Mange vil huske en opprømt listetopp Knut Fagerbakke som stjal et kyss fra Arbeiderpartiets Rita Ottervik da tallene forelå for snart tolv år siden. SV hadde fått en oppslutning på 17,7 prosent og fikk hele 15 representanter i bystyret. 12043 ga SV sin stemme.

Men hverken nasjonalt eller lokalt har det vært mange gevinster å hente ved å bli et haleheng til Ap. I 2007 var oppslutningen om SV mer enn halvert. Og ved siste valg sank SV ytterligere til 5,7 prosent og ble bystyrets femte største parti, nå også slått av Venstre. Fire representanter er det laveste antall SV har hatt i Trondheim siden SF i 1963 (3), riktignok i et bystyre redusert fra 85 til 67.

Nei til privatisering

Toppkandidat og leder av Trondheim SV, Ottar Michelsen, har tidligere sagt til Adresseavisen at SV må bli tydeligere. Toppsakene i programmet er ikke helt klare ennå. Endelige prioriteringer gjøres på årsmøtet senere. Men partiet har allerede markert seg som en varm tilhenger av bybane i Trondheim. I tillegg vil det bli lagt vekt på å få bygd flere kommunale utleieboliger og kamp mot all privatisering.

– Vi vil også gjennomføre vår måte å avbyråkratisere Trondheim kommune på. Det vil vi gjøre ved å gi mer tillit til dyktige kommunalt ansatte, først og fremst innen skole og helse og velferd. I dag går mye tid til rapportering. Vi vil redusere dette slik at de ansatte i større grad får større innflytelse over egen arbeidsdag og mer tid til primæroppgavene. Vi er også opptatt av at grunnbemanningen må øke, sier Michelsen.

Bybane

– SV går inn for bybane i Trondheim. Er ikke det egnet til å forkludre situasjonen foran forhandlingene med staten om de såkalte bymiljøavtalene. Til nå har det vært enighet om superbuss?

– SV har i lang tid vært opptatt av å styrke kollektivtrafikken i Trondheim. Men nå kan ikke Prinsenkrysset ta flere busser. Med forventet befolkningsøkning, nye boligområder i øst og flere arbeidsplasser, er det behov for å øke kapasiteten. Da er svaret bybane.

Michelsen understreker at bybane krever en annen fundamentering av traseene enn superbuss.

– Derfor må vi ta diskusjonen om bybane nå. Å anlegge en superbusstrasé som må bygges om for bybane, betyr at bybane kan skrinlegges for alltid. Da blir det altfor dyrt. Ingen vil gjøre en investering som i neste omgang er helt bortkastet. Høyre har signalisert ønske om bybane. Det samme har Venstre og Miljøpartiet De Grønne. Jeg er optimist.

Fire kumulerte

Michelsen har for lengst fått signaler om at han vil bli nominert på topp. Nominasjonskomiteen har valgt å kumulere fire kandidater, det samme antall som partiet har i bystyret denne perioden. På andreplass er oppført Ingrid Marie Sylte Isachsen. 17-åringen vil være kjent for Adresseavisens lesere for sitt arbeid mot frafallet i videregående skole. Hun valgte selv å slutte en periode, men har senere valgt å fortsette.

På tross av ung alder er hun ingen novise i politikken. Leder av Sosialistisk Ungdom, medlem av ungdommens bystyre og medlem av sentralstyret i Ungdom mot EU. Hun ble for alvor lagt merke til da hun etter et innlegg på SVs landsmøte i 2013 fikk forsamlingen med på å vedta kjønnsnøytral verneplikt.

En av tre dropper ut

– Få bukt med frafallet i skolen er en viktig sak for meg. En av tre fullfører ikke videregående i løpet av fem år. Det kan skyldes dårlig rådgivning. For dem som sliter faglig, må det være hjelp å få. Jeg vil også arbeide for at Trondheim kommune og de som leverer anbud på oppdrag for kommunen, tar inn flere lærlinger. Sekstimersdag er også en sak jeg vil arbeide for, sier Sylte Isachsen.

Latifa Nasser og Kenneth Kjelsnes er de to siste på kumulert plass. Nasser sitter i bystyret og i oppvekstkomiteen denne perioden, Kjelsnes satt i den forrige, men falt ut ved valget i 2011. Han er kjent for mange som leder av Kjernen.

– Litt rart å kumulere fire når SV har fire i bystyret i dag? Da blir lite overlatt til velgerne.

– Vi mener ikke det. Vi tar sikte på flere representanter enn i denne perioden. Lokale meningsmålinger tyder på at vi får inn fem, sier Ottar Michelsen.

Nominasjonsmøtet i Trondheim SV er onsdag kveld.