Bygningen som rommer kontorene til statsrådene Ola Borten Moe og Trond Giske ble påført voldsomme skader i bombeangrepet.

Svart røyk og flammer steg opp fra etasjene rett over olje- og energiminister Ola Borten Moes kontorer i olje- og energidepartementet i går.

Statsråden var selv i Helsinki da det voldsomme bombeangrepet skjedde, men snudde, og satt i går kveld i krisemøter i Oslo.

Flere lettere skadd

– Nå jobber vi først med å få oversikt fra departementets side. Vi har flere som er lettere skadd, og situasjonen er uavklart rundt én person, sier Borten Moe til Adresseavisen.

– Vi tenker også på alle dem som er personlig rammet. Ikke bare i mitt departement, men også andre steder. Nyhetene vi får fra AUFs sommerleir på Utøya er sjokkerende. Det er en ufattelig tragedie, og det kan raskt forandre Norge, sier Borten Moe.

– Vil prege oss

Statsråden sier regjeringen i går kveld ennå ikke hadde fått vite noe om bakgrunnen eller motivasjonen til gjerningsmannen som ble pågrepet etter skytingen på Utøya.

– Det gjenstår ennå å få klarhet i hva som har skjedd, men det vi nå opplever betyr at vi sannsynligvis mistet uskylden i dag. Det er selvsagt for tidlig å si hvilke konsekvenser det vil få, men dette er noe som vil prege oss som nasjon i lang tid, sier Borten Moe.

I departementet ble det i går satt krisestab, og statsråden sier de vil kunne løse sine oppgaver innen rimelig tid.

Adresseavisen var i går også i kontakt med næringsminister Trond Giske. Han er for øyeblikket i Portugal, og ville i gi noen kommentarer før han hadde bedre oversikt over situasjonen.

Sjokkert Berg-Hansen

– Det er nesten ikke til å fatte. Jeg måtte rett og slett gå ut. Jeg følte at jeg måtte kaste opp, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Statsråden var hjemme i Bindal da eksplosjonen skjedde, men fikk i går ettermiddag bekreftet at ingen i hennes departement var skadet.

– Vinduene var blåst ut, men ingen var verken drept eller skadet, sier hun.

Berg-Hansen har gjort seg tanker om at regjeringskvartalet er mer utsatt enn andre steder, men sier hun aldri kunne forestilt seg et angrep av et slikt omfang i Norge. Hun var i går forsiktig med å si hvordan hun tror dette vil påvirke landet.

– Men at det gjør noe med oss, det er det ingen tvil om, sier hun.

– Forferdelig situasjon

Landbruksminister Lars Peder Brekk var hjemme i Vikna da angrepet rammet regjeringskvartalet, og senere AUFs sommerleir på Utøya.

– Dette er en forferdelig situasjon. Jeg først og fremst på at det er tatt liv, og at folk er hardt skadet, sier Brekk til Adresseavisen.

Han var i kontakt både med administrativ ledelse i Landbruks- og matdepartementet og med Statsministerens kontor i går ettermiddag. Opplysningene Brekk fikk i går tydet på at ingen i departementet ble skadet.

– Denne situasjonen gjør meg alvorlig betenkt. Både for de som er rammet, men også for den politiske situasjonen, sier Brekk, som ikke ville utdype dette i går.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener Norge mistet uskylden under fredagens angrep. Foto: SCANPIX / Adresseavisen (Montasje)