- Det var jeg som tok initiativet

Sjefen for embetsverket i Fornyings- og administrasjonsdepartementet kommer nå SV og regjeringen til unnsetning: - Det var jeg som tok initiativet til at dette kunne bli en god løsning, sier departementsråd Karin Moe Røisland.

Saken oppdateres.

Som ventet ble en sterkt ønsket Inge Ryan (SV) i går ettermiddag utnevnt til ny fylkesmann i Nord-Trøndelag.

Partikollega Øystein Djupedal, som frem til mandag denne uken også hadde søkt jobben i Nord-Trøndelag, ble i samme statsråd i stedet utnevnt til ny fylkesmann i Aust-Agder. Bare syv dager etter at han første gang ble bedt om å søke jobben i Aust-Agder.

- Jeg forstår at folk blir overrasket. Jeg hadde jo ikke engang selv en gang tenkt tanken. Men jeg ble altså bedt om å søke av r egjeringen, og kom etter et familieråd til at det var en god idé. Nå gleder jeg meg uhemmet til jobben. Det blir åpenbart opp til meg selv å vise at dette blir bra, sier Djupedal.

Fra høsten av blir den profilerte og omstridte trønderen sørlending med base i Arendal.

Protester

Både ryktet om utnevnelsen og beslutningen i statsråd har utløst en tornado av beskyldninger om SV-kameraderi, formalfeil og vennetjenester.

Frps Siv Jensen sa i går at utnevnelsen av Djupedal kan ende i kontrollkomiteen på Stortinget.

Høyres Per-Kristian Foss er minst like kritisk. Han går langt i å kalle utnevnelsen kameraderi.

Arendalsordfører Torill Rolstad Larsen (Ap) er i harnisk.

- Ansettelsesprosessen har vært helt håpløs. Det er et overgrep mot Aust-Agders befolkning hvis fylkets viktigste stilling blir gitt til en som ikke fikk samme jobb i Nord-Trøndelag, sier ordføreren til Agderposten.

Spekulasjoner

De siste dagene har det også vært spekulasjoner om at det er statsminister Jens Stoltenberg selv, i en sky av dårlig samvittighet etter at Djupedal ble sparket som statsråd, som har tatt initiativet til å gi Djupedal en fylkesmannsjobb.

Dette blir blankt avvist av embetsverkets øverste sjef i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Departementsråd Karin Moe Røisland sier til Adresseavisen at Djupedal-løsningen «ble åpenbar» i forrige uke.

- Det er embetsverket som har kjørt denne prosessen. Da alle aktuelle søkere til de ulike stillingene hadde vært inne til intervju og referansene sjekket, var -konklusjonene og rådene til statsråden åpenbare, sier Røisland.

- Hørte på byråkratene

Ifølge departementsråden var rådet til statsråd Heidi Grande Røys (SV) om be Djupedal utvide sin søknad til å gjelde Aust-Agder like åpenbart som rådet om at Ryan burde få jobben som fylkesmann i Nord-Trøndelag.

- Hvem var det som tok initiativet til å be Djupedal søke på en jobb han ikke hadde søkt?

- Dette var det jeg som tok initiativ til overfor statsråden. Djupedals kompetanse i forhold til de andre søkerne tilsa dette, sier Røisland.

- Jeg hadde ikke tenkt å skyve embetsverket foran meg i denne saken. Men når hun nå sier dette til dere, kan jeg bekrefte at det var slik det foregikk. Øysteins SV-bakgrunn taler mot ham i en sak som denne. Når byråkratiet var såpass klare, valgte jeg å følge rådet, sier statsråd Røys.

Røisland var aktiv selv SV-politiker frem til 1991. Hun ble da assisterende fylkesmann under Kåre Willoch i Oslo og Akershus, og har senere vært byråkrat blant annet i Brussel. Hun blir av flere uavhengige kilder karakterisert som en meget renhårig og sterk toppbyråkrat i regjeringskvartalet. I sin tid var det hun som satte ned foten for Victor Normans ekstravagante pengebruk i regjeringskvartalet.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå