Justisminister Anders Anundsen (Frp) reagerer på at enkeltkjeder på egen hånd forsøker å endre regelverket om søndagsåpne butikker, skriver Aftenposten.

- Det er en forskjell på den situasjonen vi opplever nå og den vi har opplevd tidligere, der det tidligere var sporadiske brudd. Nå ser vi konturene av et mer systematisk arbeid for å undergrave en lov som er vedtatt av dette hus og som politiet også er satt til å håndheve, sa statsråden under Stortingets spørretime onsdag.

Les også: Rema, Coop og Kiwi innkalles til hastemøte om søndagshandel

Les også: Rema: – Vi vil fortsette å holde åpent på søndager

Kranglingen om de søndagsåpne matbutikkene ble onsdag flyttet helt inn i Stortinget. Tre politikere stilte spørsmål til ministerne.

Siden Rema 1000 anmeldte sine konkurrenter for ulovlig søndagsåpent i vinter, har diskusjonen gått om hva som er lov å holde åpent på søndager. Rema mener konkurrentene aktivt bryter loven, ved blant annet å holde åpent for store butikker, hente varer fra andre deler av butikken, ikke ha fastmonterte vegger eller egen inngang.

Norgesgruppen, som kontrollerer kjedene Joker, Meny, Kiwi og Spar, innrømmer at de ikke har hatt helt kontroll på alle de søndagsåpne butikkene, men at de har satt i gang en rydderunde. Foreløpig har det resultert i at seks butikker er midlertidig stengt på søndager og 11 gjør bygningsmessige endringer.

Les også: Rema ønsker at alle dagligvarebutikker skal kunne være søndagsåpne

Lover mange åpne Rema-butikker i Pinsen

Som protest har Rema 1000 holdt 25 av sine 50 butikker ulovlig åpne de siste søndagene. Også etter at alle kjedene fikk klar beskjed fra kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) forrige fredag om å holde seg til loven, holdt Rema åpent søndagen etter. Og de varsler videre at de kommer til å holde åpent alle røde dager i pinsen, og de utvider åpningstiden på lørdag til også å omfatte 16:00 – 20:00, selv om ordinære butikker egentlig skal stenge klokken 16.

Både justisministeren og kulturministeren fikk spørsmål i Stortinget onsdag. Begge var veldig tydelige på at loven skal overholdes.

- Noen aktører er tydelige på at de gjør det de kan for at de følger regelverket, mens andre er tydelige på at de vil fortsette å bryte norsk lov. Hva vil justisministeren gjøre for å sørge for at loven blir overholdt, spurte Kristelig Folkepartis representant Geir Jørgen Bekkevold.

Remas aksjon kan påvirke prioriteringen

I svaret la ministeren stor vekt på hver politimesters rett til å håndheve loven i sitt distrikt og foreta egne prioriteringer, og at brudd på helligdagsloven ikke er et prioritert område for politiet.

- Jeg tror det imidlertid er viktig å understreke at det er noe annet vi står overfor nå, enn vi har sett tidligere, sa ministeren og la til:

- Det er åpenbart at den aktiviteten vi nå ser vil påvirke en politimesters prioritering.

Kulturministeren gjentok det hun selv sa i møtet med de tre dagligvarekjedene, at de tre har forstått loven og at det ikke er noen uklarheter rundt den.

- Så lenge loven er her, så må den følges. Det er ikke enkeltaktører som kan endre denne ved å bryte loven, sa Helleland.

Rema: – Gjenåpne sakene vi anmeldte

- Det er veldig bra at justisministeren varsler en eventuell håndhevelse av loven. Det har vi bedt om i mange år, senest da vi anmeldte 120 butikker hos våre konkurrenter i januar. Politiet henla sakene med den begrunnelse at de ikke kunne prioritere denne type kriminalitet. Dersom politiet nå endrer sine prioriteringer etter at vi valgte å gjøre det samme som våre konkurrenter, oppfordrer vi også politiet til å gjenåpne anmeldelsene vi leverte den gangen, skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i en e-post til Aftenposten.

Hun skriver videre at de fortsetter å tolke lovverket slik Norgesgruppen har gjort i 18 år og fortsetter å gjøre hver helg.

- Vi avdekket flere ulovlig åpne butikker hos våre konkurrenter senest også denne søndagen – til og med helt åpne butikker på over 300 m². Vi stenger våre butikker når våre konkurrenter slutter å drive ulovlig, sier hun.

- Synes du det er greit at et av Norges største selskap bevisst bryter norsk lov, trosser ministere og Stortinget?

- Vi forstår at mange reagerer på hva vi gjør, og det er ikke med lett hjerte vi gjør det heller. Men dette handler om å få frem at våre konkurrenter har utnyttet regelverket i mange år og fortsetter å gjøre det. Forskjellen på oss og alle søndagsåpne Kiwi- og Joker-butikker, er at vi er åpne om det. Våre konkurrenter fortsetter å holde ulovlig åpent, men slipper å bli konfrontert. De bare sier at de skal rydde opp, sier hun i et lengre svar på e-post.

Risikerer å bli kastet ut av Norgesgruppen

Norgesgruppens toppsjef Tommy Korneliussen har vært krystallklar på at hans butikker skal holde seg til loven.

Aftenposten kjenner til at det er enkelte butikker i systemet som har motsatt seg toppsjefens tydelige krav, men han gir seg ikke og truer nå med utkastelse.

- Vi skal følge loven. Det gjelder hele vår virksomhet, og alle kjøpmenn. Dersom en kjøpmann ikke følger loven og våre egne retningslinjer, så kan vi i ytterste konsekvens avslutte avtale om kjedemedlemskap, sier Korneliussen til Aftenposten.

Søndagsåpen Rema 1000 butikk i Ryggeveien i Rygge kommune i Østfold. Kulturdepartementet har tidligere innkalt de tre dagligvarekjedene Rema 1000, Norgesgruppen og Coop til hastemøte med kulturministeren om de søndagsåpne butikkene. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen (Frp) måtte svare på søndagsåpne butikker i spørretimen i Stortinget onsdag formiddag. Dette bildet er hentet fra en tidligere spørretime. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix