NTE er i gang med utbygging av en ny demning ved Namsvatnet i Røyrvik kommune i Namdalen i Trøndelag. Tidligere i uka varslet Venstres stortingspolitiker Ándre Skjelstad bekymring for at utbyggingen kan føre til miljøfarlige utslipp i lakseelva Namsen.

Skjelstad uttalte overfor Namdalsavisa at han særlig er bekymret for at steinen som brukes som fyllmasse i den nye dammen kan inneholde store mengder tungmetaller. Grunneiere ved dammen har også uttalt til Trønder-Avisa at de opplever at det er mindre fisk i området etter at damprosjektet startet.

- Ikke påført vesentlig skade

Direktør Kenneth Brandsås i NTE Energi, svarer med at NTE tar miljøet på alvor, og deler ikke Skjelstad eller grunneiernes bekymring.

- Vi har alle tillatelser er på plass for å bygge dammen, inkludert utslippstillatelse. Alle utredninger med tanke på blant annet miljøutslipp og forurensing er gjort i forkant av at prosjektet startet opp. På bakgrunn av bekymringsmeldinger som har kommet inn, har vi også igangsatt egen, ekstern, kontroll av det som slippes ut i forbindelse med arbeidet, sier Brandsås til Adresseavisen.

- Ikke påført nevneverdig skade

Blant annet har NTE leid inn konsulentselskapet Sweco, som har tatt prøver av vassdraget inntil fem kilometer nedenfor stedet hvor dammen bygges.

Selv om det ikke foreligger noen endelige konklusjoner, har Adresseavisen fått tilsendt et foreløpig notat fra Sweco via NTE.

I notatet står det at Sweco har fått i oppdrag å gjøre en enkel vurdering av sedimentasjon, begroing og bunndyr på den aktuelle strekningen. Med forbehold om at det fortsatt ikke er foretatt analyser av prøver som er tatt, skriver Sweco notatet at sedimentasjonen, det vil si oppsamling av materiale på bunnen av elva, ser ut til å være av midlertidig art, og at det ikke tyder på at den «øvre strekning av Namsen er påført vesentlig skade av arbeidene»

Konsulentselskapet skriver videre at de ser det som utelukket at den lakseførende delen av Namsen er påført skade som følge av den nye dammen.

Ikke fått svar om tungmetaller

Når det gjelder utslipp av tungmetaller, er det også gjort undersøkelser denne uka. I tillegg til Sweco, har fylkesmannen vært til stede ved dammen for å ta prøver. Her er det imidlertid for tidlig å konkludere.

Brandsås sier at steinbruddet hvor NTE henter stein fra, skal være undersøkt før arbeidene tok til.

- Jeg har ikke detaljene på hva den undersøkelsen sier, men hadde det vært bekymring for tungmetaller, hadde vi aldri fått utslippstillatelse, sier Brandsås.