Påtroppende fylkesrådmann Mjøen, som snart skal administrere hele Trøndelag og dets 4500 ansatte, er blitt ukependler. Mjøen er bosatt på gård på Hovin i Melhus, men da han i oktober fikk ny jobb i Steinkjer, kjøpte han seg sporenstreks en leilighet der, i gåavstand til Fylkets hus.

Vertskommunens ordfører har klare forventninger til sin nye «hybelboer»:

- Jeg forventer at han, fellesnemnda og etter hvert felles fylkesting gir innhold til det man har lagt opp til: Steinkjer som administrasjonssenter, sier Gram.

- Hva er din største bekymring på vegne av Steinkjer i det nye Trøndelag?

- At man ikke klarer å bygge strukturer som står seg over tid. Alle skjønner at man legger dette til grunn nå, men det skal være slik også 20–30 år frem i tid, sier Gram.

- Er dette noe du kan garantere, Mjøen?

- Det kan ikke jeg si med sikkerhet, jeg må forholde meg til de politiske vedtakene som til enhver tid er der. Men intensjonsplanen sier at vi skal bygge Steinkjer som administrasjonssted. Det gjør vi nå, ikke ut ifra Steinkjer som by, men ut ifra at vi trenger kompetent arbeidskraft, som Steinkjer og nærområdene gir oss, sier Mjøen.

Les også: Den nye fylkesrådmannen får fotlenke i Steinkjer

Siste nyttårskonferanse?

Gram og Mjøen var torsdag på fylkesmannens nyttårskonferanse, som samler ordførere, rådmenn og viktige samfunnsinstitusjoner fra hele Nord-Trøndelag. Tema var Trøndelag inn i fremtiden, og Mjøen mener «skal Trøndelag lykkes, må vi lykkes med Trondheim og Trondheims-regionen». Gram kommenterer:

- Trondheim er viktig for oss, samtidig som Trondheim er avhengig av oss og omlandet, slår ordføreren fast.

Mjøen bryter inn:

- Det mest sentrale: Vi er nødt til å få på plass bedre løsninger for transport på vei og bane. Togtiden mellom byene må ned med en halvtime-førti minutter. Først og fremst gjelder det elektrifisering og dobbeltspor, sier Mjøen.

- Der er jeg helt enig. Det er det viktigste enkelttiltaket for å skape vekstkraft. Dette er å bygge ett Trøndelag i praksis, slår Gram fast.

Også Trondheim-rådmann Morten Wolden var på konferansen for å snakke om Trondheims rolle i det nye Trøndelag. Han hadde syv anbefalinger, deriblant bedre transportløsninger:

- Jeg har tatt toget til Steinkjer tre ganger den siste måneden. Toget har vært forsinket hver gang, fortalte Wolden.

En av de andre anbefalingene var å fremme Trondheim:

- Frekt og freidig tror jeg det er viktig for Trøndelag at man klarer å styrke Trondheim nasjonalt og internasjonalt. Og så trenger Trøndelag noen felles prosjekter å samle seg om, sa Wolden, og nevnte blant annet VM, matproduksjon og kulturprosjekter.

Les også: Disse skal lede det nye Trøndelag

Ingen fotlenke

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen har skrevet at Mjøen får fotlenke av Gram og andre som frykter at fylkeskommunen på sikt blir snikflyttet til Trondheim.

- Jeg opplever ikke at jeg har fått en fotlenke, sier Mjøen.

Heller ikke Gram mener han har gir fotlenke, og påpeker at det er langt ifra bare fylkeskommunen som avgjør fremtiden:

- Hele porteføljen av regional stat er i ferd med å omstille seg: Nav, Innovasjon Norge, Skatteetaten ... Det gjelder 20–30 organisasjoner i Nord-Trøndelag, og de endrer seg delvis ukoordinert. Steinkjer er vertskap for mange av disse, og dette er i spill. Det gir oss både muligheter og bekymringer. Vi må forsvare noe av dette, og være offensive. Mye er i bevegelse, sier Gram.

Han peker på at NRK skulle være i begge fylkene da de slo sammen regionkontorene:

- Nå har vi bare en liten filial igjen i Steinkjer, sier Gram.

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) i Nord-Trøndelag mener den generelle sentraliseringstrenden truer:

- Trondheim er en magnet. Det er ingen som tror at det blir enkelt å holde på Steinkjer som administrasjonssenter, eller at det skjer av seg selv. Vi må være veldig bevisste på det nå i etableringen. Samtidig: Hvis man snakker for mye om at det ikke går, blir det en selvoppfyllende profeti, sier Mevassvik.

Siste konferanse? Fylkesmann Inge Ryan i Nord-Trøndelag inviterte til det som kan bli hans siste nyttårskonferanse. Neste uke avgjøres det om han får beholde jobben når fylkene slår seg sammen.

Ny fylkesmann på trappene

Fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, er en av flere søkere til stillingen som ny fylkesmann i storfylket.

- Det er litt spesielt å stå her når det ennå ikke er på plass hvem som blir fylkesmann, sa han til forsamlingen torsdag.

På søkerlista står også stortingspolitiker Frank Jenssen (H) og fylkesrådsleder Mevassvik. Under konferansen ga flere av talerne uttrykk for at de ønsket å beholde Ryan, deriblant Frosta-ordfører Trine Haug (Sp):

- Jeg var skeptisk til et felles Trøndelag i starten, men nå har jeg troa. Men det er viktig at det ikke blir Trondheim mot oss andre. Og vi skal ikke ned på nivået til Sør-Trøndelag, for eksempel når det gjelder tilbringertjenester. De skal opp på vårt nivå, sa Haug.

Neste uke blir det klart hvem som blir ny fylkesmann, med hovedsete i Steinkjer. Fylkeskommunen skal være etablert og i drift fra 1. januar 2018.

Les ogsp: Sørtrønderen er fra Mars, nordtrønderen er fra Venus

Les også: Steinkjer verre enn Sibir