Damene i Trondheim danseteater svinger seg elegant i god form.

- Det er variert trening. Vi trener både styrke og får bedre bevegelighet. Jeg tror vi holder oss friske lengre. Vi kunne ha sittet inne, sett tv og spist sjokolade hele tiden. I stedet er vi aktive, sier Margit Ryum (80).

Danseteateret er en samtidsdansgruppe der eldre eksperimenterer og koreograferer dans sammen. Ryum har vært medlem av gruppen, som er et tilbud gjennom Kulturenheten i kommunen, i de ti årene gruppen har eksistert. Bodil Skjånes Dugstad (88) har vært med i danseteateret i rundt ett år.

- Danseteateret er tilpasset den formen man er i og det er kreativt. Man blir bevisst på sin egen kropp, Dugstad.

Mister muskelstyrke

Å være aktiv, som medlemmene i danseteateret, er viktig for eldre. Forsker Dorthe Stensvold ved K.G. Jebsen Senter for Hjertetrening (CERG) ved NTNU sier at kondisjon, balanse og muskelstyrke svekkes med alderen.

- Trening som styrker disse områdene er derfor å anbefale for eldre. Det er viktig at man er i aktivitet. Dersom man ikke er aktiv kan man miste funksjonsevne og mulighet til å gjennomføre dagligdagse gjøremål, sier Stensvold.

Forskning viser at trening har like god effekt på eldre som yngre.

- Det er aldri for seint å begynne å trene. Kroppen tåler mer enn man tror, også litt tøff kondisjons- og styrketrening hvis man er i stand til det. Studier viser at eldre har like stor effekt av treningen som yngre, selv om utgangspunktet kan være dårligere. Alt man kan gjøre for å øke aktivitetsnivået ut ifra de forutsetningene man har er bra, sier Stensvold.

CERG-forskerne holder på med et forskningsprosjekt der de undersøker hvordan trening påvirker eldre.

- Det er sterke indikasjoner på at trening forlenger livet, men vi skal finne ut mer om dette gjennom forskningsprosjektet Generasjon 100, sier Stensvold.

LES OGSÅ (PLUSS): - Turene og samværet gir økt livskvalitet

LES OGSÅ (PLUSS): Forsker advarer mot trening som ikke virker

Variert trening med dans

Danseteateret fremfører på flere helse- og velferdssentre i Trondheim i høst. Under forestillingen danser damene smidig rundt til musikken. Videosnutter der medlemmene forteller om forskjellige tema, som livet før og nå, vises på storskjerm.

- Forestillingen handler om livet, sier Ryum.

- Det handler om ordløs kommunikasjon. Vi tilpasser oss hverandre mens vi danser, fortsetter Dugstad.

Forestillingene er en del av tilbudet til den kulturelle spaserstokken. Kunstnerisk leder for danseteateret, Arnhild Staal Pettersen, mener dansen har en positiv helseeffekt, både fysisk og psykisk.

- Vi bruker oss selv og jobber med kroppen. Vi skaper dans ut ifra de som er med i gruppen. Vi ønsker å gi rom til de eldre der de kan skape ut i fra egne kropper og erfaringer, sier Pettersen.

Pettersen har laget forestillingen sammen med Luis Della Mea og medlemmene i gruppen.

- Det er givende å eksperimentere med dans sammen med de eldre. Det er med på å videreutvikle dansefeltet, sier hun.

Kvinnene i danseteateret synes samholdet er viktig.

- Det er god trening for kropp og sjel. Det er godt å skape noe sammen med andre, sier Ryum.

LES OGSÅ (PLUSS): Trening beskytter mot hodepine

Sosialt

Det sosiale påfyllet mange får på trening er viktig for mange eldre, mener CERG-forskeren.

- Spesielt etter at man har blitt pensjonist er det sosiale et viktig aspekt ved treningen. Når man mister den sosiale kontakten på jobb, så kan trening være en viktig erstatning. Det at man har faste treningsgrupper betyr mye for mange eldre, sier Stensvold.

Damene i Trondheim danseteater drikker kaffe sammen etter hver trening.

- Vi er enslige og har ikke mange venner som er i live lenger. Da er det bra at man har noe man skal gjøre, bra at man har en avtale og andre man skal møte. Vi er flere som er i samme alder og som visste av hverandre fra før. Jeg måtte sette på vekkerklokken i morges for at jeg skulle være oppe i god tid før forestillingen. Det gjør godt, sier Dugstad.

Haldis Tønne er på forestillingen til danseteateret på Havstein helse- og velferdssenter. Hun har tidligere vært medlem i danseteateret, men kan nå ikke være med av helsemessige grunner.

- Forestillingen rørte meg. Spesielt videoene der de snakket om forskjellige tema, sier hun.

Bodil Skjånes Dugstad (88) (i midten) stortrives sammen med danseteateret. De er sosiale sammen også etter treningene. Kunstnerisk leder, Arnhild Staal Pettersen (foran), Foto: VEGARD EGGEN
Sammen: Trondheim danseteater har samling før forestillingen på Havstein helse- og velferdssenter. Danseteateret har flere forestillinger i høst. Foto: VEGARD EGGEN