Selv om Trine Skei Grande bedyrer at førstevalget er en blågrønn regjering med Høyre og KrF, avviser ikke partilederen lenger at Venstre kan gå inn i en ny Solberg-regjering med Fremskrittspartiet.

Skei Grande får støtte fra sine fylkesledere.

En rundspørring hos ledelsen i alle fylkespartiene til Venstre viser et stemningsskifte. Det store flertallet, i likhet med Skei Grande, er ikke kategorisk avvisende til dette regjeringsalternativet.

De fleste fylkeslederne er likevel nøye med å understreke at partiledelsen må få arbeidsro, og at det foretrukne alternativet er samarbeid med KrF og Høyre.

Det er Venstres nyvalgte stortingsgruppe som til syvende og sist avgjør regjeringsspørsmålet.

SAMMEN: Et stemningsskifte er på gang i Venstre. Bare to av partiets fylkesledere avviser blant at Trine Skei Grande (V) og Siv Jensen (FrP) setter seg ned i samme regjering. Her med statsminister Erna Solberg og KrF Knut Arild Hareide. Foto: Ruud, Vidar, NTB scanpix

Lovet velgerne

Jon Gunnes fra Trondheim blir en av nykommerne i Venstres stortingsgruppe. Han kapret utjevningsmandatet i Sør-Trøndelag.

Sør-Trøndelag har ikke hatt venstrefolk på Stortinget siden Odd Einar Dørum ble innvalgt på fellesliste med KrF i 1977.

Gunnes var en av flere i Venstre som i valgkampen gikk ut med en egen oppfordring til statsminister Erna Solberg om fjerne Frps omstridte integreringsminister Sylvi Listhaug fra regjeringen.

Gunnes vil gjerne at Venstre går i regjering, men ikke med Frp.

- Nå har jeg stått seks uker på valgkampstand og blitt fortalt at folk ikke vil stemme på Venstre på grunn av Frp og Sylvi Listhaug. Jeg har svart med landsmøtevedtaket vårt. Det blir vanskelig å se velgerne i øynene om jeg reiser til Oslo og støtter et regjeringsprosjekt med Frp, sier Gunnes.

Han sier tilbakemeldingene i valgkampen har vært entydige.

- Venstrefolk i Trøndelag vil ikke ha noe med Frp å gjøre. Det er melodien her. Men jeg skjønner man muligens hører en annen melodi i Oslo.

LES Harry Tiller om oppgavene som venter

Forstår ikke alenegang

Gunnes skal i likhet med de andre nyvalgte venstrefolkene delta på sitt første gruppemøte for Venstre på Stortinget neste onsdag klokken 14.00.

- Jeg vil delta i dialogen som skal skje der. Men jeg forstår ikke hvorfor Venstre i det hele tatt skal diskutere alenegang med Frp og Høyre. Det blir jo ikke mer flertallsregjering av dette.

- Så om KrF skulle ombestemme seg, så bør Venstre gå for en flertallsregjering med Frp?

- Det vil bli en meget vanskelig situasjon for meg. Jeg vil selvfølgelig lytte til alle argumentene som bli lagt på bordet om hvorfor Venstre bør gjøre dette. Men jeg har enda ikke hørt eller sett ett eneste godt argument, sier Gunnes.

LES hva Trond Giske sier om oppvasken i Arbeiderpartiet

Klar for dialog

Venstres man i nordfylket, Andre N. Skjelstad, sikret seg en ny periode på utjevningsmandatet i Nord-Trøndelag.

Skjelstad har stått helt sentralt i arbeidet med flere av de store reformene Venstre og regjeringen har samarbeidet om.

Nå vil han i regjering.

- Vi må inn i regjering. Det står jeg ved.

- Uten KrF, men med Frp?

- Min holdning er den samme som landsmøtevedtaket, en blågrønn regjering. Men vi må sette oss ned og se på hva som er mulig.

- Er Venstre klare for å regjere med Frp?

- Jeg har ikke noe godt svar på dette. Det må starte som en samtale mellom alle fire partiene, så får vi se, sier Skjelstad.

LES KOMMENTAREN: Fire utfordringer for Erna Solberg

- Betalt for høy pris

Skjelstad begrunner ønsket om å gå i regjering med at Venstre har betalt høy pris ved å være støtteparti.

- Er det noen den forrige stortingsperioden lærte oss, er det at vi må være på innsiden. Vi har betalt en høy pris for å sikre alle reformene til regjeringen. Kommunereformen, regionreformen, politireformen – og i landbrukspolitikken. Venstre har ikke fått betalt for dette. Nå må vi på innsiden og ta ut gevinstene, fastslår Skjelstad.

Nestleder Terje Breivik vil ikke dele sine tanker om et eventuelt regjeringssamarbeid med Frp nå, men har internt i Venstre i lang tid advart mot nettopp dette.

Han har tidligere argumentert for et mulig regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, men ikke vunnet frem med dette.

Venstres andre nestleder, Ola Elvestuen, vil heller ikke vise kortene nå. Internt har han argumentert for å kunne gå i regjering med Frp.

Les Rita Otterviks harde kritikk av valgkampanjen lagt på Youngstorget.

- Senk skuldrene

Sveinung Rotevatn mistet stortingsplassen sin ved valget nå, men sitter fortsatt i Venstres sentralstyre.

Rotevatn sa tydelig ja til regjeringssamarbeid med Frp allerede mens han var leder i Unge Venstre (2010-2013). I vinter var han en av flere i Venstres stortingsgruppe som åpnet for regjeringssamarbeid med Frp.

Nå formulerer han seg slik:

-Vi må nå senke skuldrene. Vi har god tid fordi regjeringen sitter. Vi må nå holde alle muligheter åpne, ikke lukke noen dører. Partiet må jobbe for å få mest mulig gjennomslag. Om det er i form av å gå inn i regjering eller gjennom et samarbeid er for tidlig å si noe om.

En annen markert partiprofil, Abid Raja har også tidligere vært klar på at han vil ha Venstre inn i regjering sammen med Frp. Selv vil han i dag ikke kommentere saken.

Ikke til hinder

Ett døgn etter at Venstre-topp Alfred Bjørlo gikk ut og argumenterte for regjeringssamarbeid med Frp er det flere og flere Venstre-politikere som er enig med ham.

Leder i Hordalands-partiet Idun K. Bortne gjentar partiets mantra om det blågrønne førstevalget. men heller ikke hun smeller døren igjen for regjeringssamarbeid med Frp.

– Jeg oppfatter ikke at partiets landsmøtevedtak gir grunnlag til å avvise det alternativet, men førsteprioritet er jo et samarbeid med Høyre og KrF, sier Bortne til Bergens Tidende.

Det store flertallet av fylkestoppene er innstilt på å gi partileder Trine Skei Grande stort handlingsrom.

– Dette er ikke tiden for å lukke dører eller dra forhastede konklusjoner. Vi må se hva det er mulig å få til, sier Boye Bjerkholt, fylkesleder i Akershus .

– Nå må prosessene få gå sin gang og alle muligheter og konstellasjoner sjekkes ut, sier Torunn Sandvand, fylkesleder i Agder.

– Jeg har full tillit til at de som skal forhandle vil ivareta partiets interesser på en måte som gir oss mest mulig gjennomslag for vår politikk, sier Irene Vanja Dahl i Troms.

Sylvi Listhaugs høyre hånd, Espen Teigen, avslo onsdag ettermiddagpå vegne av sjefen å kommentere forholdet mellom Venstre og Frp generelt – og Sylvi Listhaug spesielt.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra Trøndelag

Se alle bildene fra valgvakene