- Da det stormet som verst, var det mange rundt om i landet som kontaktet meg og spurte om jeg var aktuell for en plass i Ap-ledelsen nasjonalt, sier ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim.

Med «stormet som verst» mener hun inngangen til 2018, da Trond Giske måtte trekke seg som nestleder i Ap etter en rekke metoo-saker, og partiet konkluderte med at han hadde brutt interne retningslinjer.

Les også: - Jeg skjønner jeg må skaffe meg traktor

Gryende debatt

Dagens ledelse består av Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng. Det er allerede spekulert mye rundt hvem som kan være aktuelle hvis ledelsen skal endres eller utvides. Er det et «krav» med noen fra nord for Dovre? I hvilken grad har Støre og Tajik støtte i regioner som Nord-Norge, Midt-Norge og Innlandet? Frem mot landsmøtet neste år, kan både hele lederkabalen – og i alle fall en eventuell ny nestleder – bli et hett tema. «Det er litt stille før stormen nå,» sier en kilde.

Ottervik nevnes av mange i partiet fordi hun regnes som jordnær, resultatorientert og fordi hun ikke er en del av Oslo-gryta.

- Flere ønsket meg inn i ledelsen ved neste mulighet, altså ved landsmøtet til neste år. Da svarte jeg at det var hyggelig å bli tenkt på, men at det ikke er aktuelt, sier Ottervik.

- Du nevnes også nå, i det som kan være en gryende ledelsesdebatt i Ap nasjonalt?

- Det har jeg ikke hørt. Men da svarer jeg igjen: Det er hyggelig å bli tenkt på, men det er ikke aktuelt, sier Ottervik, som heller ikke har avklart om hun går for sin femte periode i trondheimspolitikken.

Topper: Jonas Gahr Støre besøkte Marintek i Trondheim for en stund siden, der møtte han både Ingvild Kjerkol, Rita Ottervik, Tore O. Sandvik og Marinteks Atle Minsaas.

Kjerkol også spurt

Også stortingspolitiker og sentralstyremedlem Ingvild Kjerkol (Ap) nevnes av mange:

- Det er noen som har spurt meg, ja. Jeg er veldig innstilt på å fortsette i sentralstyret, og så har vi gode prosesser i partiet for å velge ledelsen. Jeg ønsker å fortsette i sentralstyret for å gjøre den jobben som trengs for å vinne valget i 2019 og 2021, sier Kjerkol.

Hun avviser dermed ikke at hun kan tenke seg vervet som nestleder.

- Handler dette om bare å fylle rommet etter at Trond Giske gikk ut, eller ligger hele lederkabalen på bordet?

- Hele sentralstyret velges på nytt ved hvert årsmøte, sier Kjerkol.

Les også: Ny måling: Hvis Sp bytter side, mister Ap makta over Trøndelag

Flere aktuelle

Andre aktuelle navn er byrådsleder i Oslo Raymond Johansen og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Også fylkesordfører Tore O. Sandvik er blitt nevnt, blant annet i Klassekampen. Partisekretær Stenseng regnes som populær i Trøndelag, men forholdet til Tajik blant meget sentrale folk i Trøndelag Ap er blitt beskrevet som å være «på frysepunktet». Stenseng kommenterte dette nylig da hun var på fylkesårsmøtet til Trøndelag Ap:

- Jeg kan ikke kommentere hva kilder sier, men vi har vært gjennom en veldig krevende tid. Det har handlet om alt annet enn politikken vår. Det har vært en vond tid, så mitt fokus nå er å bygge oss opp igjen. Vi må legge stridigheter til side, men jeg sier ikke at det er enkelt, sa Stenseng til Adresseavisen da.

Ingvild Kjerkol, Trond Giske og fylkesleder Bjørnar Skjæran i Nordland Ap under Trøndelag Ap sitt årsmøte på Hell for noen uker siden.

Under dette etter hvert mye omtalte fylkesårsmøtet for tre uker siden, var flere Ap-fylkesledere fra Nord-Norge og Innlandet invitert, som vanlig. Adresseavisen har bedt om et intervju med leder av Nordland Ap, Bjørnar Skjæran, rundt hvordan man ser for seg Ap-ledelsen fremover. Han ønsker ikke å kommentere saken. Heller ikke fylkesleder i Trøndelag Ap, Anne Marit Mevassvik, ønsker å kommentere.

Les også: - Oppsiktsvekkende og umusikalsk

- Det kommer en debatt om den samlede ledelsen. I Trøndelag er det mange som mener at man mangler representanter for grasrota, for distriktet og fagbevegelsen, sier Tone Sofie Aglen. Foto: håvard jensen

- Støre står støtt

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen sier dette om en mulig ledelsesdebatt i Ap:

- Jeg opplever ikke at det er en gryende debatt på partiledernivå, jeg tror Støre står støtt nå. Men det kommer en debatt om den samlede ledelsen. I Trøndelag er det mange som mener at man mangler representanter for grasrota, for distriktet og fagbevegelsen, sier Aglen.

Hun peker på det urettferdige i politikkens verden:

- Dersom Ap hadde gjort et godt valg og Støre hadde blitt statsminister, ville han høyst sannsynlig blitt meget populær. Når partiet sliter, kommer alle konflikter tydelig frem. Hvis Støre ikke klarer å løfte partiet inn i valget i 2019, kommer også spørsmålet om ledervervet, sier Aglen.

Les intervju med Stenseng: - Jeg står veldig nær de som føler på stor frustrasjon nå