Torbjørn Vereide fra Gloppen fortalte en rystende historie om en kalkulert massemorder som lokket ofrene fram fra skjulestedene før han drepte dem.

Unggutten snakket lenge med pressen i ettermiddag utenfor Sundvollen hotel i Buskerud:

En gruppe på 20 ungdommer hadde gjemt seg i vannkanten på Utøya. Vereide var én av dem.

Var kokk på leiren

- Vi hadde vært lenge i vannkanten, og så kom en mann kledd som politimann og sa det var trygt å komme ut av vannet.

Han sa at en båt var kommet for å redde oss. Jeg reiste meg opp, og noen andre reiste seg opp. Så begynte han å skyte på oss alle, sier Vereide til adressa.no.

Vereide forteller på norsk og engelsk mens han skjelver i stemmen og er tydelig utmattet. Han var kokk på sommerleiren og sier han har sett venner av seg bli skutt av den pågrepne og antatte massemorderen Anders Behring Breivik.

Folk lå døde og døende

Vereides vitnesbyrd forteller om et sant mareritt.

- Vi var 20-30 personer på stranda innenfor de 40 meterene jeg så. Etter at han hadde skutt og vi hadde løpt, var vi bare 8 personer igjen. Vi gjemte oss i en hule nedved vannet rett ved der vi så folk som lå døde eller døende. Vi kunne ikke sjekke for da kom han til å drepe hele gruppa.

Selv da han ble reddet av en forbipasserende båt. måtte Vereid ta alle forholdsregler.

Ransaket redningsmannen

- Vi gjemte oss i en busk, vi som kom oss unna, og så etterhvert at det kom båter som kjørte rundt øya. Først trodde vi båtene var medsammensvorne av han som skjøt. Men tilslutt var vi så kalde at vi måtte ta sjansen på å svømme ut. Før vi gikk ombord i båten ransaket jeg båteieren for å se om han hadde våpen, sier Vereide.

Vereide var i sjokk da han kom i land, tror han selv, for han husker ikke alle detaljene fra dette.

- Det er først nå jeg virkelig skjønner hvor jævlig dette var, sier han.

Foto: Rune Petter Ness
Foto: Rune Petter Ness
- Vi hadde vært lenge i vannkanten, og så kom en mann kledd som politimann og sa det var trygt å komme ut av vannet, fortalte Torbjørn Vereide. Foto: Rune Petter Ness