Foto: Poppe, Cornelius

Klokka 16.20 ble det klart at Maria Amelie skal holdes varetektsfengslet i to uker. Amelie skal holdes ved Trandum transittmottak frem til hun skal sendes tilbake til Russland. Det kom frem under dagens fengslingsmøte i Oslo tingrett.

Den papirløse flyktningen og tidligere NTNU-studenten anket dommen på stedet.

Hun ble sent i går kveld pågrepet av politiet etter å ha holdt et foredrag på Nansenskolen. Amelie ble sendt videre til Trandum transittmottak hvor hun ble kledd naken, kroppsvisitert og holdt frem til dagens fengslingsmøte.

- Maria Amelie holdes innestengt på ventemottaket på Gardermoen i myndighetenes forvaring frem til hun skal sendes ut av landet i løpet av de to neste ukene. Dette til tross for at Maria er åpen om saken, og verken kan eller vil gjemme seg. Vi ønsker at Maria skal få gå fri og uttale seg til pressen frem til hun eventuelt må ut av landet, sier Amelies støttespiller og venn Egil Reksten.

- Ingen planer om å rømme

Den 25 år gamle forfatteren og tidligere trondheimsstudenten møtte i Oslo tingrett i dag hvor aktor la ned påstand om to ukers varetekt.

På spørsmål fra dommer Finn Haugen om hun frivillig vil forlate landet dersom hun ikke holdes i varetekt, svarte hun:

- Jeg vil ikke forlate landet frivillig. Hvis jeg ikke var så redd, ville jeg aldri skapt så mye bry og brutt utlendingsloven, forklarte hun.

Dersom hun ikke blir fengslet i påvente av uttransport vil hun dra hjem og jobbe videre.

- Jeg har ikke planer om å rømme noe sted, sa hun til retten.

- Aldri blitt avhørt

I retten kom det frem at russiske myndigheter har akseptert tilbaketakelse av familien. Norge og Russland har hatt en slik avtale siden 2009.

- Det er overveiende unndragelsesfare og politiet opprettholder sin fengslingsbegjæring, sa aktor Haugen.

Maria Amelies forsvarer, Brynjulf Risnes, sa i Oslo tingrett at det er meningsløst for en person å rømme siden hun har valgt å leve et liv i offentlighet etter at hun ga ut boka «Ulovlig norsk».

- Hun kan ikke holde seg skjult. Hun må få leve i frihet de neste ukene. Hun har heller aldri blitt avhørt og aldri fått presentert sin side av saken, sa advokaten.

I går kveld fikk Maria Amelie avslag på omgjøringsbegjæringen hvor hun ba om at vedtaket der foreldrene fikk avslag i 2003 ble revurdert.

Skjelven før fengslingsmøte

En litt skjelven, men smilende Maria Amelie møtte et stort pressekorps da hun kom til Oslo tinghus like før klokka 14 i dag.

- Jeg håper retten forstår at jeg ikke har tenkt å skjule meg. Hele året er planlagt med foredrag og besøk, sier hun. Amelie forteller videre at hun ikke kjenner noen i Kaukasus lengre, ikke har noe nettverk, og snakker bedre norsk enn russisk.

Den tidligere NTNU-studenten understrekte at hun aldri ønsket å få opphold fordi hun har skrevet bok eller fordi hun har tatt mastergrad eller engasjert seg i kulturlivet.

- Jeg har gjort mitt beste. Jeg har prøvd å leve sånn i stedet for å dø, sa hun.

Hun håper hennes sak kan få nordmenn og politikere til å åpne øynene.

- Jeg håper folk spør seg selv. Hva ligger i ytringsfrihet og menneskerettigheter? Er det lettere å kjempe for dette i Kina enn i Norge?

- Tør ikke tenke tanken

På spørsmål om hvor hun tror hun ender opp dersom hun blir sendt ut av landet, så svarte hun:

- Jeg tør ikke engang å tenke på det. Jeg kan sitte på glattcelle her, det går bra. Men tanken på å bli satt på flyet er den verste. Det blir mest sannsynlig Russland, noe jeg ikke håper det blir, svarte hun nervøst.

- Hva skal du gjøre i Russland?

- Det er et godt spørsmål, hva skal jeg gjøre der?

Angrer ikke på boka

Maria Amelie ble kjent i norsk offentlig da hun skrev boka «Ulovlig norsk» som kom ut i fjor høst. I åtte år har hun levd ulovlig i Norge, etter at hun og foreldrene fikk avslag på asylsøknaden i 2002.

- Jeg står for det jeg mener. Jeg angrer ikke på boka, poengerte hun.

- Da jeg våknet i morges så tenkte jeg: «Kanskje jeg skulle tatt et falsk pass», men det ville jeg ikke klart å leve med, la hun til.

Selve pågripelsen trodde hun var en spøk eller et mediestunt, men hun fortalte om en vennskapelig tone i politibilen på vei til Trandum ventemottak.

- De var høflige, men tok fra meg mobilen med en gang jeg satte meg i bilen. Vi ble vel enige om at kanskje ikke alle jobber er like kule.

Maria Amelie ga også uttrykk for stor takknemlighet over støtten hun har fått.

- Ikke noe behov for beskyttelse

Utlendingsnemnda (UNE) har hatt oppgaven å behandle klagen over UDIs avslag på søknad om asyl for Maria Amelie. De har skrevet følgende pressemelding på sine nettsider.

«Det avgjørende fra UNEs side er at hun ikke har noe beskyttelsesbehov og derfor ikke får asyl, og at langvarig ulovlig opphold ikke er en type tilknytning som danner grunnlag for tillatelse. Derfor får hun ikke opphold på humanitært grunnlag. Hun er altså, som hun selv flere ganger har fremhevet, et ansikt som personifiserer hva som er vanlig praksis i slike saker.»

Klokka 17 torsdag ettermiddag er det planlagt demonstrasjoner ved Trondheim Torg, Torgallmenningen i Bergen og utenfor Justisdepartementet i Oslo.

Foto: Poppe, Cornelius
Maria Amelie svarer på spørsmål i Oslo tinghus. Foto: RUNE PETTER NESS (MMS)
Maria Amelie møtte et stort pressekorps før hun skulle forklare seg i retten. Foto: Poppe, Cornelius
Foto: Poppe, Cornelius
Maria Amelie blir fremstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett. Foto: Poppe, Cornelius