I forbindelse med Nye Veiers planlagte utbygging av Ny E6 mellom Melhus og Ulsberg er det gjort helt spesielle funn under utgravninger i Sandbrauta på Lundamo i Melhus kommune.

3000 år gamle graver

Arkeologene har blant annet funnet ei meget godt bevart gravrøys og flere steinsatte gravkammer.

- Vi har avdekket et område på 14 000 kvadratmeter og det mest spesielle er nok gravplassene og dateringen av disse til yngre bronsealder, altså 3000 år tilbake i tid. Det er svært sjelden vi finner graver som er så godt bevart fra denne perioden, forteller prosjektleder for NTNU Vitenskapsmuseet, Merete Moe Henriksen.

Steinhelle med fotfigur

Dette er det eldste kjente gravfeltet man har påvist i Melhus og et av de eldste i hele Midt-Norge. Inntil den store røysa har arkeologene også funnet en del av en steinhelle med innrissede former og figurer. En av dem viser tydelig en innrisset fotfigur. Hella kan ha utgjort en del av et gravkammer i røysa, mener arkeologene.

- Området er godt bevart på grunn av et gammelt leirras som har gått over området. Vi tror at leirraset kan ha gått allerede i forhistorisk tid, sier hun.

Denne avbrekte steinhella har flere skålgroper samt et omriss av en menneskefot med tær. Symbolikken er ekspertene usikre på.

- Inne i kamrene fant vi rester av bein og kull. Mest sannsynlig har man samlet sammen bein etter et likbål og lagt dette i en urne som så er satt ned i kammeret. Hvem som har ligget i gravene vet vi ikke, men det er nok velstående personer, som har blitt gravlagt i røysa, tror Henriksen.

Øksestøping

I det samme området er det også funnet en støpeform som er blitt brukt til å støpe økser.

- Den er laget av kleberstein og ble brukt til å lage ei såkalt holkøks av bronse. Slike økser ble brukt til både arbeid og som statussymbol. Denne typen økser har vi funnet flere av, senest i forrige uke i Hegra i Stjørdal, forteller prosjektlederen.

I løpet av de neste fjorten dagene skal arkeologen lete etter flere gravkammer inne i den store gravrøysa.

Øksa til venstre på bildet ble funnet under utgravinger i Hegra i Stjørdal i forrige uke. Til høyre ser du støpeforma som ble brukt til å lage samme type økser på Melhus.

Veibygging som planlagt

Sandbrauta er den sjette lokaliteten langs den nye E6-traseen hvor det gjøres utgravinger i år. Nye Veier har i dette prosjektet satt av en pott på 25 millioner kroner til disse formålene. Utgravingene og funnene som er gjort vil ikke påvirke veiutbygginga.

- Dette er spennende og man blir litt ydmyk med tanke på at det har vært folk her for så lenge siden. Det er viktig å avdekke historien og slike veiprosjekt gjør det mulig. Uten E6-prosjektet hadde dette sannsynligvis aldri kommet opp i dagen, sier utbyggingssjef for E6 Ulsberg-Melhus, Lars Bjørgård i Nye Veier.

Melhus-ordfører Gunnar Krogstad og utbyggingssjef i Nye Veier Lars Bjørgård studerer her de spesielle gravkamrene som arkeologene har avdekket.

Byggestarten på nye E6 mellom Ulsberg og Melhus er planlagt til 2021/22.

- Dette er virkelig artig. Det gir oss enda mer innsikt i Melhus-historien og dette funnet er jo blant de eldste vi har her i kommunen. Vi skal i samarbeid med Vitenskapsmuseet passe på at den kunnskapen man har gravd frem her blir videreformidlet på en god måte, lover Melhus-ordfører Gunnar Krogstad (Ap), som også overvar informasjonsdagen for presse på utgravingsområdet mandag.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.