Det var lørdagskveld den 4. februar at meldingen gikk ut til nødetatene.

- Det var seint kveldsstell i fjøset på grunn av at vi ventet på kalving, så klokka var nærmere 22 før vi kom oss inn og spiste taco, sier Robert Larsen som er far i huset.

Etter lørdagsmiddagen dro yngstejenta bort, mens Robert Larsen og kona Janne duppet av på sofaen. Så bråvåkner de begge og Robert roper:

- Det brenner!

Han forsøkte å ta seg opp til andre etasje der sønnene på 14 og 16 år befant seg.

- Jeg ble møtt av en vegg med røyk og varme, og måtte raskt ta en avgjørelse om at her var det bare å komme seg ut.

To meter flammer fra inngangsdøra

Robert Larsen og kona Janne Kristoffersen Larsen redder seg ut verandadøra. Så lukker de alt av vinduer og dører så raskt de kan, for å begrense oksyngentilførselen til flammene.

- Jeg løper rundt på framsiden av huset og hamrer det jeg kan på vegger og vinduer for å få kontakt med guttene i andre etasje. Det var en helt forferdelig følelse at de fortsatt var inne.

Men til alt hell kommer hun raskt i kontakt med guttene. Akkurat da står flammene to meter ut fra inngangspartiet på huset. Robert Larsen løper rundt til andre siden av huset og får bekreftet at alle i utleiedelen av huset er på vei ned fra andre etasje.

- Brannen er eksplosjonsartet og det stod om minutter før dette ville gått helt galt, forklarer Robert.

Kona Janne skyter inn:

- Vi hadde ikke overlevd der inne ett minutt til.

Guttene i andre etasje har akkurat blitt var på røyklukta, da de hører mora panisk banke på vinduene i første etasje.  Eldstegutten tar resolutt med seg 14-åringen og kommer seg ut en annen trapp via kjelleren.

- Etter to til tre minutter trekker flammene seg tilbake, vi hadde klart å stagge oksygentilgangen for brannen, sier Robert.

Avtrykket av katten brent fast i parketten

Samlet utenfor huset begynner de å gjøre regnskap for om de har fått med seg alt ut. Lettet over at alle familiemedlemmer og beboere har kommet seg ut, innser de at katten Arne ikke har kommet seg ut.

- Vi gir alle dyrene våre navn og selv om kona ville forsøke å gå inn og hente den, så var det ikke sjans, forklarer Robert.

Janne tar til tårene og sier:

- Jeg tror den var rett i hælene på oss, men den rakk rett og slett ikke å komme seg ut. Alt gikk så fryktelig fort.

Brennmerkene og omrisset etter en katt på stuegulvet vitner om hvor ekstrem varmeutviklingen i disse minuttene var. Det var ikke engang tid til å hive på seg klær og Robert stod ute i snøen uten sokker på.

- Jeg hadde bare stillongs, men så fikk jeg stukket beina ned i et par fjøsstøvler.

Politiet meldte tidlig om spredningsfare, men brannvesenet fikk etter hvert kontroll på brannen.

- To personer har blitt sendt til Orkdal sjukehus etter å ha pustet inn røyk. De ble først sjekket av helsepersonell på stedet, men måtte etter hvert til sykehus, sa operasjonsleder Astrid Metlid ved Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen den aktuelle kvelden.

Brakkerigg med vaskemaskin, sofa og tv

I ukene etter brannen har familien bodd i en campingvogn oppe i skogen, og det har bydd på utfordringer.

- Det har gått med mye gass når det har vært kaldt, og vi har måttet innrette oss med provisorisk vaskemaskin og dusj i fjøset, forklarer Robert Larsen.

Med 21 melkekyr, sju hester og en lama - 47 fe totalt - har det vært nok å gjøre på gården. Selv om det normale ville vært å ta inn på hotell på Orkanger, har ikke det vært en løsning som kunne fungert for familien.

- Bare siden brannen har vi hatt ti kalvinger. Og vi begynte raskt å lete etter en husvogn på finn.no.

Så fikk Robert tips fra svigerfar, om at en brakkerigg kunne være løsningen.

- Lamaen har nysgjerrig fulgt med mens Cramo har vært her og satt den opp.

Brakkeriggen har vann og kloakk fra ledningsnettet til huset som det brant i.

Fikk klær og mat levert på døra

- Dette har vært til uvurderlig hjelp. Og all honnør til de rundt oss. Vi har fått levert sekkevis med klær på døra, og ikke minst arbeidsklær.

Janne Kristoffersen Larsen skyter inn:

- Du tror jo aldri at du skal bli stående der uten eiendelene dine. Men når sambygdinger da kommer og leverer middag til deg på døra, er det utrolig mye verdt. Vi er veldig takknemlig for at vi fikk komme inn på Amfi kjøpesenter under varetelling hos Cubus og Din sko og ta oss ut klær på søndagen.

Gården på over 700 mål, klarer fortsatt å levere melk hver tredje dag.

- Vi skal fortsatt levere 150.000 liter melk i året og nå til uka skal vi få 5-årsplaketten for å ha levert elitemelk, sier Janne.

Men en ting er det også mer fokus på enn før.

- Vi hadde aldri tenkt på det, men øv sammen med barna på å evakuere fra et brennende hus, avslutter Robert Larsen.

Lensmann Tor Haugan ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor opplyser at brannen ikke er ferdig etterforsket eller påtaleavgjort.