- Dette er en nasjonal tragedie og et mareritt, som ikke er til å tro.

Slik startet en tydelig preget statsminister pressekonferansen i Riddervoldsgate 2 lørdag morgen, etter det katastrofale terrorangrepet mot regjeringsbygget i Oslo og AUFs sommerleir på Utøya fredag ettermiddag.

Adressa.no fulgte pressekonferansen direkte fra klokka 8:

- I natt ble det klart at det som skjedde på AUFs sommerleir på Utøya i går er en nasjonal tragedie. Ikke siden krigen har landet vårt opplevd en større ugjerning. Minst 80 unge mennesker er revet bort. Vi har også mistet medarbeidere i regjeringskvarteret. Det er ikke til å begripe. Det er som et marertit. Et mareritt for de som er drept, og et mareritt for alle som er berørt. Hver og en av de som var på Utøya, er rammet for livet.

- Jeg kan ikke få uttrykt med ord, hvor mye jeg føler med alle de som er rammet. I dag om få timer skulle jeg selv vært på Utøya, og talt til de unge. Mange av dem er ikke lenger i live. For meg er Utøya mitt ungdoms paradis, som i går ble forvandlet til et helvete. Nå handler det om å støtte og hjelpe de som står midt oppi sorgen.

- Mange jobber fortsatt med å redde liv. Selv besøkte jeg Ullevål sykehus, og anerkjente det arbeidet som gjøres der.

- Alle gjør en imponerende jobb, det er jeg glad for. Vi føler alle et behov for å bidra, snakke sammen, og ta vare på hverandre.

- Mange venter fortsatt på svar. Jeg vil senere i dag selv reise til Sundvollen for å møte de som er rammet og pårørende.

I morgentimene vil statsrådene møtes, og senere i dag regjeringen. Det vil bli flagget på halv stang, for å dele landets sorg.

Storberget:

Det gjøres det som kan i politi, helse, brann og sivilforsvar for å bistå inn i en svært krevende og vanskelig situasjon. Det som er maktpåliggende i denne situasjonen er selvfølgelig at de som er nærmest berørt, får informasjon så raskt som mulig. Noe av dette vil likevel ta tid, katastrofens omfang tatt i betraktning.

- Vi jobber også med å forsikre oss om at pårørendeapparatet er tilstrekkelig for å møte de behov som vil melde seg i løpet av timene og dagene som følger.

- Vi må tilrå alle som trenger hjelp å ta kontakt med lokale legevakter slik at man blir satt i kontakt med tilstrekkelig hjelp.

- Til slutt: det er satt inn alle tilgjengelige ressurser i etterforskningen, i kartleggingsarbeidet, for å få all mulig informasjon for å få politi og påtalemyndihet, slik at vi kan stille de skyldige til ansvar. Det er en person som er pågrepet, men det er ikke riktig av meg å gå inn på detaljer rundt denne personen. Det ber jeg om forståelse for.

Stoltenberg:

- Det som vi først og fremst konsentrerer oss om er at alle nødetatene gjør alt som skal gjøres for å redde menneskeliv. Det er fortsatt mange som er hardt skadd, og vi har ikke full oversikt over hva som har skjedd på Utøya. Det er det det politiske Norge har all oppmerksomhet knyttet til.

- Når det så gjelder det som kommer i dagene som følger, nemlig senere for å forebygge og for å bekjempe denne typen handlinger i fremtiden, så er det viktig å bruke tid på det. Det er viktig å gå gjennom rutiner og sikkerhet, både i regjeringsbygget, men også ved en politisk sommerleir som på Utøya.

- Det at mange ungdom møtes til sommerleir, har diskusjoner, har sterke meninger, og møtes i trygghet uten politi er en stor kvalitet ved det norske samfunnet som nå er misbrukt.

- Unge mennesker må kunne være engasjert uten politi og uten redsel. Det må vi kunne ta vare på etter denne tragedien.

- Vår oppgave er å unngå at vi mister den kvaliteten. Vi må ha et samfunn der politisk debatt kan foregå, uten at vi blir truet.

- Er personer i din bekjentskapskrets rammet?

