua. Dessuten vil vi legge ut store steiner på elvebunnen rundt fundamentene til brua, for å beskytte pilarene, sier Iversen.

- Er det trygt å bruke brua?

- Ja, det er trygt, sier Iversen.

- Hvor mye haster det med å få på plass ny bru på Sluppen?

- Det haster. Vi sliter med å klare å vedlikeholde brua godt nok, sier Iversen.

Nydalsbrua kan være klar i 2022

Dersom alt går etter planen kan den nye brua på Sluppen, som skal hete Nydalsbrua, stå klar i 2022, ifølge prosjektleder Terje Simonsen.

Prosjektet er imidlertid også avhengig av at det blir gitt tillatelse til å forskuttere brubygginga ved bruk av bompenger. En søknad om dette ble sendt i slutten av april, men Samferdselsdepartementet har foreløpig ikke tatt stilling til bompengeforskutteringa. Dersom det ikke blir gitt tillatelse til forskuttering er det trolig ikke aktuelt med anleggstart før i 2022/2023, ifølge et brev fra Vegdirektoratet.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.