Mens det i 2016 ble begått 157 bilbrukstyverier i Trøndelag politidistrikt, ble det i 2017 stjålet 201 biler.

Spesielt stor har økningen vært i områder knyttet til Trondheim og Melhus. Politiinspektør og leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning, Anders Sunde-Eidem, peker på at bilbrukstyverier kjennetegnes av at miljøer av gjengangere i ulik grad er aktive.

- Det vil variere noe fra år til år. I hovedsak er det gjengangerkriminelle som stjeler biler, og det er svært sjelden stjålne biler fraktes ut av landet, sier Sunde-Eidem.

I 2017 ble det ifølge kriminalstatistikken til Trøndelag politidistrikt for 2017 registrert 24 794 anmeldelser – 657 fler enn i 2016 – en økning på 2,7 prosent.

Det ble til sammen registrert 7064 anmeldelser av vinningslovbrudd i 2017, en nedgang på 1 prosent sammenlignet med året før. Det innebærer 72 anmeldelser.

I 2017 ble det anmeldt 951 persontyverier på offentlig sted. Dette er en nedgang på 23,1 prosent sammenlignet med 2016. De aller fleste persontyverier på offentlig sted skjer i Trondheim sentrum og Solsiden i Trondheim. Det er også i disse områdene nedgangen i antall anmeldelser er størst.

Færre innbrudd

Antall grove tyverier fra bedrifter og skoler er redusert fra 281 til 159, en nedgang på 43 prosent. Den største nedgangen er i Trondheim sentrum og nordover mot Tempe. Politiet legger til grunn at fengsling av flere vinningskriminelle som tidligere ikke kunne dømmes på grunn av utilregnelighet, har betydning for at det er blitt færre anmeldelser. Dette skjedde etter en lovendring som trådte i kraft 1. oktober 2016.

Antall boliginnbrudd i Trøndelag er stabilt. Det ble anmeldt 146 saker i 2017, det samme antallet som året før. Boliginnbruddene knyttes til de fleste stedene i politidistriktet.

Tallet på ran ble redusert i 2017 sammenlignet med 2016 – fra 29 til 20 – en nedgang på 31 prosent.

Antall anmeldte narkotikalovbrudd økte i 2017 med 19,4 prosent sammenlignet med samme periode i 2016. Det er en økning på 453 saker. Det var en økning både av narkotikaovertredelsene, de grove narkotikaovertredelsene, dopingovertredelsene og av legemiddelloven (bruk/besittelse) i 2017.

Gitt lavere prioritet

- Skyldes økningen at narkosakene igjen er blitt prioritert høyere?

- Saker som omhandler offer, og spesielt saker der barn er involvert, har førsteprioritet. Det er fortsatt mye narkotika i omløp i Trøndelag. Samarbeidet med tollmyndighetene spiller her en rolle. Det avdekkes flere saker med Trøndelag som transittområde. Værnesregionens resultater med økt fokus på grensekontroll og Tollregionens grensepatruljer og Utrykningspolitiets etterretningspatruljers bruk av spesielle kamera (ANPR-kamera), har slått positivt ut i 2017. Målrettet innsats mot identifiserte kriminelle nettverk har også hatt positiv effekt, sier politiinspektør Sunde-Eidem.

Det anmeldes fortsatt et stort antall bedragerier i Trøndelag. Selv om nedgangen i fjor var på 5 prosent fra året før, har politiet registrert en stor økning av slike saker. Mange av sakene er knyttet til bruk av Internett.

Sunde-Eidem sier politiet ser eksempler på ulike typer bedragerier, som CEO-bedragerier (CEO står for Chief Executive Officer – administrerende direktør), hvor bedragerne utgir seg for å være i ledergruppen og beordrer uttak fra bedriftskontoer.

Misbruker kredittinformasjon

- Vi ser en rekke tilfeller av kortbedragerier hvor det misbrukes kredittkortinformasjon. Disse opplysningene misbrukes gjennom netthandel og billettkjøp på buss, tog og fly. Sikkerheten er lav ved bestillinger på nettet. Vi ser også en del eksempler på svindel via markedsplasser som finn.no på nettet. Svindel gjennom salg av konsertbilletter på facebook/finn.no er også vanlig.

Politiinspektøren legger til at mange fornærmede har aldri hatt kortet på avveie. Det er flere mulige forklaringer på misbruk uten at man alltid kan slå fast hvordan kortinformasjon er på avveie. De kan i så fall ha blitt utsatt for skimming eller phishing (phishing er et begrep som brukes om forsøk på å lure kortinformasjon ut av kortholder).

Datainnbrudd på nettet

Det kan også være snakk om datainnbrudd hos nettsteder, eller fornærmede kan ha hatt uforsiktig bruk av kortene sine, slik at noen har fått anledning til å avbilde dem. Informasjon på forside og bakside av kort er det som skal til for å kunne misbruke kortene på veldig mange steder på nett. Identitetskrenkelser ser man ofte parallelt med slike bedragerier. Opprettelse av mobilabonnement, epostkontoer og andre brukerkontoer osv. Mange bankkort leveres uten personnummer, som trolig vil redusere noe av ID- krenkelsene.

Gjengangere: - I hovedsak er det gjengangerkriminelle som stjeler biler, og det er svært sjelden stjålne biler fraktes ut av landet, sier politiinspektør Anders Sunde-Eidem. Foto: Morten Antonsen