– 170 flere flyktninger i en by på 184000 mennesker er ikke mye, sier ordfører Rita Ottervik etter at bystyret vedtok at Trondheim vil være med på en ekstradugnad for å tømme dagens asylmottak, og for å ta Trondheims andel av 10000 syriske flyktninger.

Det var Senterpartiets Marte Løvik som i en interpellasjon foreslo en nasjonal ekstradugnad for å tømme asylmottakene i Norge. Nå har både hennes eget parti og Arbeiderpartiet vedtatt at Norge over en toårsperiode i tillegg skal ta imot 10000 syriske flyktninger. Samtidig har integreringsminister Solveig Horne (Frp) for fem dager siden sendt en anmodning om Trondheim kan ta imot flere flyktninger - også hvis Stortinget vedtar å ta imot 10000 fra Syria.

– Opprørende av Høyre

Ottervik la ikke skjul på at anskaffelse av bolig er en ufordring. Hun skisserte flere muligheter for å få det til: Økt selvbosetting (at flyktningene selv går ut i det private markedet, med hjelp i form av depositum). Hun mente også at det bør vurderes at en større del av kommunale utleieboliger tildeles nyankomne flyktninger. Og Ottervik ba også om Husbanken kan bistå kommunen for eksempel med å bruke startlån for å dekke depositum. Barnehager og helsehjelp var andre utfordringer hun trakk frem.

Et mer radikalt forslag er forslaget om ubetjente kommunale bosettingsmottak.

– De ubetjente mottakene kan være aktuelt for mennesker som sitter i en flyktningleir i utlandet og venter på bosetting i Norge, sier ordføreren og viser til at Flyktningehjelpen har foreslått dette. Hun ser for seg boligkompleks der maksimum 30 flyktninger bor midlertidig.

– Jeg er villig til å vurdere dette for å hjelpe flere. Kapasiteten i nærområdene er sprengt, og Norge har fått en anmodning fra FNs høykommissær som vi må følge opp, sier Ottervik til Adresseavisen etter møtet.

Et stort og engasjert flertall – Rødt, SV, Miljøpartiet De Grønne, Venstre, KrF og Ap gikk inn for å ta imot de ekstra flyktningene, med unntak av Høyre og Frp.

– Det er opprørende at Høyre i Trondheim ikke vil være med på en slik dugnad, sier Ottervik.

– Staten må dekke utgiftene

Høyres Yngve Brox sier til Adresseavisen at de vil først se hva rådmannen sier er mulig for Trondheim å ta imot, før de vil stemme for å ta imot et visst antall.

– Det handler ikke om at vi ikke vil være med på en dugnad, men vi vil vite hvilke konsekvenser det får før vi sier et tall, sier Brox.

Et stort tema i debatten var at flertallet i bystyret forutsetter at staten dekker de reelle kostnadene ved å bosette flyktninger. Tall viser at det er en underfinansiering på rundt 125000 kroner per flyktning, per år. Venstres Jon Gunnes og Erling Moe var opptatt av at Trondheim må ta imot alle flyktningene, uavhengig av om staten legger flere penger på bordet - og fryktet at hvis staten ikke gjør det, vil Trondheim si nei. Det avviser Rita Ottervik overfor Adresseavisen.

– Vi planlegger ut fra at staten vil øke integreringstilskuddet. Hvis det ikke økes, vil det gå ut over tilbudet til flyktningene. Vi vil måtte velge billigere løsninger.