1.oktober i fjor ble Trøndelag Arbeiderpartiets største fylkeslag. Tung ble valgt som konstituert leder, og planen var at hun i alle fall skulle sitte til det første årsmøtet i april. Men ettersom hun fikk en ny jobb ved NTNU, som ikke lar seg kombinere med lederjobben, må ny leder inn.

- Helt naturlig

Og veldig mye skal skje de nærmeste fredagstimene hvis ikke dagens gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkesnivå, Anne Marit Mevassvik, blir Tungs etterfølger.

- Det er helt naturlig at Anne Marit overtar frem til det ordinære årsmøte. Hun har stått i spissen for fylkessammenslåingen, er en samlende person, og en brobygger, sier stortingsrepresentant Jorodd Asphjell.

- Det har vært litt diskusjon om gruppeleder også kan være fylkesleder. Hva tenker du om det?

- Vi har blant andre hatt stortingsrepresentanter som har vært i den rollen, og det skal ikke være noe problem. Og dette er en konstituering frem til årsmøte, så får valgkomiteen og partiet ta ny runde på om de to vervene kan kombineres eller ikke, sier han.

Ro i partiet

- Er det naturlig at hun også blir valgt etter årsmøtet senere i vår?

- Det må en valgkomite og ikke minst henne sjøl finne ut av. Men frem til det ordinære årsmøte er det rett at hun tar over stafettpinnen. Så får hun bruke tiden frem til da, og finne ut hva som er best for henne, fylkestingsgruppa og fylkeslaget, sier han.

Selv vil ikke Mevassvik eller andre i styret som Adresseavisen har snakket med uttale seg om saken. Men flere i Ap understreker at det er viktig at det blir ro i partiet, og at hvem som blir konstituert ikke skal ta fokuset vekk fra det politiske arbeidet. Det er også helt naturlig at det en person i interimsyret som overtar frem til årsmøtet.

Stridigheter

Historien om lederen for et samlet Ap i Trøndelag startet allerede i fjor vinter. Opprinnelig var det Rune Olsø som skulle lede det nye fellesstyre for Trøndelag Ap. Men etter noen meget turbulente dager i mars i fjor, som følge av Adresseavisens omtale av Kystad-saken, endte Ap-folket med å velge seg hver sin kvinne, Mevassvik og Tung, i hvert sitt fylkeslag inntil sammenslåingen i oktober.

Mange, primært i tidligere Sør-Trøndelag, var skeptiske til Mevassvik på bakgrunn av at det var nettopp hun som tydeligst sa fra at det var uaktuelt å sitte i styret med Olsø. Den skepsisen og irritasjonen, er etter det Adresseavisen forstår, ikke på langt nær så sterk nå.

Trolig nei til ekstra landsmøte

Med Trond Giskes avgang som nestleder, og den generelle politiske krisen Ap er inne i, skal Trøndelag Ap også si ja eller nei til et ekstraordinært landsmøte. Signaler fra Ap-topper som har vært samlet på Trøndelagsmøtet de siste to dagene er at de ikke vil gå for det.