- Vi er helt forsteinet i denne fascisme-debatten. Vi har kanskje ikke oppdaget helt hvordan denne ekstreme høyresiden har mutert de siste 20 årene.

Det sier professor Torbjørn Knutsen ved institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU.

Han har sett nærmere på Youtube-videoen og manifestet Anders Behring Breivik har publisert, og finner klare likhetstrekk med andre høyreekstreme organisasjoner i Europa.

- Ingen rasist

Poenget til Knutsen, er at Breivik i videoen argumenterer religiøst, kulturelt og nasjonalistisk, ikke rasistisk.

- Det er islam han er imot, og han mener multikulturalismen i Norge hjelper islam med å få fotfeste i Norge. Han er også nasjonalist, og vil at hvert eget land kun skal ha sin egen kultur, og vil således bekjempe alt som truer dette. Men han kan likeså godt være en antirasist, sier Knutsen.

Han sier at han kjenner igjen mange av argumentene fra europeiske kretser.

- Det er blant annet en kreativ og selektiv gjenfortelling av historien. Det som er spesielt her, er at Breivik trekker frem tempelridderne. Logoen han bruker er tempelridderkorset, og fellestrekket med alle historiske personer han trekker frem, er at de har kjempet mot islam, sier Knutsen.

Blant dem som er trukket frem, er Vlad Tepes, den historiske figuren bak romanskikkelsen Dracula. Tepes kjempet blant annet mot de muslimske tyrkerne på 1400-tallet.

- Han ser på seg selv som en tempelridder, og ser på denne organisasjonen som en anti-muslimsk organisasjon, sier Knutsen.

- Ville utrydde Aps rekrutter

- Det andre temaet i videoen er en sammensvergelsesteori. Den går ut på at islamske ledere har et klart mål med å overta Europa, og at de har fått med seg naive europeere på dette, sier Knutsen.

Professoren forklarer at det er den multikulturelle linjen Norge har lagt seg på Breivik forakter. Islam er den store faren, men for å bekjempe den, må man først fjerne dem som tillater at de får fotfeste, nemlig dem som styrer landet.

- Det å angripe Arbeiderpartiet, det er å angripe det han ser som den store forræderen av nasjonalismen. Bomben for å ødelegge regjeringskvartalet blir i den sammenhengen en symbolhandling, mens drapene på Utøya står for meg som et forsøk på å ødelegge hele rekrutteringsgrunnlaget til Arbeiderpartiet.

Knutsens analyse passer godt overens med Breiviks egne uttalelser i avhør. Der sier han ifølge sin advokat at handlingene var grusomme, men at de var nødvendige.

- En ensom ulv

En tredje ting professoren har bitt seg merke i, er at Breivik fremsetter en dommedagsprofeti.

- Han mener at det snart er for sent å vinne kampen, og at noe må gjøres med en gang. Dessverre ser det ut som om det er det han har prøvd å gjøre, sier Knutsen.

- Han snakker om at han er medlem av en ny organisasjon med fotfeste over hele Europa, nemlig Knights templar Europe. Er det noen grunn til å tro at han har flere medsammensvorne i Europa?

- Det virker som om han er en ensom ulv, men kanskje har han kontakt på kontinentet med andre ensomme ulver som sitter på gutterommet og luller seg inn i sin egen fantasiverden. Dette er også et fenomen vi kjenner fra ekstrem islamisme. De som sto bak London-bombene var også ensomme ulver, som laget sin egen versjon av islam, sier Knutsen.

Professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU, Torbjørn Knutsen, mener at Anders Behring Breivik (her i uniform på et bilde fra hans eget manifest) ville utrydde selve rekrutteringsgrunnlaget til Arbeiderpartiet, som han ser på som forrædere. Foto: Montasje