Professor Christian A. Klöckner ved NTNU, som forsker på bærekraftig konsumentadferd, tok Adresseavisen med på handletur for å vise hva som er viktig å tenke på hvis man vil spise mer klimavennlig. Her er hans beste tips:

1. Redusere kjøttforbruket. Det viktigste man kan gjøre for å spise mer klimavennlig er å kutte hvor mye rødt kjøtt man spiser. Det tar lang tid å produsere rødt kjøtt og det slippes ut mye klimagass under produksjonen. Derfor vil man være mer klimavennlig hvis man reduserer forbruket, erstatter rødt kjøtt med andre typer kjøtt eller spiser mer grønnsaker.

LES OGSÅ (PLUSS): Her er de største klimasynderne

2. Kutt ned på melkeprodukter. Det slippes ut også mye klimagasser under produksjonen av melkeprodukter. Dersom man reduserer mengden melkeprodukter man spiser og drikker vil man derfor ha et mer klimavennlig kosthold.

3. Unngå mat som transporteres med fly. Transporten av mat slipper ut mye CO2. Det slippes for eksempel ut mye CO2 når man transporterer grønnsaker som ikke er i sesong til Norge. For å reduseres CO2 utslippene kan man heller spise frukt og grønt som er modne på den aktuelle årstiden i Norge, for eksempel poteter og grønnsaker om høsten.

LES OGSÅ (PLUSS): Slik skal de redde verden - igjen

4. Unngå å kaste mat. Man bruker CO2 når man produserer mat og et økt forbruk øker dermed CO2-utslippet. Når man kaster mat som råtner så gir det ekstra mye CO2-utslipp. Derfor er det klimavennlig å redusere hvor mye mat man kaster. Et tips er også å planlegge det du skal spise, da unngår du å kjøpe mat man ikke rekker å spise. Dersom man unngår store forpakninger er det også større sjanse for at man ikke kjøper mat man ikke rekker å spise opp. Det er også lurt å unngå å handle når man har dårlig tid eller når man er sulten. Da handler man mindre og det gjør at man kaster mindre, noe som er mer klimavennlig.

5. Mat som er tørket er bra. Transport av mat som inneholder mye vann slipper ut mye CO2. Tørkede produkter, som tørket sopp, er lettere og derfor mer klimavennlig å transportere.

6. Spis gjerne viltkjøtt. Vilt, som for eksempel elg, spiser ikke kraftfor og er derfor mer miljøvennlig. Det er derimot viktig at man ikke spiser arter som er truet.

7. Fisk er klimavennlig. Bytt ut kjøtt med fisk, men pass på at fisken er bærekraftig produsert. Se etter det blå merket på pakningene som viser om det er sertifisert bærekraftig sjømat.

Kilde: Professor i sosialpsykologi Christian A. Klöckner ved NTNU. Forsker på bærekraftig konsumentadferd.

Dette blå merket viser at fisken er bærekraftig produsert. Foto: Frank Lervik