Spillerne lurer de «snille» automatene

Egentlig skal det bare gå an å tape 2200 kroner i måneden på Norsk Tippings spilleautomater. Trondheimsmannen i sekstiårene taper det femdobbelte.

Saken oppdateres.

– Jeg har fem kort, registrert på fem forskjellige personer. Svært mange av de som spiller på disse automatene gjør det på samme måte. Enkelte spiller med kort som er registrert på barna deres, sier mannen.

De såkalte Multix-automatene som står i forretninger og kiosker i hele landet har en øvre tapsgrense på 2200 kroner i måneden, og 400 kroner per dag. De kom i 2007 da de tradisjonelle spilleautomatene uten tapsgrenser ble forbudt.

Trondheimsmannen mener det er lett å lure systemet som skal hindre ham og andre spilleavhengige å tape for mye penger i måneden.

Trekker frem nytt kort

– Poenget med de såkalte snille automatene er at vi spillerne må registrere oss med navn. Deretter får vi et kort som vi stikker inn i maskinen når vi spiller. Spillet stoppes automatisk når jeg har taptmer enn den øvre tapsgrensen. Men da trekker jeg bare frem et av de andre kortene mine. På disse automatene taper jeg dermed 11.000 kroner i måneden, sier trønderen.

Han forklarer at han har fått venner og bekjente til å registrere seg, før de overlater spillerkortet til ham. Til gjengjeld får de deler av tippegevinsten de gangene han vinner.

Han legger ikke skjul på at han har et stort spilleproblem.

– Hvis jeg for eksempel vinner tusen kroner på maskinen, så spiller jeg bort pengene med en gang. De automatene som finnes på markedet i dag er like aggressive som de som ble forbudt for noen år siden. Jeg er i alle fall like hekta. Også disse automatene blinker og lager lyd. Da er det vanskelig å holde seg for en som meg.

«Vanvittig kick»

Mannen mener det store problemet for ham selv ikke er at han taper så mye penger, for det hevder han å ha råd til. Men skammer seg over å ikke ha kontroll.

– Jeg står hele tiden og venter på at det skal bli jackpot. Da kan man vinne 1500 kroner på et trykk. Dette er en situasjon som gir et vanvittig kick, sier automatspilleren.

Han opplyser at han også er en ivrig bruker av andre pengespill. Men de gir ham ikke de samme problemene som spilleautomatene.

– Jeg spiller også en del på hest, men der har jeg full kontroll. Det er spilleautomatene som er mitt store problem. Jeg greier ikke å stoppe. Det er vanskelig å sette seg inn i det, for en som aldri har opplevd spilleavhengighet.

Spiller ikke på dagtid

Mannen har aldri søkt hjelp for problemet. Men han har selv satt en restriksjon på spillingen sin. Han spiller bare om kvelden.

– Spilleavhengighet er verre enn narkotika. Hele dagen går jeg og venter på at det skal bli kveld. Når det nærmer seg brenner jeg etter å komme meg bort til en automat. Og jeg stopper ikke når jeg vinner. Jeg står til det er slutt.

På hvert spillerkort går det an å tape 400 kroner om dagen.

– Norsk Tipping bagatelliserer problemet med disse automatene. De er et helsikes svineri, sier mannen, som er i full jobb i en bedrift her i Trondheim.

Ettersom spilleren bare påfører seg selv tap, mener politiadvokat Nils Kristian Grønvik ved Sør-Trøndelag politidistrikt at bruk av andres spillerkort ikke rammes av dokumentfalskbestemmelsene.

– Det er tvilsomt at det finnes en straffelovsbestemmelse som sanksjonerer bruk av andres spillerkort. Jeg kan heller ikke se at de som låner ut sine spillerkort til andre begår noen straffbar handling. For at dette skulle ha vært ulovlig måtte det foregå i stor skala og i organiserte former, mener Grønvik.

Verdikort

Peer Jacob Svenkerud, direktør for Kommunikasjon og Samfunnsavdelingen i Norsk Tipping, advarer folk mot å låne bort spillerkortene sine til andre.

– Kortene inneholder personlige opplysninger, og er et personlig kort med personlig pinkode, med andre ord et verdikort. Det er en risiko forbundet med å låne dem bort. Men det er vanskelig for oss i Norsk Tipping å sørge for at dette ikke skjer. Kommisjonærene på det enkelte spillested oppfordres å hindre spillerne i bruke andres kort. Hvis en kommisjonær vet at spillere bruker andres kort uten å foreta seg noe, risikerer de sanksjoner fra Norsk Tippings side, sier Svenkerud.

 
På forsiden nå