Foto: SCANPIX

I gjennomsnitt har vi gitt 40.12 kroner hver, og fortsatt er det mulig å gi penger. Det endelige beløpet for årets aksjon er ikke klar før i uken som kommer.

Beløpet nærmer seg 200 millioner kroner. I fjor kom det inn 238 millioner kroner.

Aksjonsleder Harriet Rudd mener at årets aksjon ser veldig bra ut.

- Jeg har en veldig god følelse, sier hun til NRK.

Dårlige til å gi i Oslo

De fylkene hvor det var gitt mest per innbygger, var Sogn og Fjordane, Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark og Møre og Romsdal. Dårligst ut kom Oslo, Finnmark og Rogaland.

Regjeringen ga 30 millioner kroner til Blå Kors.

– Blå Kors gjør en viktig innsats for å hjelpe barn og unge som lider under voksnes rusmisbruk, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under TV-aksjonen.

Han understreket at frivillige organisasjoner som Blå Kors utfører verdifullt arbeid innenfor rusfeltet blant annet ved å skape større åpenhet og bevissthet om rusproblemer, slik at flere barn får hjelp.

Kongen engasjert

Kong Harald, som er høy beskytter for årets TV-aksjon, fortalte at han hadde vært på et besøk på Barnas Stasjon i Fredrikstad, der rusmisbrukere får hjelp til å komme tilbake til et rusfritt liv.

– De var villige til å snakke om problemene som de var på vei ut av, og da er de jo kommet langt, sa kong Harald, som syntes det var fint og viktig at hele familien får behandling.

På spørsmål om han selv hadde vært bekymret for mennesker i sin omgangskrets, svarte monarken bekreftende.

– Ja, jeg har vært bekymret. De siste som innrømmer at de har et problem, er jo misbrukeren selv. Men hvis man er god nok gjensidig venn med vedkommende, tror jeg det går bra å ta det opp. Men det er en vanskelig sak og det kan være ubehagelig å bli skjelt ut, sa kong Harald til NRK.

Han understreket at rusmisbruk aldri er barns skyld.

– Det er for stort for barn alene. Dette må barn ha hjelp av voksne til å ordne opp i, sa kongen.

Ivrige barn

Pågangen for å bli bøssebærer under årets TV-aksjon har vært enorm, og søndag var 100 000 bøssebærere i sving over hele landet.

– Vi føler at temaet i år har engasjert spesielt mye og føles nært for mange, sier informasjonsansvarlig for TV-aksjonen Anita Daae til NTB.

Det har strømmet inn med meldinger fra barn som har ønsket å bidra.

– Noen har solgt tanna si, andre har loddet ut tøflene til pappa. Det er også kommet inn store bidrag fra skoler og fra næringslivet, fortalte Daae.

Til hjelpetelefonen 800 87 944 har det ringt både barn, bekymrede bestemødre og naboer, samt alkoholikere som vil ha hjelp til innleggelse.

– Vi har som mål å samle inn mest mulig penger, men også å skape mye mer åpenhet rundt dem som lider under voksnes rusmisbruk, sier Anita Daae.

Engasjerte seg

Også medlemmer av regjeringen deltok aktivt i innsamlingen. Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok i innsamlingen i Oslo og justisminister Knut Storberget (Ap) gikk selv med bøsse i området der han bor i Oslo.

Paal-André Grinderud har vokst opp med en alkoholisert mor. Han var blant de første som sto fram og fortalte om den vanskelige oppveksten sin. Søndag var han barne- og likestillingsministerens «kavaler» da de vandret rundt i området ved Paulus kirke.

Selv om du ikke har fått besøk av en bøssebærer, kan du gi til TV-aksjonen helt til slutten av desember på kontonummer 8380.08.09.005.

TV-aksjonen, som arrangeres av NRK, er verdens største innsamlingsaksjon på TV.