Dunford er USAs øverste militære offiser og president Donald Trumps fremste militære rådgiver.

Hans besøk skjer bare fem måneder etter at en av USAs mektigste politikere, speaker i Representantenes hus, Paul Ryan, også besøkte Værnes sammen med flere sentrale amerikanske forsvarspolitikere.

Onsdagens militære besøk kan dermed tolkes som enda en bekreftelse på hvor viktig amerikanerne anser lagrene i Trøndelag og marinekorpsets øvingsbase på Værnes, å være.

Øverstkommanderende i Det amerikanske marinekorpset i Europa, General Niel E. Nielsson, har tidligere signalisert at han ønsker Værnes som hovedbase for marinekorpsets øveing i Europa.

- Jeg kan bekrefte at den amerikanske forsvarssjefen var på Værnes i dag. Han har besøkt lagret på Frigård og møtte møte noen av de amerikanske soldatene som er på Værnes, sier oberstløytnant Frank Sølvsberg i Forsvarets kommunikasjonsenhet til Adresseavisen onsdag.

Streng sikkerhet rundt besøket

Onsdag formiddag landet et blå og hvitmalt fly med offisielle kjennetegn fra det amerikanske forsvaret på Værnes. Flyet er av typen Boeing C32, en militær versjon av passasjerflyet Boeing 757, med plass til 45 passasjerer. Det brukes normalt til å transportere den amerikanske presidentfruen, visepresidenten eller ulike ministere, når de er på offisielt oppdrag. Ombord var denne gang Dunford og hans følge.

Fra Forsvaret får Adresseavisen bekreftet at besøket skjedde under svært strenge sikkerhetstiltak. På forhånd ble besøket i Trøndelag ikke bekjentgjort, og en stor eskorte med politi og livvakter fulgte Dunford og de andre amerikanske VIP-ene. Dette fremgår også tydelig på Adresseavisens bilder fra flyoppstillingsplassen på Værnes.

Vertskap for besøket var den norske forsvarssjefen Haakon Bruun-Hanssen.

- Hensikten med besøket var at sjefene fikk diskutert samarbeid, oppdatert seg på hverandres situasjonsforståelse og fikk anledning til å gjennomføre faglige diskusjoner, skriver Sølvsberg i en e-post til Adresseavisen.

foto
Streng sikkerhet. I all hemmelighet og med stort sikkerhetsoppbud besøkte den amerikanske forsvarssjefen Joseph F. Dunford Jr. Værnes for å inspisere amerikanske lager i Norge og møte amerikanske soldater onsdag. Vertsskap for besøket var forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Her fra flyoppstillingsplassen like før avgang.

Møtte kongen og forsvarsministeren

Sølvberg bekrefter til Adresseavisen at Dunford også møtte den norske forsvarsministeren Ine Marie Eriksen Søreide i Oslo tirsdag morgen etter at han hadde inspisert en æresvakt fra H.M. Kongens Garde. I tillegg til møtet med Søreide var også Dunford i audiens hos kongen ifølge en pressemelding på den amerikanske ambassadens nettside.

Forsvarsministeren skriver selv følgende på Facebook om møtet med den amerikanske generalen:

- Møtet med general Dunford var en god anledning til å snakke om alle deler av det nære samarbeidet vi har med vår viktigste allierte på svært mange områder, og om de utfordringene som ligger foran oss. Et viktig poeng med at mine forsvarsministerkolleger og utenlandske forsvarssjefer besøker Norge, er at de får en oppdatering om situasjonen i våre nærområder, og tar med seg tilbake et godt bilde av de utfordringene vi står overfor.

Fra forsvaret ble Dunford informert om blant annet den norske langtidsplanen for forsvaret og norsk strategi når det gjelder nordområdene.

- Fra norsk side var dette en god anledning til å informere vår viktigste allierte om situasjonen i Norge og nordområdene fra et norsk perspektiv, skriver oberstløytnant Sølvsberg i en e-post til Adresseavisen.

Tirsdag ettermiddag var general Dunford på besøk hos spesialstyrkene på Vealøs. Der fikk han overvære en demonstrasjon og møte noen av operatørene i Forsvarets spesialkommando, før han reiste til Trøndelag onsdag.

foto
General Joseph F. Dunford (i fremste rekke omtrent midt på bildet), sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (til v) en del av soldatene på Værness Foto: FORSVARET/RUNE SÆVIK

Avsluttet på Værnes

På Værnes møtte Dunford, som selv har bakgrunn som nestkommanderende og øverstkommanderende for marinekorpset, noen av de amerikanske marinesoldatene som nå er stasjonert der. Sammen med den norske forsvarssjefen og resten av følget inspiserte han også fjellagret på Frigård i Lånke.

Fra amerikansk side omtales møtet som en bekreftelse på det langvarige forsvarssamarbeidet mellom USA og Norge, og det omfattende militære samarbeidet som NATO-allierte.

foto
Møtte marinesoldatene. USAs forsvarssjef Joseph F. Dunford Jr (stående) taler til amerikanske og norske soldater i messa på Værnes. Til høyre for Dunford, garnisonssjef og sjef for HV-12, oberst Håkon Warø. Foto: FORSVARET/RUNE SÆVIK

- General Dunford takket vertskapet for muligheten for at en begrenset rotasjonsstyrke fra det amerikanske marinekorpset kan trene operasjoner i kaldt vær i Norge. Dette styrker beredskapen og muligheten for å operere sammen, heter det i en pressemelding på den amerikanske ambassadens nettside.

Oberstløytnant Sølvsberg opplyser til Adresseavisen at Dunford ikke besøkte Ørland under oppholdet i Trøndelag. Det militære besøket ble avsluttet på Værnes.

Klokken 14.42 onsdag tok det amerikanske flyet av fra Værnes.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.