- Flere drept av bombe

Regjeringskvartalet i Oslo rammet av kraftig eksplosjon.

Saken oppdateres.

Politiets innsatsleder Thor Langli forteller til NRK klokka 17.00 at de ikke har oversikt over situasjonen, men bekrefter at det er snakk om en bombe.

- Vi vet at noen er døde. Et titalls mennesker er kjørt til Ullevål sykehus. Mange er lettere skadd og mange er i sjokk. Det er størst skader på R4 og høyblokka, sier innsatslederen.

Det er ruter som er ødelagt i mange kvartaler i området etter den kraftige eksplosjonen.

- Det er fortsatt mennesker igjen i området. Vår bombegruppe fortsetter søket, og brannvesenet slukker flammer etter hvert. Ambulansetjeneste tar seg av skadde. Vi har alle tilgjengelige ressurser her, sier innsatsleder.

Like før klokken 18 sier informasjonsdirektør ved Gardermoen, Jo Kobro, til adressa.no at bevæpnet politi kontrollerer all trafikk til og fra flyplassen. Ingen skal foreløpig ha blitt pågrepet ved flyplassen.

- Terror sannsynlig

Ekspertene er foreløpig forsiktige med å konkludere med at det dreier seg om en terroraksjon, men regner det likevel som veldig sannsynlig at det er terrorister som står bak.

Blodige skadde ble behandlet på gata av forbipasserende

– Det lå flere døde i gatene, sa TV 2-reporter Finn Ove Hågensen, som var ved eksplosjonsområdet før politiet rakk å sette opp sperringer.

Minst én død

Det er ikke mistanke om flere bomber for øyeblikket.

- Det pågår også søk andre steder i Oslo. Det må vi komme tilbake til, sier innsatsleder.

Regjeringskvartalet i Oslo sentrum ble rammet av en kraftig eksplosjon klokken 15.26 fredag ettermiddag. Ifølge Oslopolitiet er minst én person omkommet.

- Vi kan bekrefte at det er døde og skadde etter eksplosjonen. Vi har ikke oversikt over hvor mange som er skadd, men minst én person er død, opplyser pressesjef i Oslopolitiet Unni Grøndahl til adressa.no.

Skadde mennesker fikk behandling på gata utenfor regjeringsbygget.

Mange personer ligger blødende i gaten utenfor, truffet av glassplinter som falt fra de ødelagte vinduene.

Frykter flere bomber

Adressa.nos reporter Bård Ove Molberg kom til åstedet klokken 15.50. Eksplosjonen har rammet det sju-åtte etasjer høye bygget som heter R4 i regjeringskvartalet. Bygningen huser blant annet kontorene til næringsminister Trond Giske og Olje- og energiminister Ola Borten Moe og Statsministerens kontor.

- Ruter er knust opptil hundre meter unna bygget. Det ryker fra de tre øverste etasjene. Det ser ut som det er femte etasje som er hardest rammet, sier Molberg.

Det skal være baksiden av bygget, hvor statsministeren har sitt kontor, som har fått størst skader.

- Dere kan ikke gå gjennom her, fordi det fortsatt er to bomber vi ikke vet hvor er, opplyser politiet på stedet til Aftenposten.nos reportere.

Øyenvitner sier til NTB at det kan se ut som om en bil utenfor høyblokken har vært utgangspunktet for eksplosjonen. Store deler av Oslo sentrum er i ferd med å bli sperret av. Situasjonen på stedet er fortsatt veldig kaotisk.

- Det ser ikke ut som om folk har tatt helt inn over seg det som har skjedd. Noen står og ler, andre bare står og måper, sier Molberg.

Trykkbølgen var så kraftig at vinduer helt ned til Folketaterbygningen ble blåst ut.

- Ristet i hele huset

- Det ristet i hele huset. Det er helt jævlig, sier Aina Lereggen til adressa.no.

Den trønderske studenten bor ved Youngstorget. Hun hørte et gedigent smell og så folk strømme ut i gatene.

Trykkbølgen som fulgte eksplosjonen var så kraftig at vinduer helt ned til Folketaterbygningen ble blåst ut. Aina Lereggen sier også at hun ser flere butikkvinduer som er knust i Bernt Ankers gate.

Trønderen Stein Ihle Pedersen (23) anslår at han var 2-300 meter unna eksplosjonen.

- Vi så flammer og kjente trykkbølger. Det var mye folk i området. Brannvesen og ambulanser har kommet til, og det ser ut til at politiet har stengt området, sier Ihle Pedersen til adressa.no

Seniorrådgiver Nils Moe var på jobb i helsedirektoratet da det smalt. Han skjønte umiddelbart at det var en eksplosjon.

- Jeg satt i 14. etasje og ser rett mot regjeringskvartalet. Umiddelbart så jeg røyken som steg opp, og metallbiter som fløy gjennom lufta Like etterpå så jeg at vinduene var slått ut, gardinene hang og flagret ut av rutene, sier seniorrådgiver Nils Moe i helsedirektoratet til adressa.no.

- Folk i sjokk

Marius Digranes sto 50 meter unna kun et kvarter etter hendelsen. Politiet hadde ennå ikke rukket å sperre av området.

- Noen øyenvitner sto bare å så på, andre sprang fra stedet. Det var fullstendig kaos der. Hele Oslo er lammet av hendelsen.

Digranes beskriver hendelsen som en stor tragedie.

- Folk er i sjokk. Det virker som at hele Oslo er satt ut av spill.

Da Adresseavisen var i kontakt med Digranes strømmet det fortsatt sykebiler til ulykkesstedet.

Oslo S, Oslo City og Byporten er evakuert. Alle innfartsårer til Oslo er stengt. Også lokalene til Verdens Gang og Norsk Telegrambyrå er evakuert.

Ifølge hjemmesidene til Stortinget sto det verken høringer eller møter i plenum på programmet fredag 22. juli.

 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå