Venstres nestleder, Ola Elvestuen, sier at han ikke har tro på forbedringer i pelsdyrnæringen.

– En rekke europeiske land har strammet inn eller lagt ned sin pelsdyrnæring. Norge bør nå følge etter, sier Elvestuen.

Han er dermed uenig med Høyre og Arbeiderpartiet som mener det ikke har noen hensikt å kutte i støtten.

– Så lenge vi har en pelsdyrnæring, så skal den være robust, sier lederen i næringskomiteen på Stortinget, Terje Lien Aasland (Ap) til Nationen.

– Vanskeligere å forsvare

– Men hver gang vi får se bilder av dyr som lider unødvendig, så blir det vanskeligere å forsvare næringen. Det er viktig at næringen rydder opp. Om de ikke gjør dette, så vil det bli et forbud, sier Lien Aasland.

Nestlederen i Venstre sier at han håper at Arbeiderpartiet snur i pelsdyrsaken.

– Venstre vil presse på for at Arbeiderpartiet snur i denne saken, sier Ola Elvestuen som sier at han har tro på at fornuften vil seire.

Økt bemanning

Lien Aasland mener sertifiseringsordningen som næringen har innført må bli obligatorisk, og han tar også til orde for at det skal stilles krav til minimumsbemanning ved pelsdyrfarmene.

– Det kan bli aktuelt med makstall på dyr per årsverk. Problemet kan være at enkelte strekker strikken vel langt for å få økonomisk inntjening, sier Lien Aasland

Må skille

Høyre tar heller ikke til orde for å kutte støtten til pelsdyrnæringen, sier partiets næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten. Selv om det blir funnet dyr med skader, er ikke det nødvendigvis bevis for vanskjøtsel, mener han.

– Det er tilsynets rolle å skille mellom vanskjøtsel og det som ikke er det. I en opphetet debatt må vi holde hodet kaldt, seier Flåtten.

Unge Høyre protesterer kraftig mot moderpartiets holdning. Det er meningsløst å subsidiere pelsdyrnæringen, mener leder Henrik Asheim. Han vil ta spørsmålet opp på Høyres landsmøte til våren.

– Dette handler om hva vi skal bruke skattebetalernes penger på. Jeg tror ikke det er noen som forstår hvorfor vi ikke har råd til å ruste opp barnevernet samtidig som vi kaster 40 millioner kroner etter pelsdyrnæringen, sier han.

Frp vil fjerne støtten

Frp går derimot inn for å fjerne støtten til pelsdyrnæringen.

– Vi vil fjerne støtten til næringen. Nå er det på tide å sette dyrevelferden i høysetet, sier partiets landbrukspolitisk talsmann Torgeir Trældal.

Noe forbud mot pelsdyroppdrett tar heller ikke Frp til orde for.

– De fleste driver seriøst og godt, men vi må bli langt flinkere til å ta de som ikke behandler dyrene godt nok, sier Trældal.

Illustrasjonsbilde. Foto: Ludvig Killingberg jr.