116 representanter i Den norske kirkes «storting» møtes onsdag klokken 12 til åpningsgudstjeneste i Nidarosdomen. Til sammen er det satt av seks dager fram til mandag på Scandic Nidelven til plenumssamlinger og komitémøter.

Holder preken på åpningsgudstjenesten

Nidarosbispen holder prekenen under åpningsgudstjenesten. Det er tradisjon på Kirkemøtet at en biskop som er utnevnt siden forrige kirkemøte har denne oppgaven under åpningsgudstjenesten. – Tema for prekenen blir tro og tvil med utgangspunkt i Bibelens fortelling om Jesu`disippel Tomas, som ikke klarte å tro at Jesus var stått opp av graven, sier Finnset.

Nidarosdomen. Kirkemøtet åpnes med gudstjeneste i Nidarosdomen onsdag klokken 12. Også gudstjenesten søndag formiddag i Nidarosdomen er en del av programmet under Kirkemøtet. Foto: Richard Sagen

Formøte i bispedømmerådet tirsdag

Selv om Finnset «debuterer» som Nidarosbiskop under Kirkemøtet, er det ikke hennes fjerde kirkemøte. – Jeg har tre ganger tidligere vært utsending som fungerende biskop fra Nord-Hålogaland bispedømme, forteller Finnset, som tirsdag møtte de øvrige ti medlemmene av bispedømmerådet til et formøte for å drøfte de ulike sakene som skal opp på Kirkemøtet.

- Tiden blir alt for knapp under Kirkemøtet til en egen samling for bispedømmerådet. De aller fleste av rådene pleier å ha et forberedende møte rett i forkant av Kirkemøtet, forteller Finnset.

Kirkemøtet. Kirkemøtet holdes på Scandic Nidelven fra 11. ti 16. april Foto: Morten Antonsen

Sitter i komite for gudsjeneste og evangelisering

Samtlige elleve medlemmer i bispedømmerådet er fordelt på en av de seks kirkemøtekomiteene. – Det er sekretariatet i Kirkerådet som bestemmer hvilken komité hver enkelt skal sitte i. Jeg skal, i likhet med min forgjenger Tor Singsaas, sitte i komité A «Gudstjeneste og evangelisering». Vi skal behandle sakene «Endring av forskrift om Den norske kirkes medlemsregister» og «Rapport og veivalg for Den norske kirkes kunst- og kultursatsing», forteller Nidarosbispen.

Bispevigsel. Kirkemøtet skal fastsette ny ordning for utpeking av biskop. Foto: Ole Martin Wold, Scanpix

Nye regler for kirkevalg og utnevning av biskop

Årets kirkemøte skal blant annet vedta nye regler for kirkevalg, fastsette ny ordning for utpeking av biskop og gi sine siste innspill til regjeringens forslag om ny lovgivning om tros- og livssynssamfunn.

Dette er de viktigste sakene på årets kirkemøte:

* Nye regler for kirkevalg. Kirkemøtet skal vedta nye regler for kirkevalg (menighetsråd og bispedømmeråd) Kirkerådet, som forbereder sakene til behandling på Kirkemøtet, ønsker en mobilisering der flere grupperinger stiller lister til kirkevalget i 2019.

* Ny ordning for utpeking av biskop. Kirkemøtet skal fastsette ny ordning for utpeking av biskop. I dag er det Kirkerådet som tilsetter biskoper etter at bispedømmeråd har nominert kandidater og en omfattende avstemningsrunde er gjennomført. Mulige alternativer er å innføre en ren valgordning eller en ordning med tilsetting i et særskilt tilsettingsorgan.

* Ny lovgivning om tros - og livssynssamfunn. Kirkemøtet skal gi sine siste innspill til regjeringens forslag om ny lovgivning om tros- og livssynssamfunn. Etter Kulturdepartementets høring i fjor høst, foreligger en oppsummering som legges fram for Kirkemøtet. Lovendringen som ventelig vedtas av Stortinget i 2019, vil oppdatere og forenkle den rettslige reguleringen av Den norske kirke og de øvrige tros- og livssynssamfunnene. For Den norske kirke er det et hovedpoeng at Kirkemøtet selv får myndigheten til å fastsette kirkeordningen. En av målsetningene er større grad av likebehandling mellom tros- og livssynssamfunnene.

Kunst - og kultursatsing. Kirkemøtet skal drøfte Den norske kirkes interesser i kulturpolitiske prosesser og som aktør og arena på kulturfeltet, for eksempel under Olavsfestdagene i Trondheim. Foto: Glen Musk

* Den norske kirkes kunst - og kultursatsing. Kirkemøtet skal behandle en rapport om Den norske kirkes kunst- og kultursatsing. Kirkemøtet skal drøfte Den norske kirkes interesser i kulturpolitiske prosesser og som aktør og arena på kulturfeltet. I saksdokumentene beskrives betydningen av kompetanse og ressursbruk innen en rekke områder som kirkemusikk, andre kunstuttrykk, kirkebygg og kulturminner.

* Første regnskapsår for Den norske kirke. Kirkemøtet får til orientering historiens første regnskapsår for rettssubjektet Den norske kirke. Fra 1. januar 2017 overtok Kirkerådet/Kirkemøtet økonomistyringen av statlige overføringer til kirken. Årlig vedtar nå Kirkemøtet fordelingen av statstilskuddet til Den norske kirke. Over statsbudsjettet bevilges det for 2018 i overkant av 2 milliarder kroner til Den norske kirke.

* Samisk kirkelig valgmøte. Kirkemøtet er ventet å opprette et samisk kirkelig valgmøte som skal avholdes hvert fjerde år. Poenget er å sikre bedre representativitet fra samisk kirkeliv i Den norske kirkes styrende organer. Det foreslås at valgmøtet skal nominerte kandidater til Samisk kirkeråd og de samiske kandidatene til de tre nordligste bispedømmerådene.