Nylig sendte Trondheim eiendom ut melding til alle kommunale enheter, der det kommer frem at de har besluttet å droppe bruken av skotrekk.

- Nå faser vi ut blåposene på de fleste av kommunens skoler, barnehager og helsehus, sier renholdssjef i Trondheim eiendom Ida Kvammen.

- Ikke samme behov som før

- Vi ser at behovet for skotrekkene ikke er det samme nå som for 20 år siden da vi innførte ordningen. Nå har vi større soner med gulvmatter i garderobene og skraperister utenfor inngangspartiene. Dessuten er gjerne sandkasser plassert lenger unna inngangsdørene, noe som gjør at man må gå flere skritt for å komme inn derfra, sier Kvammen.

Samtidig mener renholdssjefen at blåpose-kuttet er bra i et miljøperspektiv.

- Vi anslår at det brukes og kastes tusenvis av skotrekk i Trondheim hver eneste dag. Når vi kutter blåposene reduserer vi søppelmengden betydelig, påpeker hun.

- Bruk skraperistene

De som oppholder seg på skoler, barnehager og helsehus til daglig har gjerne tøfler eller innesko, og det er typisk foreldre og andre besøkende som til nå har benyttet seg av skotrekkene. Til dem har Kvammen nå følgende tips:

- Når man skal hente barna i barnehagen eller på SFO anbefaler vi heretter at man bruker skraperistene på utsiden og mattesonene på innsiden, slik at man tar med seg minst mulig sand inn i bygget.

Trondheim eiendom legger ikke opp til ekstra renhold etter at blåposene forsvinner.

- Er dere ikke redde for at det blir mye ekstra grus og skitt i lokalene fremover?

- Nei, ikke så lenge folk tar hensyn ved å ta av seg skoene eller tørke av seg ved hjelp av skraperistene og mattesoner, sier Kvammen.

- Fortløpende utfasing

Renholdssjefen vil ikke tidfeste nøyaktig når tiltaket med blåposekutt på skoler, barnehager og helsehus er gjennomført.

- Her er det snakk om en utfasing som foregår fortløpende. Noen enheter har allerede kuttet ut blåposene. Så kan det være at man i noen bygg ønsker å fortsette å bruke trekkene, for eksempel fordi man ikke har skraperister eller matter i garderobene, og det er vi åpne for, sier Kvammen

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter