Det kommer frem som en av hovedkonklusjonene i PSTs egen trusselvurdering for Norge i 2011.

I rapporten, som er en analyse av forventet utvikling innefor PSTs hovedansvarsområder, er de høyre- og venstreekstreme miljøene vurdert slik i en av hovedkonklusjonene:

«De høyre- og venstreekstreme miljøene vil heller ikke i 2011 utgjøre en alvorlig trussel for det norske samfunnet. Det var noe økt aktivitet i de høyreekstreme miljøene i 2010, og denne aktiviteten vil trolig fortsette i 2011. Et høyere aktivitetsnivå blant enkelte islamfiendtlige grupper kan føre til økt polarisering og uro, spesielt i og rundt markeringer og demonstrasjoner.»

Aktiv nasjonalist, ikke anonym

Global radikalisering, internasjonale islamisters kontakter i Norge samt fremmede makters industrispionasje har vært PSTs hovedbekymring når de har gitt regjeringen og det norske folk sin trusselvurdering for Norge i inneværende år.

Det fremgår av den samme rapporten.

Med dette hovedfokuset, kan PST ha oversett den selverklærte nasjonalisten Anders Behring Breivik (32).

Mannen som politiet mener kan ha drept over 90 mennesker, skadet mange titals andre og sprengt deler av regjeringskvartalet i fillebiter er ingen anonym enstøing.

Breivik har i en årrekke vært aktiv med kristen- og høyreekstreme synspunkter på facebook og bloggstedet document.no.

Oversett

Visepolitimester Roger Andresen bekreftet i dag morges overfor Adresseavisen at den pågrepne – og nå terrorsiktede – 32 åringen har vært aktiv i disse bloggmiljøene.

– Kjente dere eller PST til denne mannen og hans tilknytting til det høyreekstre miljøet i Norge før det eksploderte i regjeringskvartalet ?

– Vi hadde ikke kjennskap. Hva PST visste eller ikke ønsker jeg ikke komme inn på. Mannen er ikke det vi kan kalle kjent av oss, sier visepolitimesteren i Oslo.

PST har så langt valgt å ikke svare på mediahenvendelser om terroranslaget på Oslo og Utøya.

En sentral politikilde sier til Adresseavisen nå i ettermiddag at slagmarkene taler for seg – og at det «er åpenbart at 32-åringen har fløyet under PSTs radar".

PST mente i sin trusselvurdering for 2011 at høyre- og venstreekstremister ikke ville utgjøre en alvorlig trussel for det norske samfunnet. Arkivfoto. Foto: SCANPIX