Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget holdt pressekonferanse klokka 22.30.

- I dag er Norge rammet av to sjokkerende, blodige og feige angrep. Vi vet ikke hvem som angrep oss, mye er fortsatt usikkert, sier han.

Norsk gjerningsmann

Under pressekonferansen opplyser justisminister Knut Storberget at gjerningsmannen som er pågrepet er norsk.

Han vil ikke spekulere videre i motivene eller organiseringen bak handlingene.

- Hva vet dere om motivene bak?

- Det eneste vi vet er at denne mannen er pågrepet, at han er siktet, og at han er norsk, sier Storberget.

- Rystet av ondskapen

Adressa.nos reporter Sæba Bajoghli spurte om Stoltenberg kunne gi en kommentar rundt opplysningen om at terrorgruppa Ansar al-Jihad al-Alami tar på seg ansvaret for bombeangrepet.

- Vi vil ikke spekulere rundt det. Det hender ofte at grupper påtar seg ansvar, uten at de har ansvaret. De vil gjerne vise at de har mer makt enn det de har. Det er for tidlig å si noe om hvem som står bak, svarer statsministeren.

Så langt er sju bekreftet døde i Oslo mens ti er hardt skadd. Flere skal være lettere skadd.

På Utøya er minst ti personer drept, og flere skadd.

- Vi er alle rystet over ondskapen som traff oss så brutalt og brått i dag, sier han, og uttrykker stor medfølelse med de pårørende som har mistet kjære, sier Stoltenberg.

Ingen forvarsler

Etter trykking av Muhammed-tegninger i enkelte norske medier har det vært mye fokus på sikkerhet og tiltak mot terroranslag.

- Var dette et ventet angrep?

- Det PST har sagt til oss er at man ikke har fått noen forvarsler på denne type handling. De vet jo enda ikke hva motivet og beveggrunnene for disse type handlingen er, sier justisministeren til adressa.no.

- Vet dere om denne personen har tilknytning til noe spesielt miljø?

- Det må politiet svare på.

- Hva tenker du om sikkerhetssituasjonen rundt regjeringskvartalet når dette kunne skje?

- Også denne type må politiske og politifaglige spm får vi komme tilbake til, når vi har fått gjort den jobben som nå skal gjøres, nemlig å ta de som står bak og også tatt vare på de som er rammet.

- Angrep på uskyldige

- Dette er et angrep på uskyldige, og ungdom på sommerleir. Jeg har et budskap til den som angrep, et budskap fra hele Norge: «Dere skal ikke få ødelegge oss og vårt demokrati og vårt engasjement, sier han og fortsetter:

- Vi er en liten nasjon, men vi er en stolt nasjon. Ingen skal få bombe oss til taushet. Ingen skal få skyte oss til taushet. Ingen skal noensinne skremme oss fra å være Norge. I kveld og i natt skal vi ta vare på hverandre, og gi hverandre trøst og snakke sammen. I morgen skal vi vise verden at det norske demokratiet blir sterkere, sier Stoltenberg.

Han brukte anledningen til å anerkjenne arbeidet av polit, helsevesen og andre frivillige som gjør en formidabel innsats med å redde menneskeliv.

- Vi må aldri slutte og stå opp for våre verdier. Svaret på vold er mer demokrati og humanitet, sier han.

Også justisministeren lover at alle ressurser ble satt inn.

- Jeg kan garantere at alle ressurser ble satt inn, og vi har gjort det vi kan både for å hjelpe de rammede og de pårørende, sier Storberget.

Vil følge opp ungdommen

Det viktigste er å følge opp ungdommene som var involvert, sier Stoltenberg.

- Å angripe noe av det mest fredelige som finnes, en politisk ungdomsleir, er spesielt uhyrlig og brutalt. Det er et brutalt angrep på helt uskyldige mennesker.

Foto: HENRY ROMERO
Foto: HENRY ROMERO