- Møtet med pårørende aller verst

Stoltenberg betegner handlingen som ren ondskap.

Saken oppdateres.

Mens det fortsatt raste glass og takmaterialer, besiktiget Jens Stoltenberg regjeringsbygget i går kveld.

- Ren ondskap, var hans kommentar til det gjerningsmannen foretok seg i Oslo sentrum og på Utøya fredag.

Møtet med pårørende verst

Da Adresseavisen pratet med Stoltenberg lørdag kveld, trakk han frem møtet med de pårørende som det verste han har vært gjennom siden bomben smalt i Oslo sentrum fredag ettermiddag.

- Det verste var å møte de etterlatte, de som forstår at de aldri vi se sine etterlatte igjen. Det er noe jeg vil ta med meg resten av livet, sier Stoltenberg til Adresseavisen.

Som en slagmark

- Hvilken følelse står du med nå, som norsk statsminister?

Etter en kort tenkepause svarer statsministeren:

- Jeg har en følelse av å være statsminister i et land som står samlet i å uttrykke varme, omsorg og medmenneskelighet, og som sier nei til vold.

I et område som fortsatt ser ut som en slagmark, ankom Stoltenberg sin arbeidsplass for første gang etter angrepet litt over klokken åtte i går kveld. En rekke pressefolk fra inn- og utland hadde tatt oppstilling på Youngstorget, hvor bygningene rundt var preget av eksplosjonen et drøyt døgn tidligere.

Ville vise respekt

I Venstres hus var vinduene blåst ut. Også i Arbeiderpartiets hovedkvarter var en stor del av glassene knust. På fortauene ligger det fortsatt glasskår.

- Vi har sett voldsomme ødeleggelser, den kraften som har vært i bomben. Jeg var her for å vise respekt for de omkomne og de savnede, forteller Stoltenberg.

Stort sett samtlige kontorer i regjeringsbygget er ifølge statsministeren påført omfattende skader. Også under hans besiktigelse i går raste det glass og takmaterialer. Derfor kunne han ikke gå inn i bygget.

- Det er åpenbart at flere hadde omkommet hvis det hadde vært flere mennesker til stede. Dette skjedde etter ordinær arbeidstid, i fellesferien, svarer Stoltenberg på spørsmålet om hva som ville ha skjedd om han selv hadde vært på kontoret da bomben smalt.

- Som bilder fra krigssoner

Jens Stoltenberg betegner handlingene som ren ondskap.

- Derfor er det så viktig ikke å kue, å stå opp.

Da han møtte pressekorpset etter besiktigelsen, litt før klokken ni i går kveld, var den norske statsministeren klar på at han aldri hadde opplevd noe lignende.

- Det kan ikke sammenlignes med noe jeg har sett tidligere. Det må i så fall være bilder fra krigssoner.

 
På forsiden nå