- Vi må ta eierskap i hvordan vi skal få ned klimagassutslippene, og styre hvor vi kan ta grepene sjøl, sier lederen for Rissa Bondelag, Petter Harald Kimo. Det var de som tok opp saken overfor fylkesstyret.

Han forteller at det er mange tiltak som kan tas, og at det er de selv som kan skaffe og sitter på informasjonen for å få gjennomført målene de selv ønsker – og målene samfunnet for øvrig ønsker.

Lokallagsleder for Rissa Bondelag, Petter Harald Kimo. Foto: Privat

- Vi må ta inn over oss at vi også må ta grep, matproduksjon vil alltid gi klimagassutslipp, sier Kimo.

- Dette er en veldig god start, sier han videre.

Biologisk materiale

Den «vanlige» rundballeplasten som brukes i dag, er produsert på oljebasert plast, opplyser Kimo. Plasten Sør-Trøndelag Bondelag nå ønsker er produsert på biologisk materiale.

I sitt forslag skriver lokallaget Rissa at den biologiske plasten i dag er produsert på sukkerrør og at den ikke er nedbrytbar, men at den kan gjenvinnes, som annen plast. Målet for fremtiden derimot, er at produksjonen av plasten skal baseres på trevirke.

Lokallagslederen mener produktet bør videreutvikles, men at bøndene da også bør bruke det.

- Nå er det viktig at vi får erfaring med produktet, slik at det kan forbedres og videreutvikles, sier han.

Avgiftene må ned

For å gi bøndene ei gulrot til å gå over til fossilfri rundballeplast, mener Kimo at avgiftene må bli senket på denne plasten.

- Det er viktig, for ellers blir det i våre øyne et selvskudd i foten, sier han og viser til at mange bønder har for små marginer til å ta slike tiltak på egen overbevisning i dag.

Kimo viser til at tall fra 2017-sesongen viser at fossilfri plast gir en merkostnad på 6 kroner pr. traktoregg.

- Man kan ikke gjøre det av ren idealisme, sier Kimo.

I forslaget skriver de at hvis eksempelvis 500 rundballer fikk fossilfri plast, ville det være en potensiell klimagassbesparelse på rundt 20 tonn CO₂-ekvivalenter, noe som er likt det årlige utslippet for en middels stor familiebil som kjører rundt 12 000 kilometer i året.