- Høyre må slutte å drite ut Frp

Frp-topp Tord Lien og nestformann Per Sandberg er kraftig provosert over Høyre-veteranenes kalde skulder mot Frp. - De svirrer rundt i halvsvime og kritiserer oss. Det er Høyrearroganse på sitt verste, sier Lien.

Saken oppdateres.

I Adresseavisen i går gikk høyreveteraner som Michael Birkeland, Michael Momyr og Snorre Gundersen til angrep på tanken om et regjeringssamarbeid mellom Høyre og Frp etter valget. Sentralstyremedlem i Høyre, Michael Birkeland, mener det er helt uaktuelt at de to partiene kan styre sammen, og begrunner dette med at Frp er et populistisk parti som snur kappa etter vinden. Birkeland tror Frp til syvende og sist likevel vil støtte en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre.

Slår tilbake

Nå slår Frp-toppene fra Midt-Norge tilbake. Stortingsrepresentant Tord Lien fra Sør-Trøndelag sier først at han er gammel speider og ikke vil sparke et parti som ligger nede, men klarer likevel ikke å dy seg:

- De ligger der med brukket rygg og svirrer rundt i halvsvime, men likevel bruker de oppkjøringen til landsmøtet til å kritisere Frp – i stedet for å snakke om egen politikk. Jeg aner ikke hva Høyre mener om noe. De sier et eller annet om innvandring, det er ditt og datt, for og imot. De er ikke tydelige på noe, det eneste de har vært klar på, er Aker-saken – men det vekker vel ikke det helt store velgerengasjementet, smiler Lien, og legger til:

- Jeg synes Høyre skal slutte å drite ut det partiet som ligger dem nærmest i en rekke saker. Det er helt meningsløst og en strategisk bommert. Det er rett og slett gammel Høyre-arroganse på sitt verste, utbasunerer Lien.

- Hva mener du med Høyre-arroganse?

- De sier til seg selv at «dette har vi drevet med i 120 år og derfor er vi best». De er sure og grinete fordi de har fått en storebror, nemlig oss. Nå er det på tide at de realitetsorienterer seg og innser at veien til et varig ikke-sosialistisk styre og flertall går gjennom Frp. Det holder ikke at de er venner med direktørene og økonomene sine, de er avhengige av et ikke-sosialistisk parti som appellerer til folk flest. Det kommer aldri Høyre til å gjøre, men det gjør vi. Sammen utgjør vi et solid ikke-sosialistisk alternativ og det må Høyre nå snart forstå. Slutt å fjase rundt med arrogansen – og lykke til med landsmøtet, smiler Lien.

Syvende far i huset

Nestformann Per Sandberg synes utspillet til veteranene i Høyre er et uttrykk for at den konservative delen av partiet representerer en utfordring for Høyre.

- De lar seg styre av meninger fra syvendefedre i høyrehuset, som Michael Birkeland og Kåre Willoch er representanter for. Jeg registrerer at de unge høyrefolkene, Bengt Eidem og Linda Hofstad Helleland, mener valgresultatet må avgjøre hvordan eventuelle regjeringsforhandlinger skal foregå, sier Sandberg.

Han må smile når han hører uttalelsene fra høyreveteranene, og mener de ikke har forstått Frps holdning.

- To landsmøter og tre landsstyremøter har slått det fast, men Birkeland og andre har kanskje ikke fått det med seg. Så jeg sier det igjen: Frp kommer ikke til å støtte en regjering vi ikke er en del av. Vi ønsker ikke en Bondevik III-regjering, sier Sandberg.

Hans håp foran landsmøtet i Høyre er at partiet nå sier fra til velgerne om at en regjering med Frp og Høyre er det eneste alternativet på borgerlig side.

- Det vil begge partiene tjene på. Jeg håper ledelsen i Høyre nå kan si dette, slik at velgerne vet hvilke alternativer de har til en fortsatt rødgrønn regjering. Argumenter om styrkeforhold mellom Høyre og Frp er latterlige argument. Vi finner ut av dette i en forhandlingsrunde. Det kan ikke være slik at man ser på prosentene for å avgjøre om en slik regjering er mulig eller ikke, sier Per Sandberg.

Trist og lei

Frp-topp i Nord-Trøndelag, Robert Eriksson, sier han blir trist og lei seg over høyreveteranenes syn.

- Det blir jo håpløst å forholde seg til en påstand om at vi er populistiske. Det faller på sin egen urimelighet. Det er tydelig at veteranene Birkeland og Gundersen ikke har fulgt med den siste tida. Momyr har imidlertid vært vara på Stortinget frem til jul, og man kan jo spørre seg hva han har drevet med. Slike Frp-kritiske holdninger gir kun drahjelp til Stoltenberg og hans påstander om rot og kaos på borgerlig side. Dermed svekkes muligheten for en ny ikke-sosialistisk regjering etter valget, påpeker han, som imidlertid opplever at den yngre Høyre-garde er mer vennlig innstilt:

- Folk som Tveten i Unge Høyre i Sør-Trøndelag har forstått at veien til regjeringsmakt går via Frp. Jeg håper inderlig disse unge Høyre-folkene vinner frem på landsmøtet til helga, sier Eriksson.

 
På forsiden nå