– Puster hun? Er hun våken? Puster hun? Forsøk å vekk henne, lød det over høyttaleranlegget i rettssal 1 i Namdal tingrett.

Natt til 26. juni ringte stefaren inn til AMK-sentralen og fortalte at den tre år gammel jenta hadde falt ned fra sengen – og at han hadde problemer med å få liv i henne.

Ut ifra den 25 minutter lange samtalen fikk retten et innblikk i de dramatiske minuttene som skjedde to dager før jenta døde på St. Olavs hospital i Trondheim, skriver Namdalsavisa.

AMK: – Puster hun? Er hun våken? Puster hun? Forsøk å vekk henne.

Stefar: – Jeg forstår ikke.

AMK: –Hører du at hun puster?

Stefar: – Veldig lite.

AMK: – Er din kone der?

Stefar: – Ja, vi står her sammen.

AMK: – Ambulanse er på veg til dere. Den er der om 14 minutter.

AMK: – Kan du åpne øynene hennes?

Stefar:– Ja, men de lukkes igjen.

AMK: – Ser du noe blod?

Falt sammen på pulten

Kort tid etter samtalen ble spilt av for retten, falt mora sammen  ved siden av forsvarer Torfinn Svanem.

Samtalen ble spilt av etter aktor Unni Sandøys innledning. Rettsforhandlingene ble stoppet som følge av helsetilstanden til mora.

En time etter kollapsen opplyser kvinnens forsvarer, Torfinn Svanem at hans klient opplevde et illebefinnende og et bevissthetstap som en direkte konsekvens av den psykiske belastninga av nødsamtalen som ble spilt av i retten.

– Hun fikk gjenopplevet situasjonen da dattera døde. Det var en traumatisk opplevelse for henne. Bevissthetstap er noe hun også har hatt problemer med tidligere – i tillegg til andre helsevansker, sier forsvareren til NA.

– Vil din klient være i stand til å fortsette rettsforhandlingene?

– Hun har kommet seg nå. Jeg håper det går seg til, og at det går bedre framover, sier Svanem.

Og det gjorde det. Kvinnen var på plass i rettssalen da forhandlingene ble gjenopptatt litt etter kl 13.

Språklige utfordringer

Under hele samtalen, som foregikk på engelsk, hadde AMK-sentralen og stefaren tydelig språklige utfordringer. AMK-sentralen forsøkte gjentatte ganger å få klarhet i hvilken tilstand barnet var i.

Mens stefaren fortsatt hadde AMK-operatøren på øret, ankom en ambulanse fra Grong ambulansetjeneste like etter klokka 01 på natta.

Kort tid etter ankom også en ambulanse fra Namsos ambulansetjeneste, med helsepersonell.

– Mor og barn ble kjørt med ambulanse til Sykehuset Namsos. De dro fra Overhalla like før klokka halv to på på natta. Når barnet ankommer sykehuset overtok sykehusets traumeteam. Det gjennomføres CT, hvor det blir funnet hodeskader, sa aktor Unni Sandøy etter at klippet var avspilt.

Ifølge den endelige hovedkonklusjonen i den rettsmedisinske obduksjonen fra sakkyndige , skal skadene jenta ha blitt utsatt for være kraftig, stump vold mot hodet.

Skadene beskrives som betydelige og er ifølge de sakkyndige ikke forenlig med fall fra lav høyde.

– Døden antas å skylde hodeskade med blødning under den harde hjernehinne og omfattende hjerneskader, leste aktor Unni Sandøy opp fra rapporten.

Samsvarte ikke med forklaringa

Videre forklarte aktor at det raskt ble rekvirert luftambulanse, og barnet ble fløyet til St. Olavs hospital i Trondheim.

– Barnevernet ble varslet samme natt. Bakgrunnen for dette var at flere av helsepersonellet som var til stede i Overhalla den natta, vurderte at skadene jenta hadde blitt påført ikke framsto i en naturlig sammenheng med forklaringa til mor og stefar på hvordan den hadde oppstått, sa aktor.

Klokka 03.00 26. juni blir politiet varslet om hendelsen.

De rykker ut til boligen sammen med barnevernstjenesten for å undersøke hvordan de øvrige barna i familien hadde det.

– Politiet måtte bryte seg inn døra for å komme seg inn. Der fant de stefar og det minste barnet i familien på stua, mens de to andre barna lå på soverommene sine.

Aktor forklarte videre at på bakgrunn av medisinske funn som gjøres utover natta og morgenen på St. Olavs, blir mor og stefar pågrepet.

Tirsdag 27. juni kommer første oppdatering på helsetilstanden til jenta; det er usikkert om hun overlever natta.

Dagen etter døde hun på St. Olavs.