- Saken har mindre omfang enn fryktet. Men vi oppfatter det fortsatt som alvorlig at elever har opplevd at de har blitt seksuelt krenket på skolen og i SFO, sier rådmann Wolden.

LES PÅ PLUSS: Politiet avdramatiserer krenkelsessaken

- Er du overrasket over politiets konklusjoner?

- Nei, men jeg er litt lettet. Selv om det dette ikke gjelder det store flertallet, bekrefter politiets etterforskning at det har skjedd ting på skolen som ikke burde skjedd. Enkeltepisoder har vært alvorlige, sier Wolden.

Opprettholder tiltak

Etter at saken ble kjent rett over påske, satte kommunen inn tiltak overfor enkelte barn. Det ble også iverksatt tiltak i skolehverdagen, blant annet med tilsyn på skoleveien, økt tilsyn i friminuttene, forbud mot å gå flere sammen på toalettet, støtte til rektor og helsesøster til stede på skolen hver dag. I tillegg har det vært satt inn ekstra ressurser på det aktuelle trinnet.

- Tiltakene blir videreført i en periode. Vi ønsker at det ordinære apparatet ivaretar barna, men kommer fortløpende til å ha en vurdering om vi skal sette inn tiltak, etter behov. Kommunen vil også opprettholde en beredskap i forhold til foreldrenes reaksjoner.

- Venter dere kritikk fra foreldrene?

- Det er uro i foreldregruppen, og det er fullt forståelig. Vi ønsker å gi dem mest mulig informasjon.

- Har kommunen overreagert i denne saken?

- Nei, absolutt ikke. Opplysningene vi satt på var av en slik karakter at vi måtte ta dette på alvor. Hvis vi hadde fått tilsvarende opplysninger igjen, ville vi på nytt ha iverksatt omfattende tiltak. Selv om det totale bildet er at omfanget er mindre enn fryktet, er dette fortsatt en svært alvorlig sak for enkeltpersoner.

- Kan kommunens håndtering av saken ha påført barna ekstrabelastninger?

- Det var helt nødvendig å handle slik vi gjorde. Samtidig er det viktig å ta lærdom av hendelsen, ikke bare for den aktuelle skolen, men for Trondheim kommune som skoleeier.

Rådmannen er lettet over at politiet ikke har funnet at noen voksne har vært involvert.

- Skolen skal være trygg

Wolden vil ikke kommentere hva som skal ha skjedd mellom barna, eller hvor mange som har vært involvert i det han betegner som krenkelser.

- Det er heller ikke så viktig hvor mange barn det gjelder. Ett barn som har opplevd seksuell krenkelse i forbindelse med skolegang er ett for mye. Det skal oppleves trygt å gå på skolen i Trondheim. Det tror jeg det i all hovedsak også gjør.

- Utfordrende

Seniorrådgiver Erlend Moen sier at kommunen fortsetter arbeidet med å kartlegge læringsmiljøet på trinnet, tidligere meldinger og annen dokumentasjon som foreligger. Planen er å være klar med en rapport i begynnelsen av juni, hvor foreldrene blir innkalt til et nytt foreldremøte.

- Vi har ønsket å gå i dybden, og har forsøkt å ta for oss hele skoleløpet. Her har elever opplevd å være utrygg. Da er det viktig at vi klarer å rette opp i det som ikke har vært bra, sier Moen.

Han opplyser at kommunen opprettholder krisestaben så lenge det er behov.

- Selv om vi nå går inn i en fase hvor politiets etterforskning er over, er det andre ting som er utfordrende. De tiltakene vi har satt inn, evaluerer vi fortløpende. Så lenge vi ser at enkeltelever strever, vil vi yte ekstra hjelp, sier Erlend Moen.

- Samtidig er det viktig å minne om at når noen opplever seg krenket skal det tas på alvor. Jeg er også glad for at politiet har etterforsket saken på en grundig måte.

Lettet ordfører

- Jeg er lettet over at saken ikke er like alvorlig som vi fryktet, sier ordfører Rita Ottervik.

Ottervik mener det er for tidlig å si hva kommunen kan lære av saken.

- Dette handler om mer enn bare det politiet har etterforsket. Gjennomgangen kommunen selv gjør og fylkesmannens tilsyn vil være viktig for kommunens forbedringsarbeid. Når dette foreligger er det mulig å vurdere den helhetlig. Det jeg uansett vil si er at når det meldes om krenkelser skal det alltid tas på alvor og følges opp.

- Viktig å oppdage

- Hva tenker du om at barn har opplevd seg som seksuelt krenket  på skolens område uten at det er oppdaget av skolen eller helsesøster?

- Det er et spørsmål vi alle stiller oss. Jeg håper kommunens gjennomgang og fylkesmannens tilsyn vil gi oss noen flere svar på dette. Barn skal være trygge på skolen. Derfor et dette svært viktig å få svar på.

- Har kommunen overreagert i håndteringen av denne saken?

- Når det meldes om at barn opplever krenkelser så skal det alltid reageres. Lærdommen av dette må ikke bli at man blir redd for å trykke på alarmknappen når slike meldinger kommer. Problemet er ikke at det meldes for mye, men at for mange overgrep aldri blir avdekket.

Stiller spørsmål: Ordfører Rita Ottervik stiller spørsmål ved hvorfor skolebarnas seksuelle aktiviteter i skoletiden ikke ble oppdaget. Foto: Terje Visnes, adressa