- Det er personer jeg kjenner og vet hvem er, men utover det kan jeg ikke gå inn på detaljer, slik at politiet kan behandle dette på en vanlig måte. Jeg er også redd at flere av de døde på Utøya er personer jeg kjenner.

- Det er ekstra vondt at et sted jeg har vært hver eneste sommer siden 1974 er utsatt for brutal vold, og et ungdomsparadis er forandret til et helvete på et få par timer.

- Hva har du å si til folk i hovedstaden?

- For det første at det er viktig å være sammen. Ta vare på hverandre og vise omsorg. Det er den viktigste menneskelige egenskapen, som vi trenger mer enn noen gang. Ikke vent et sekund med å vise omsorg for hverandre. Det kan vi alle gjøre.

- I tillegg har vi profesjonelle etater, kommunehelsetjeneste, pårørendetjeneste, og frivillige som tar vare på de pårørende og overlevende på Utøya. Vi har aldri sett at så mange mennesker er drept på én dag, i hvert fall ikke i fredstid.

Storberget:

- Timene i går ble brukt på å forsikre oss om at vi har et godt omsorgsapparat rundt disse hendelsene. Vi skal ikke undervurdere at det ligger stort potensial i å vise hverandre omsorg i de dagene vi nå går i møte.

Fra Al-Jazeera: Hva gjør du for å hjelpe ditt folk, og for å overkomme disse hendelsene?

Stoltenberg:

- Etterforskningen blir en suksess når vi er i stand til å si hvem som står bak denne ondskapsfulle handlingen. Politiet har allerede arrestert en person. Det gir dem et godt grunnlag til å fortsette etterforkningen, og det er viktig at en eller flere blir dømt for dette i henhold til norsk lov.

- Det viktige for oss nå er å være tilstede. Norge er et lite, men stolt land, og vi er alle svært nære. Jeg tror alle føler seg nær til de som er ofre både i Oslo og på Utøya.

Storberget:

- Det er avgjørende for etteforskningen å finne ut alle detaljer rundt hva som har skjedd.

- Som politikere har vi ingen grunn i dag til å trekke noen som helst konklusjon om hvilke fakta som ligger bak disse handlingene. Én person er arrestert, men vi skal ikke konkludere med at ingen andre er innblandet. Vi vil nå gi politiet muligheten til å gjøre dette i det tempoet de selv trenger.

Fra adressa.no: Hva gjør nattens oppjustering av dødstallene for regjeringens videre arbeid?

Stoltenberg:

- Det gjør at dette er en nasjonal tragedie. Pårørende som opplever dyp sorg. At det nå er over 80 som er drept på Utøya og at flere har mistet livet i Oslo, forsterker selvfølgelig sorgen. Alle etatene er nå samlet for å jobbe med den situasjonen vi har. Nå vil regjeringen samles med de berørte statsrådene først, og da vil vi arbeide med alt som handler om samordning med alt som har med nødetater å gjøre, og så må vi heller komme tilbake til hvordan denne type hendelser kan forebygges.

- Alle liv er like viktig, og mange av de drepte på Utøya har en mor eller far, sa en tydelig rørt statsminisert.

- Forebygging mot framtidige hendelser må vente litt, nå jobber vi med de nære ting.

Storberget:

- Vi har anledning til å få bistand fra forsvaret når nødetatene trenger bistand. Det er ikke uvanlig i Norge. I dette konkrete tilfelle er det rettet flere tiltak, objektsikring i Oslo, sikkerhet av fly og helikopter. Det er et godt samarbeid.

Stoltenberg:

- La meg legge til at regjeringen fungerer som den skal. Vi har møter og vi har lokaler. Så vil vi etter hvert finne provisoriske lokaler så systemer er oppe og står. Vi har ikke vært nede når det gjelder beredskap. Men de beredskapsplaner som vi har øvd på er satt i verk og har fungert. De planene er for eksempel å beskytte et stort kvartal, og beskytte bygningene på Akershus, da bruker vi militæret til det. Det er en del av vår beredskapsplan.

Fra bt.no: Hva er dere oppfatning av muligheten til politiets overvåkning av ekstremister i samfunnet?

