Siv Fremo skulle bare lufte hundene i vannkanten da hun i ekstremvarmen sist uke var på besøk på Aure på Nordmøre. Noen timer etter ble hundene syke og måtte avlives.

De ristet og hadde tydelig krampe. Veterinæren mistenker algeforgiftning av cyanobakterier, også kalt blågrønnalger. Algene kan være svært giftige. Svaret på prøvene som ble tatt, er ennå ikke klart.

Les hele saken om hundene til Siv Fremo her.

Siv Fremo visste ikke at det kunne være farlig å la hundene bade. Mange andre har vært i kontakt med Adresseavisen etter at vi skrev om Sivs historie. De spør hvor det er farlig å bade og om det er farlig for mennesker når det er farlig for hunder. Svaret er at cyanobakteriene er farlige også for mennesker, men det er ikke rapporter om at mennesker har dødd. Det har derimot hunder og hester.

Etterlyser overvåking og varsling

I Norge har ingen oversikt over oppblomstringen av blågrønnalgene. Det burde noen gjøre noe med, mener seksjonsleder Morten Sandvik i Veterinærinstituttet. Han slår fast at det kan være alvorlig å få i seg vann med blågrønnalger både for mennesker og dyr.

Sandvik understreker at det er lite data om nivåer av algegifter. I dag blir det tatt enkelte prøver av vann. Han etterlyser en beredskap for å ta analyser av vann, og han etterlyser kunnskap og varsling om hvor det er oppblomstring av disse algene.

- Det har vært flere episoder der folk har blitt syke, sier seksjonslederen i Veterinærinstituttet. Han slår fast at det kan være alvorlig å få i seg vann med blågrønnalger både for mennesker og dyr.

Cyanobakterier eller blågrønnalger: Slik kan vannet se ut når det er oppblomstring av blågrønnalger. Dette bildet er tatt i Polen i sommer. Foto: Czarek Sokolowski / AP

Grumsete vann er et dårlig tegn

- Folk bør være oppmerksomme på vannet når de bader, sier Line Ø. Angeloff i Folkehelseinstituttet. Hun er seniorrådgiver i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr.

- Det er blågrønnalgene vi skal være på vakt etter. Det er først og fremst de som er giftige, sier hun.

- Grumsete vann eller vann med flak eller klumper i overflaten med en karakteristisk farge kan inneholde giftige blågrønnalger. Selv om vi kaller det for blågrønnalger, kan de også være grønne, gulgrønne eller rødbrune i farge.

Line Ø. Angeloff fraråder å bade i vann som er så grumsete at du ikke kan se en meter i dybden. Bading i vann med giftige blågrønnalger kan føre til ulike hudirritasjoner, oppkast, diaré og magesmerter eller feber, svimmelhet og muskelkramper. (Se faktaboks.)

- Dersom man allikevel tar et bad på slike steder, så bør man unngå å svelge mye vann og skylle av seg godt etterpå med rent vann. Badetøy eller annet tøy i kontakt med hud bør skiftes snarest dersom det har blitt vått av vann med høyt innhold av cyanobakterier. Spesielt barn og personer med sart hud eller hudallergi bør unngå å bade hvis det er mistanke om blågrønnalger i vannet. Hunder bør holdes bort fra badevann med blågrønnalger, da de som regel vil drikke av vannet, sier hun.

Line Ø. Angeloff i Folkehelseinstituttet er seniorrådgiver i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr.

Ikke noe nasjonalt overvåkingsprogram

Niva utfører overvåkning på oppdrag rundt omkring i landet, men det finnes ikke noe nasjonalt overvåkningsprogram for blågrønnalger, får Adresseavisen opplyst der. Kommuner, for eksempel, kan be om at det blir tatt prøver dersom det er mistanke om algeoppblomstring. Folkehelseinstituttet oppfordrer leger som har mistanke om algeforgiftning, om å varsle kommuneoverlegen og Mattilsynet.

På grunn av varmen i år har flere dyreklinikker advart om faren med algeforgiftning.

Ukentlig blåskjellvarsel

- Det har vært en spesiell sommer i år med mye varme. Det er naturlig å tro at det kan ha ført til at algene har blomstret opp, sier seksjonsleder Morten Sandvik.

Seksjonsleder Morten Sandvik i Vetereinærinstituttet Foto: Vetereinærinstituttet

- Det er veldig rart at det ikke er en form for systematisk overvåking. Vi burde hatt overvåkning med sensorer slik vi har med det ukentlige blåskjellvarselet fra rundt 20 ulike målestasjoner i landet. Når temperaturen øker, blir det trolig oftere oppblomstring av blågrønnalger, sier Sandvik. Han forteller om Mjøsa som hadde store problemer med algeoppblomstring på 70-tallet, men som de den gangen fikk bukt med.

- Klimaendringer med mer kraftig nedbør vil kunne medføre økt tilførsel av næringsstoffer og hyppigere oppblomstringer av skadelige alger.

Sommeren 2015 skrev Adresseavisen at det var påvist en liten forekomst av blågrønnalger på Grilstad marina.