Ingrid J. Aune er politisk en broiler. Hun var politisk rådgiver i Forsvars- og Utenriksdepartementet under Stoltenberg og har et halvt livs lang partierfaring fra AUF og AP.

Hva mer?

- Mæ? Engasjert! Og veldig glad i folk. Jeg tenker best når jeg går i skogen, så hvis noen vil drive lobbyvirksomhet, så inviter meg med på tur i Malvikmarka. Espen Barth Eide ga meg to bøker da jeg sluttet. «Maktens kvinner» og «Polarheltinner». Den første er det kanskje litt flaut for meg å tolke, men den andre sier at jeg er sporty. I tillegg fikk jeg en flaske champagne. Jeg er livsnyter og er artig å ha med i sosiale lag.

Hva er det første du vil gjøre som ordfører?

- Tre ting! Jeg vil invitere inn lederne for de andre partiene i kommunestyret for å høre hva de forventer av meg og hvordan vi kan tilrettelegge for et godt politisk klima så vi kan jobbe sammen på vegne av innbyggerne i Malvik. Så gleder jeg meg til å treffe og snakke med dem som jobber i kommunen. Det er dem som skal sørge for at politiske vedtak blir gjennomført, og kjenner jeg dem, vil det øke forståelsen og vi vil finne kloke løsninger sammen. Så gleder jeg meg til å slutte å prate og begynne å jobbe.

Det var turbulens i Malvik-politikken før valget. AP-ordføreren gikk av med pensjon og gruppelederen trakk seg i forbindelse med nominasjonen. Hvordan har det påvirket deg øverst på lista?

- Det må man regne med i politikken, så lenge man blir enige etterpå. Er alle i et rom enige, så tenkes det ikke veldig mye. Jeg tar det med meg og vil tilrettelegge for at også andre stemmer fra andre parti blir hørt og gjør nytte av sitt engasjement.

Velgerne ga deg flest personstemmer av alle i kandidater i alle parti. Hva sier det deg?

- Jeg måtte inn og sjekke personstemmer og slengere da du nevnte det. Det er 587 ekstra batteri med fornybar energi, som jeg kommer til å trenge.

Du setter deg rett i ordførerstolen uten å ha slitt kommunestyrebenken i arbeiderpartibastionen Malvik. Hvordan skal du løse det?

- Det er grunnleggende bra at politikere ikke ser likedanne ut. Jeg har jobbet med og møtt ordførere og rådmenn over hele landet, både i min nåværende jobb tidligere. Dessuten har jeg slitt benker i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet og i møter med næringsliv i Norge og Europa. Men egentlig skal ingen slite benker, vet du. Vi skal være på tå hev for innbyggerne.

Hvem blir du i ordførerrollen?

- Ingrid. Jeg vil være åpen og møte folk. En dialog jeg allerede har begynt. I januar møtte jeg idrettsrådet i Malvik. De hadde invitert ti listetopper. Én kom. Og et sentralt tema i møtet var at det var vanskelig å få snakket med politikerne ...

Johan Nygaardsvold, Norges statsminister i perioden 1935-1945, var fra Hommelvik, som deg. Han samarbeidet med Bondepartiet, slik du skal styre med Senterpartiet. Hva blir viktigst for dere?

- Vi er en stor vekstkommune med drøyt 13 500 innbyggere og vi vokser fort. Kommunen har utrolig stor betydning i folks liv. Det er her ungene vokser opp og de voksne blir gamle. For eksempel er det kommunestyret og ikke Torbjørn Røe Isaksen som styrer skolene. Det ansvaret skal vi være bevisst.

De kalte han Gubben. Du har profilert deg sterkere mot gubbeveldet. Hvorfor?

- Jeg er veldig glad i gubber, men ikke i gubbeveldet. Jeg er nok en fagnerd og har vært på SSB og bladd i statistikken. Det er oppsiktsvekkende lite mangfold og likestilling i lokaldemokratiet. Vi må være med å vise at dyktige mennesker, uansett kjønn eller bakgrunn, også kan være ordfører – for eksempel. Det handler om å forandre forventninger og løfte frem damer, eller unge. Det tok lang tid for meg å bli vant til tanken om at jeg kunne bli ordfører. Det er mye fordi vi forventer at «Mann (55)» er det. Det finnes veldig mange flinke folk, derfor må vi se forbi det ytre.

I Malvik var deltagelsen 60,8 prosent omtrent på landssnittet og den er synkende ... Hva skal man gjøre med det?

- Dersom førstegangsvelgeren stemmer ved første valg, er sjansen stor for at hun stemmer igjen. Derfor må vi inspirere dem til å bruke stemmeretten og vi må vise at det gjør en forskjell.