- Pappa driver med skyting, og søskenbarna mine skyter, så da fikk jeg lyst til å prøve selv, sier 11-åringen.

Hun har drevet med skyting siden hun var sju-åtte år, og er ikke langt unna å bli medlem av den eksklusive 350-klubben. En klubb som er forbeholdt de som fikser 35 skudd i sentrum av skiva, 35 skudd i tiern, i en serie.

Eirin Raaen (11) sier at jentene ofte skyter bedre enn guttene. De er kanskje bedre til å konsentrere seg, tror hun.

- Jeg har klart 347 poeng. Da hadde jeg tre niere. Det var litt irriterende å være så nære, sier hun.

Hobby som går i arv

Vi er på Rådalsbanen i Skjelstadmark, en knapp mil fra Hegra i Stjørdal kommune. Her er skyting en av de mest populære fritidsaktivitetene. I bygda med rundt 1000 innbyggere, er 160 av dem med i skytterlaget. Eldstemann som håndterer geværet har passert 80, mens yngstemann ennå ikke har begynt på skolen.

Rådalen skytebane ligger godt skjermet i Skjelstadmark.

- Når de klarer å holde geværet sjøl, så kan de prøve seg. Men da må det være sammen med foreldrene, sier Ivar Skjelstad, leder i Skjelstadmark skytterlag.

Her er noen av skytterne i Skjelstadmark skytterklubb. Foran fra venstre Ann Helen Strand, Tobias Raaen, May Ingrid Raaen, Eirin Raaen og Theodor Raaen. Bak fra venstre Kristoffer Meldal Moen, Andreas Raaen og Andre Raaen.

Skytterbanen ligger godt skjermet i bygda, i enden av grusveien i Rådalen. Her har skytterlaget som i år feirer 40 år bygd opp sitt skytterhus på dugnad, og utenfor standplass ligger 20 skiver på rekke og rad på myra. Halvparten er 100 meter unna, resten er 200 meter.

I dag er det litt blafring i vindvimplene og ungbjørkene, såpass at det virker inn på treffsikkerheten hos de yngste, de som skyter med lettest kaliber.

Her kan du se glimt fra det nye Trøndelag: Fra Rindal til Bindal.

Les også: Potetåkeren på Skatval er blitt kolonihage

Bestemor er sjåfør

På skive én ligger Theodor Raaen, dagens yngste på 8 år. Også han har en pappa som introduserte han for skyting.

Ivrig: Theodor Raaen (8) er avhengig av å ha med mamma eller pappa når han skal på skytetrenign. Mamma Dagmar Holand driver ikke med skyting selv, men stiller gjerne opp for sønnen.
Klar: Theodor Raaen (8) i dyp konsentrasjon før han skal skyte.

- Det var pappa som spurte om jeg ville bli med ham, og jeg sa ja. Første gang traff jeg ikke skiva. Men det var veldig gøy, forteller Theodor.

Nå har han skutt i to år, og treffer både skiva og sentrum. Han har fått seg skinnjakke og juniorgevær, har mamma og pappa som støttespillere og bærere, og synes det er stas å være en del av skyttermiljøet.

Denne dagen ligger forbildene på rekke og rad på standplass, mange av dem er søskenbarn.

Treffsted: Det er populært å være med i skytterlaget i Skjelstadmark, og skytebanen i Rådalen er et sted å treffe venner. Til venstre May Ingrid Raaen og søskenbarnet Theodor Raaen.

- De fleste her heter Raaen. Og der sitter Ingrid, hun er bestemor til dem, smiler Skjelstad.

Ingrid rister på hodet og sier at hun bare er sjåfør. Men hun får med seg hvordan det går når barnebarna er på skytterstevne.

- Da kan jeg følge skytingen på live-sendinger, sier hun.

- Bingo med guttene

André Raaen (16) konkurrerer ofte. Noen ganger går det bra, andre ganger er han ikke like fornøyd. Det er mye som spiller inn, både vær og vind, dagsform og nerver. Og om magen er full eller tom.

De gleder seg til å delta på årets landsskytterstevne i Førde. Målet er en finaleplass. Fra venstre Kristoffer Meldal Moen, Andreas Raaen og Andre Raaen.

- Det er en bra sport for å øve konsentrasjonen, sier han som også har prøvd andre fritidsaktiviteter, som fotball. Men skyting er artigere. Kameraten Kristoffer Meldal Moen (15) er enig. Han trener to ganger i uka på skytterbanen, og gjerne et par ganger hjemme, i kjelleren.

Konkurrerer: Kristoffer Meldal Moen (15) er en av dem som skal delta på årets landsskytterstevne. Nå trener han både på skytebanen og hjemme i kjelleren.

- Der driver jeg tørrtrening. Øver på knestående skyting, og å konsentrere meg. Men jeg skyter ikke, da ville det nok blitt bråk i heimen, flirer han.

Snart skal mange av skytterungdommene fra Skjelstadmark til landsskytterstevnet. Det er årets høydepunkt i skyttermiljøet, en uke med campingliv, konkurranser, spenning og sosialt liv. I år foregår det i Førde. I alt 14 skyttere fra Skjelstadmark skal av gårde, og med familier så blir det en bra gjeng.

Målet er å treffe tiern, hver gang. May Ingrid Raaen hadde en gang en gullrekke som endte opp i 349 poeng, av 350 mulige. På 35 skudd ble det bare en nier, resten tiere.

Både Eirin og May Ingrid skal konkurrere i rekruttklassen. Målet er å komme til finalen. De forteller at stadig flere jenter driver med skyting, og de er minst like gode som guttene.

- Jentene er ofte bedre. Jeg tror det er fordi guttene ikke er like konsentrerte. Det er litt mer bingo når de skyter, mener Eirin.

Landsskytterstevne neste år

Neste år skal Landsskytterstevnet arrangeres i Stjørdal, og Skjelstadmark skytterlag er en av de fire arrangørene. Da kan det komme så mange som 6000 skyttere og kanskje nærmere 20 000 gjester til kommunen. Det er første gang Stjørdal er vertskommune for norgesmesterskapet som er ett av landets største idrettsarrangementer.

Ivar Skjelstad er leder i Skjelstadmark skytterlag, og grugleder seg til neste år. Da er de en av arrangørene av landsskytterstevne i Stjørdal.

- Det er med litt skrekkblandet fryd dette. Vi er vant til å arrangere stevner med 300–400 deltakere. Dette blir noe annet, sier Skjelstad.

For de unge er det en stor motivasjon at bygdas skytterlag skal arrangere landsskytterstevne. Ann Helen Strand (14) hopper over årets stevne, og satser mot neste år. Nå trener hun to-tre ganger i uka, både med pistol og gevær.

Målbevisst: Neste år blir det landsskytterstevne i Stjørdal. Ann Helen Strand (14) har allerede startet treningen. Målet er å komme med i finalen.

- Skyting er en fin sport. Du kan ligge for deg selv, tenke og konsentrere deg, smiler hun.

Her kan du lese flere reportasjer fra Rindal til Bindal.