Storberget:

- Jeg vil være varsom såpass nært inntil denne hendelser å begi meg ut på å kommentere politiets ressurser. Dels fordi vi trenger mer informasjon om det som har skjedd. Så er det sånn at vi de senere årene har bygget opp for å forebygge ekstremisme. Men dette må vi komme tilbake til.

- Er situasjonen nå avklart?

- Nei, vi kan ikke si at situasjonen nå er avklart. Den er ikke avklart før vi kan si at de menneskene som venter på svar har fått disse. Derfor legger vi innsatsen på nettopp informasjon til de som er berørt. Det dreier seg om både det de pårørende har behov for å vite om hvem som er berørt, og identifisering.

- Hva ligger trusselnivået i Norge på akkurat nå?

- Trusselnivået i Norge er fortsatt uendret. Men det er et generelt nivå, og en løpende vurdering fra PSTs side og regjeringens side. Det er grunnen til at regjeringen i dag skal samles, for å vurdere hvilke tiltak som må iverksettes. Ikke ennå grunn til å oppjustere trusselnivået.

- Hvorfor har ikke trusselnivået blitt oppjustert?

Stoltenberg:

- Regjeringen vil møtes senere i dag av flere grunner. For å diskutere hvordan vi går videre med forskjellige oppgaver, som for eksempel å hjelpe berørte, men også for å imøtegå spørsmålet om trusselnivået. Hvilke videre tiltak vi skal ta skal bestemmes i dag. Flere ministre har møttes både i natt og i morges.

Verdsetter de sterke reaksjonen vi har mottat internasjonalt. Alle de nordiske landene og europeiske landene, og fra USA. Vi har også et tett samarbeid med etterretningstjenester internasjonalt, og vi diskuterer hvordan vi kan etterforske disse hendelsene. Hvor mye vi får bruk for dette vil vise seg, men vi setter stor pris på den hjelpen vi får.

Storberget:

- Debatten om trusselnivået er pågående. Men når trusselnivået ikke er forandret, betyr ikke det at vi ikke har implemetert tiltak. Det er tydelig i Oslo. Definisjonen av trusselnivået er ikke alltid relevant for hva vi gjør i Oslo akkurat nå.

Al-Jazeera: Hvor stort er problemet med høyreekstremister?

Stoltenberg:

- Jeg tror ikke det er større i Norge enn i andre vestlige land. Politiet er klare over at det finnes noen høyreekstreme grupper eller i det minste har vært grupper av det slaget i Norge. Jeg vil understreke at vi ikke skal spekulere i noe, vi vil vente på politiets etterforskning før vi sier noe sikkert.

- Kan folk føle seg trygge?

Storberget:

- Politiet i løpet av morgentimene har endret noe på svaret om man kan bevege seg ute. Viser til politiets pressekonferanse etterpå. Trygghet er et produkt av mange forhold. Det er umulig både for statsministeren og for meg å kunne konkludere på folks vegne når det gjelder trygghet. Vi skal være oppmerksom på at denne type handlinger bidrar til utrygghet. Det vi kan gjøre er å bringe de ansvarlige til domstolene, og gjøre det kan gjøres for å få folk til å føle seg trygge.

Pregede ministre

Både statsminister Stoltenberg og justisminister Storberget beholdt fatningen, men var sterkt preget og pustet tungt under pressekonferansen.

Adresseavisens reporter på stedet kan også fortelle om et alvorstynget pressekorps, som viste forståelse for at ministrene ikke kunne svare detaljert på spørsmål om etterforskningen.

Jens Stoltenberg ville takke helsepersonell ved Oslo universitetssykehus. Foto: LENA KNUTLI
Jens Stoltenberg holder pressekonferanse lørdag morgen om tragedien på Utøya og i Oslo. Foto: STIAN WALLUM (MMS)
Jens Stoltenberg holder pressekonferanse lørdag morgen om tragedien på Utøya og i Oslo. Foto: STIAN WALLUM (MMS)
Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget holder pressekonferanse i morgentimene etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya torsdag. Foto: SCANPIX