Familien på to voksne og to barn kjører sjelden bil, kjøper brukt, kildesorterer alt unntatt bleier og legger stor vekt på å spare energi.

–Vi føler ikke at vi er annerledes enn andre familier. Vi lever et helt normalt liv, sier tobarnsfamilien Kjønstad Prestvik i Trondheim.

Rekkehusleiligheten i Hammersborg borettslag skiller seg ikke vesentlig ut fra andre småbarnsfamilier.

Det gjør derimot måten å tenke livsstil på.

Vekt på grønne verdier

–Vi legger vekt på grønne verdier. Derfor kjøper vi som regel lokalprodusert og kortreist mat, plukker bær og dyrker urter og hagebær i vår egen kjøkkenhage. Vi sorterer papir og plast, glass, metall, tre og matavfall. To til tre ganger i året låner vi borettslagets tilhenger og kjører glass, metallavfall og tre til Hegstadmoen avfallsplass, forteller Geir Arne Kjønstad.

Han har hatt et bevisst forhold til den grønne livsstilen siden midten på 1990-tallet da han begynte å tenke i gjennom at han hadde svært mange ting han egentlig ikke hadde bruk for.

Tenkningen førte til medlemsskap i Framtiden i Våre Hender i 1998. Siden har han vært et aktivt medlem og praktisert en grønn måte å leve på.

–Da jeg ble medlem, var jeg uten bil og arbeidet som lærer i Meråker. Det betød to timer med rutebuss hver vei daglig. Det gav meg god tid til å lese og sove på bussen, men gav meg lite med fritid utenom jobben, forteller 39-åringen.

I dag kjører han bil til Meråker, men bare to dager i uka. Han deler på bilkjøringen med to andre kolleger.

–Vi prøver å bruke bilen minst mulig på fritiden. Når vi handler, kjøper vi inn varer for to uker av gangen. Da slipper vi alle småturene med bilen. Turer i Bymarka er heller ikke noe problem når bussen går rett fordi her vi bor, sier samboeren Hilde Prestvik (35).

Tog fremfor fly

Skal familien reise lengre foretrekker de tog framfor fly.

–Vi bruker bare fly når vi er helt nødt og da kjøper vi klimakvoter fra Framtiden i våre hender for å veie opp klimagassbruken vår, sier Geir Arne Kjønstad.

Familien er faste kunder på Fretex. Der finner de alt fra møbler til barneklær. De går også ofte på loppemarked og klikker seg jevnlig inn på finn.no for å gjøre gode bruktkjøp.

– Det hender vi gjør unntak fra bruktregelen når vi kjøper møbler. Da handler vi norske kvalitetsmøbler, sier Hilde Prestvik.

–Hva med leker til barna?

–Det er ikke nødvendig å handle alt nytt. At lekene er brukt fra før betyr ingenting for barna.

For mange er boligen et solid energisluk. Slik er det ikke hos den grønne familien i Rådmann Hammers vei.

Leiligheten etterisolert

Borettslaget har etterisolert alle leiligheter med 15 centimeter ekstra isolasjon og satt inn nye tre lags vinduer.

–Etterisoleringen merkes godt. Vi bruker mindre strøm enn før, forteller Geir Arne Kjønstad.

Strømforbruket vil gå enda mer ned når den nye rentbrennende vedovnen på stua er tatt i bruk i løpet av vinteren.

Men de fyrer ikke for kråka. Innetemperaturen er senket til 20 grader uten at fem måneder gamle Sunniva, Bjørn Einar på tre år eller de to voksne ser ut til å la seg merke av det.

–Vår livsstil er langt fra perfekt. Vi har fortsatt et stort forbedringspotensial, men jeg er stolt av å kunne leve i tråd med de verdiene jeg har. Det er fullt mulig å leve godt uten å følge livsstiltrendene. Vi har like god livskvalitet selv om vi forbruker mindre, sier Geir Arne Kjønstad.

Samboer Hilde Prestvik mener at selv om de lever grønt, er de materialister like mye som alle andre.

–Vi liker å bruke naturen og har kjøpt oss både kano og kajakk som vi bruker jevnlig. –Finnes det grønne drømmer dere ikke har realisert?

–Vi kan tenke oss en egen komposthaug i hagen. Det har borettslaget sagt nei til så langt. Neste gang vi kjøper bil blir det en elbil eller en plugg inn hybrid. Og kommer du hit i 2020 har vi forhåpentligvis jordvarme fra en varmepumpe og solfangere på taket, sier Geir Arne og Hilde, som neste fredag setter seg på nattoget til Oslo.

Klimaseilas til København

Det er ikke hvilken som helst helgetur familien legger ut på. Målet er en klimaseilas mellom Norge og Danmark og klimamøtet i København. Bak seilasen står Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp.

Etter noen timer i København, hvor de blant annet skal delta i en klimademonstrasjon, går turen tilbake til Norge igjen.

–Klimakonferansen er en viktig begivenhet. Vi er stolte over å kunne delta. Jeg er livende redd for at klimaet skal bli så ulikt i framtiden at barna våre ikke lenger kan gå på ski i Bymarka, men må dra til Røros eller Oppdal. Verden trenger en ny klimaavtale, sier Hilde Prestvik.

RESIRKULERT: Gamle skiholdere egner seg ypperlig på klatreveggen hos familien Kjønstad Prestvik, synes Bjørn Einar på tre år. Foto: MARIANN DYBDAHL