Ingen trønderske kommuner er det knyttet større forventninger til enn Ørland. Beslutningen om å flytte hovedflystasjonen til Ørland gir kommunen en attraktivitet og vekstkraft som andre distriktskommuner bare kan drømme om. Men også det politiske landskapet skiller seg ut. På Ørland er Høyre og Senterpartiet de to store partiene. Både forsvaret og handelsnæringen står sterkt, noe som tradisjonelt gir mange stemmer til Høyre. I tillegg er landbruket viktig i den lille kommunen.

Valget er like åpent som landskapet på Ørland etter at ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) takket for seg etter 12 år i ordførerstolen. Finn Olav Odde, for mange kjent som Farmen-Finn, ble kjendis og vant nominasjonen i Senterpartiet etter å ha deltatt i det populære TV-programmet. Selv om Odde har 20 år bak seg i kommunestyret, har han fått en ny politisk vår. Han profilerer seg på å bli en «folkets ordfører», men tiden vil vise om Farmen-effekten varer helt til mål. Den svake målinga Sp fikk i Fosna-Folket forrige uke tyder på at det kanskje ikke er like enkelt å vinne valget som å vinne popularitet i Farmen.

Les også: Jeg tror jeg drar fordeler av Farmen

Les også: Blir ikke Farmen-ordfører

Høyre stiller i år med helt nytt mannskap. Førstekandidat Tom Myrvold er forsvarsmann og har kun en periode bak seg i kommunestyret. Hans utfordring blir å bygge bru til de andre partiene. Med Torhild Aarbergsbotten i front har Høyre vært et skarpt opposisjonsparti i Ørland. Både posisjonen og administrasjonen har fått bryne seg mer enn vanlig er i lokalpolitikken, men det politiske klimaet er blitt heller dårlig.

Les også: Støy rundt kampflybasen

Begge sider i ørlandspolitikken blir beskyldt for å bruke kreftene på å krangle framfor å jobbe for Ørland. Den åpne konflikten mellom ordfører Hallgeir Grøntvedt og tidligere stasjonssjef Tom Guttormsen ved Ørland hovedflystasjon var ikke god reklame. Myrvold snakker nå om behovet for å bygge ned de politiske «kaldfrontene» og løfte sammen. Han kan ha ledererfaring nok til å klare det, men må vinne venner i kommunestyret først. Arbeiderpartiet har hatt lite grep om Ørland og fikk bare 15,9 prosent ved forrige valg. Mye tyder på at Aps Knut Ring, som i dag er varaordfører, vil gjøre et betydelig bedre valg i år. Han har lang politisk fartstid og kan bli en joker.

Les også: – Innløsning for alle i rød støysone på Ørlandet

Les også: Få personer har flere timer i lufta med F16 enn Bjørge

Ørlands muligheter er enorme, men det er sannelig også utfordringene. Kampflybasens skyggeside er at ca. 140 boliger og 30 gårdsbruk kanskje må rives eller fraflyttes. Tallene endrer seg stadig, og det er naturlig nok svært vondt for de berørte. I tillegg skal Ørland utvikle samfunn for det som kan bli 2000 innflyttere. Det skal gis plass til boliger, næring og industri i en kommune med mye kulturlandskap og store naturverdier. Skal Ørland innfri de høye ambisjonene kommunen har, holder det ikke med god vilje. Ørland trenger ledere med betydelig politisk kløkt.

Fra Rissa/Leksvik:

Sak: - Viktigere med sammenslåing enn å bli ordfører

Kommentar: Trøndelags modigste politikere

Fra Steinkjer:

Sak: - Sunt for politikken å få et skifte

Kommentar: Mørke skyer over bygdenes by

Fra Stjørdal:

Sak: Vigdenes kan gå på nederlag

Kommentar: Dette er årets trønderske valgthriller

Fra Orkdal:

Sak: Yassin vil tale innvandrernes sak

Kommentar: Orkdal har fått sin egen Marvin

Fra Malvik:

Sak: - Vil vise andre at det går an

Kommentar: Personstrid og utbrytere øker spenningen

Fra Melhus:

Sak: - Mange passer ikke inn i partipolitikken

Kommentar: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus

Finn Olav Odde (Sp) får låne «gammelordfører» Hallgeir Grøntvedt sitt kontor, til ære for fotografen. Foto: dan ågren
Tom Myrvold (H) i samtale med kollega Øivind Wathne. Myrvold har arbeidet med ledelse i Forsvaret i 15 år. Nå vil han lede forsvarskommunen Ørland. Foto: dan ågren
Finn Olav Odde (Sp).
Tom Myrvold (H). Foto: dan ågren