- Det er han som er savnet jeg kjente best av de fire som reiste dit. Vi var mye sammen på fritiden, sier Einar Westrom Johansen (16) med tårekvalt stemme.

Orkdal Rådhus var treffplass for både innbyggere politi og kriseteam lørdag ettermiddag. Einar er en av skolekameratene til 17-åringen, som er meldt savnet etter skytedramaet på Utøya. De har møtt opp til Åpent Hus som ble arrangert av kommunen for at innbyggerne kunne dele sorgen etter tragedien.

Populær gutt

Når vennene snakker om 17-åringen vet de ikke om de skal bruke «er» eller «var». For politiet har fortsatt en lang jobb foran seg med å identifisere alle ofrene, og de kan ennå ikke bekrefte navnene på de som har omkommet. Vennene beskriver den savnede 17-åringen som en populær gutt med svært mange venner. En ungdom med hjerte for lokalmiljøet, og som har bidratt aktivt for å arrangere fine kulturtilbud i Orkdal.

- Han har alltid engasjert seg for å gjøre ting bra for oss andre, sier Ina Marie Haugen (17)

Maktesløsheten ligger tung over samlingslokalet i Orkdal Rådhus. Lavmælt prat høres ved bordene i lokalet før fungerende ordfører Oddbjørn Bang tar ordet.

- Fire ungdommer dro fra Ørlandet til Utøya. Vi vet at tre er i sikkerhet. Én er savnet. Dette er noe som preger hele samfunnet vårt og vi har invitert til åpent hus for å dele sorgen som vi alle føler. Vi har samlet et kobbel av fagfolk som den som vil kan snakke med. Men det viktigste nå er å være sammen, sier Bang.

Forskjellige reaksjoner

- Det er ingen reaksjoner som er feil etter en slik hendelse. Det er det som skjedde på Utøya som er unormalt. Fortsatt er vi kun på dag to.

- For noen vil kanskje reaksjonene komme om noen uker eller om noen måneder, understreker psykiatrisk sykepleier Siv Ekrem fra kriseteamet.

Hun mener det er viktig at folk ikke blir sittende alene og bare oppdaterer seg på internett.

- Det hjelper å se andre folk. Snakke sammen ansikt til ansikt.

- Hvordan skal vi møte de tre som kommer hjem til Orkdal i kveld?, spør en mann i salen.

- Vi skal ikke være redde for å prate med dem. Det er de som har vært der som bestemmer hvordan de vil bli møtt. De har hatt ekstremt sterke opplevelser som knytter dem sammen. Dette fellesskapet er ikke vi en del av. Vi må gjerne stille dem spørsmål, men vi må også tåle å bli avvist, sier Ekrem.

Mye usikkerhet

Vennene til den forsvunne 17-åringen har satt seg utenfor rådhuset. De snakker med svake stemmer om det som skjedde på Utøya, om de som er savnet og om usikkerheten rundt det hele.. Noen av dem gråter.

- Jeg kom hit for å prate med andre folk om det som har skjedd, og høre hvordan opplever dette. For noen er det sikkert bra å snakke med profesjonelle folk fra kriseteamet. Men jeg foretrekker å prate med vennene mine, sier Nikolas Ingdal (17)

- Hele situasjonen er helt håpløs. Men det føles godt å være sammen med andre, legger Ina Marie Haugen til.

I går kveld åpnet også Fannrem kirke dørene slik at den som ønsket kunne tenne lys, lytte til musikk og skrive ned tankene.

Foto: THERESE ALICE SANNE
Foto: THERESE ALICE SANNE
Foto: THERESE ALICE SANNE