Bare noen ytterst få av marinesoldatene som kom mandag var ikledd vinterklær.

Isteden var de fleste kledd i T-skjorte, tynn bomullsjakke og -bukse, og lyse marsjstøvler i semsket skinn, som er langt mer egnet for ørkenkrig og opera-sjoner i varmt vær, da de mandag entret norsk snø.

SE VIDEOREPORTASJEN FRA VÆRNES: - Noen har aldri sett snø før

For de fleste av dem var det det første møte med Norge, og for mange også det første møtet med snø og skikkelig vinter. Soldatene er her nettopp for å lære å operere i kaldt vær og snø.

Ønsket velkommen

– Dette er en del av læringen. Om du kler deg for dårlig nedsettes evnen til å operere, sier garnisonssjef på Værnes, oberst Håkon Warø.

Han var blant dem som sto og ventet ute på flyoppstillings-området på sivil side av flyplassen, da det tungt lastede Boeing 747-flyet buldret inn over rullebanen og landet 18 minutter over klokken ti. Med et kontinuerlig jetbrøl takset det store flyet inn til oppstillingsplassen, der fem busser og to trailere ventet på å hente de 240 soldatene og utstyret de har med seg.

Warø og oberst Douglas Bruun, som er sjef for den amerikanske styrken, var kjapt på plass for å hilse på soldatene og ønske dem velkommen til Norge.

Ikke alle er like hjertelige. Svs listetopp i Sør-Trøndelag, Lars Haltbrekken, minner om at Donald Trump straks overtar som USAs president, og ønsker å sende troppene hjem.

Med godt grep rundt våpenet

Et stort pressekorps var til stede for å dekke den historiske begivenheten. Flere team fra både NRK og TV2, Adresseavisen, samt flere lokale medier og forsvarspublikasjoner, var på plass i tillegg til det norske og amerikanske forsvarets egne mediefolk. Alle godt bevoktet av en vaktstyrke fra militærpolitiet.

LES KOMMENTAREN: Under ligger frykten for Russland

Marinesoldatene bar på en ryggsekk og et eller to våpen. De aller fleste ble stående med et fast grep rundt pistolgrepet på M4-karabinen, mens de hutrende ventet på transport til brakkene på motsatt side av rullebanen.

Soldatene kommer rett fra Camp Lejeune i North Carolina, der det var over 20 grader da de dro, 12 timer tidligere, forteller flere av soldatene som Adresseavisen snakket med.

Alle svarte det samme

Kaptein Mark Edgar, som er kompanisjef for soldatene på Værnes forteller at styrken er en infanteriavdeling, et forsterket geværkompani. Soldater har ulik erfaring med snø og vinter.

– De som er her er fra hele USA. Noen er vokst opp med skikkelig vinter. Noen har gått på ski før, andre har knapt sett snø. Det er også noen få som har vært i Norge på øvelse tidligere, sier han.

Både Edgar og andre offiserer og soldater som Adresseavisen snakket med på Værnes i går gjentok ellers det samme budskapet. De er glade for å være i Norge, og de kommer hit for å trene på å gå på ski og truger, samt andre basisferdigheter for å kunne operere i kaldt klima. Nå ser de frem til å operere sammen med norske styrker og bli kjent med dem.

På forhånd har oberst Douglas Bruun, som er sjef for den amerikanske styrken, understreket hvor fornøyd de er med valget av Værnes som stedet for etabler-ingen av en slik rotasjonsstyrke.

I likhet med flere av soldatene skryter han voldsomt av forholdene på Værnes, som er langt bedre enn mange amerikanske militærleire.

– Dette er helt klart et veldig godt utgangspunkt for oss, sier Bruun.

Demonstrerte utenfor

Alle er imidlertid ikke like glade i det amerikanske nærværet. Mandag morgen var en liten gruppe aksjonister på plass ved porten i hovedvakta inn til Værnes garnison. De ønsket å møte de amerikanske soldatene for å dele ut flygeblader og si fra at de ikke ønsker amerikanske tropper i Norge. De er opptatt av at marinekorpset først og fremst er en angrepsstyrke med en svært blodflekket historie, som USA bruker til å fremme sin makt i alle verdensdeler.

– Dette er et klart brudd med basepolitikken vi har hatt i Norge, som skriver seg helt tilbake til 1949, da Norge ble med i Nato. Norge har latt seg presse av USA til å tillate dette, sier Peder Martin Lysestøl, som er en av aksjonistene.

- I wish you a hartly welcome

Han og de seks- syv andre pensjonistene som var på plass i porten før flyet landet fikk ikke lov å komme inn i leiren, men fikk beskjed om å ta kontakt senere. En som imidlertid fikk komme inn var stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp), som stilte med blomster for å ønske amerikanerne velkommen.

– I wish you a hartly welcome, sa Vigdenes da han leverte blomsterbuketten til den amerikanske obersten Douglas Bruun. Han understreker overfor mediene at et enstemmig formannskap i kommunen er positivt til etableringen på Værnes. Overfor Adresseavisen peker han på at antallet soldater som nå kommer omtrent tilsvarer den årlige veksten på Stjørdal.

– Det er klart dette vil bli merkbart i lokalsamfunnet når det er såpass mange som kommer. Soldatene vil spise på restaurantene, handle i butikkene og klippe håret hos frisørene, akkurat som vi gjorde da vi var i militæret, sier han.