Familien Berg driver Bjørnhaug Pelsdyrgård med 4500 rever på Byneset i Trondheim. Søndag åpnet de dørene til gården for å vise publikum hvordan det er på revefarm.

- Det er så mange myter og så lite kunnskap, sier Bjørnar Berg.

- Mange skifter mening

- Jeg vil at folk skal besøke oss for å se med egne øyne hvordan ting foregår før de bestemmer seg for hva de skal tro om næringen, sier pelsdyrbonden.

- Hva er det folk tror?

- At dyrene er urolige, bor i knøttsmå bur og at det er stor forekomst av skader.

- Hvordan er det egentlig?

- Dyrene er rolige og har romslige bur. Tisper med unger bor på 2,4 kvadratmeter. Dyrene har det fint. Jeg ville aldri drevet med pelsdyroppdrett dersom det ikke var slik. Jeg er glad i dyrene mine. Erfaringsmessig skifter de fleste som i utgangspunktet er negativet mening etter at de har vært her. De oppdager at vi ikke driver med noe problematisk, sier Berg.

Heftig debatt

Debatten om norsk pelsdyroppdrett herjet før jul i fjor. Dyreaktivisten Frank Nervik utga seg for å være praktikant på 17 pelsdyrgårder mens han egentlig bidro til å lage en film. Han smugfilmet hendelser som ble regnet som uakseptable.

- Vi vet at motstanderne bruker alle midler for å ødelegge oss. Filmen er én ting. Aktivister har også sluppet ut dyr og brent ned fôrkjøkken, hevder Berg.

Filmen «Pels» ble vist på NRK like før pelsdyrutvalget skulle behandle om næringen i Norge skal avvikles eller ikke. Utvalget landet på at industrien skulle utvikles på en bærekraftig måte.

Alltid åpne dører

Søskenflokken Berg, bestående av Robin (23), Stine (22) og Sander (13), syntes det var hyggelig med besøk.

- Mitt inntrykk er at de fleste som har vært her i dag er nysgjerrige folk som ikke har tilknytning til pelsdyrnæringa. De er nok nysgjerrige fordi medieblesten til tider har vært kraftig. Det er fint å vise frem hvordan vi jobber og hvordan vi har det på en pelsdyrgård, sier Robin.

Stine innrømmer at det til tider har vært tøft å bo på pelsdyrgård og ha foreldre som er pelsdyroppdrettere.

- Det har vært perioder med mye kritikk, og da er det desto viktigere å være åpne. Vi vet hva vi står for og hva vi driver med, sier hun.

22-åringen understreker at familien vil ha besøk når som helst – ikke bare når det arrangeres åpen dag.

- Vi tar imot alle som vil. Grunnen til at vi har åpen dag er for at vi forhåpentligvis kan trekke enda flere, sier hun.

Årlig arrangement

Pappa Bjørnar startet pelsdyrgård på Byneset sammen med fem andre i 1988. Pelsprisene var ekstremt lave på 90-tallet, og alle utenom Berg la karrieren på hylla. Berg fortsatte driften alene, og i dag er han pelsdyrbonde på heltid. Bjørnhaug går har 4500 rever av ulike raser – flest sølvrev.

Dette er det tredje året på rad at familien Berg har invitert til åpen dag. Denne søndagen var det i regi av Norges Pelsdyralslag. De gikk bredt ut for å få flest mulig til å delta.

- Vi kommer til å gjøre dette hvert år fremover. Vi vil vise frem at vi er stolt over yrket vårt, sier Berg.

- Revefarmer virker skumle

Bjørg Flaaten går forbi Bjørnhaug pelsdyrgård daglig. Men hun har aldri vært på innsiden før.

- Revefarmer virker skumle. På kveldstid ser vi at det lyser ut av øynene på revene, og lukten er veldig stram, sier Flaaten.

Hun var blant de 203 som besøkte Bjørnhaug pelsdyrgård søndag.

- Når eierne inviterer til åpen gård gjør de det hele ufarlig. Jeg er glad jeg dro hit i dag, sier Flaaten.

Viktig at dyrene har det bra

Janice Okstad synes det er artig å delta når det skjer noe på Byneset. Hun tok med sønnen Oscar Okstad Andersen (6) for å se på revene.

- Selv har jeg verken for eller mot pelsdyroppdrett, men jeg er opptatt av at dyrene skal ha det bra. Det virker som de har det bra her, sier Okstad.

En annonse om åpen dag på pelsdyrgården gjorde Jonas Andersen fra Trondheim nysgjerrig.

- Far drev med pelsdyrfôr før i tiden, og det er lenge siden jeg har vært på en pelsdyrgård. Jeg ble nysgjerrig, sier Andersen fra Trondheim.

Han sier han fikk et godt inntrykk av Bjørnhaug gård.

- Det ser fint og trivelig ut her, sier han.