– Helt utenkelig å sende inn militære spesialenheter som førsterespons, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Oslo politikammer ønsket ikke å bli forsterket med spesialsoldater fra Forsvarets Spesialkommando (FSK) i Oslo etter det massive og uavklarte terrorangrepet mot regjeringskvartalet i hovedstanden.

- Forberedte avdelinger

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter at rekke avdelinger og enheter for egen regning fredag ettermiddag gikk i beredskapsmodus og forberedte seg på å rykke ut til Oslo på forespørsel fra politiet.

– Umiddelbart etter at Forsvaret ble kjent med situasjonen i regjeringskvartalet fredag ettermiddag, var det en rekke avdelinger som forberedte seg til å bistå på eventuelle forespørsler fra politiet. Bombeenhet, bombehunder, sanitet, evakuering var blant ressursene som ble klargjort på eget grunnlag, sier oberst Petter Lindqvist ved Forsvarets operative hovedkvarter.

– Forberedte også FSK seg på å aksjonere?

– Jeg vil ikke gå inn på de enkelte avdelingene, men FSK har lang erfaring i å forholde seg til og vurdere situasjoner, sier Lindqvist til Adresseavisen.

Sto klare

Flere kilder ved FSK bekrefter imidlertid at spesialsoldatene som har hovedkvarteret sitt inne i forsvarets anlegg på Rena, gikk i krisemodus da de hørte de første nyhetsmeldingene om bomben i Oslo.

Forsvarets spesialstyrker er spesialtrente på å gjennomføre antiterroraksjoner, og det er denne spesialstyrken politiet kan be om støtte fra under slike aksjoner.

Men en anmodning om engasjere spesialsoldatene direkte eller flytte beredskapen på spesialsoldatene fra Rena til Oslo, kom aldri, opplyser Forsvaret.

Oslo politidistrikt rettet gjennom Politidirektoratet fredag flere ulike forespørsler om assistanse fra Forsvaret. Bombeeksperter ble blant annet hentet inn. Etter hvert fikk politiet også hjelp til å sikre bygninger av mannskaper fra Garden og HV.

Wemunn Aabø i politidirektørens stab bekrefter overfor Adresseavisen at Politidirektoratet fredag rekvirerte «nødvendig ressurser» fra Forsvaret, men at hvilke «er gradert informasjon».

Til tross for det for det massive bombeangrepet og en svært uavklarte situasjonen i Oslo sentrum fredag ettermiddag, sier Oslo politidistrikt at de ikke ønsket spesialsoldater i byen.

– Vi har et meget godt operativt samarbeid med FSK. Jeg vil ikke kommentere de konkrete taktiske disposisjonene, men kan si at fredag var samarbeidet av beredskapsmessig karakter. Det er for øvrig helt utenkelig å sende inn militære spesialenheter som førsterespons, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt om vurderingene som ble gjort i Oslo fredag.

Ikke helikopter

Etter bombeeksplosjonen 15.30 i regjeringskvartalet er det klart at politiet heller ikke ba Forsvaret flytte helikopterkapasitet til Oslo.

Forsvarets helikopterressurser på Østlandet er lokalisert på Rygge flystasjon nærmere 90 kilometer sør for Oslo.

Dermed sto Oslo politikammer uten reell helikopterkapasitet da politiet i Nordre Buskerud først klokken 17.30, så formelt klokken 17.38 ba om at assistanse fra beredskapstroppen i Oslo til Utøya.

– Vårt politihelikopter er ikke i stand til å løfte disse mannskapene og deres utstyr. «Delta» satt allerede i bilene sine. Det raskeste var å kjøre bil til Utøya, sier stabssjef Fredriksen.

Frustrerte spesialsoldater

På Rena satt FSK uvirksomme. Og frustrerte.

– I ettertid vil det nok stilles spørsmål om hvorfor spesialkommandoen ikke ble satt inn, og hvorfor det tok så lang tid før politiets beredskapstropp var på plass med sine folk, sier en svært sentral kilde i Forsvaret til Adresseavisen.

Til Adresseavisen sier Fredriksen at FSK på Rena overhodet ikke ble regnet som en relevant kapasitet da anmodningen om spesialstøtte kom fra Nordre Buskerud og Utøya kom.

Uten helikopter på Rena, sier Forsvaret at de ville trenge 40 minutter på å hente sine folk og 40 minutter på å komme ned til Utøya.

– Kunne personell fra FSK på Rena blitt løftet med helikopter og aksjonert raskere enn det delta-styrken gjorde pr. bil?

– Svaret på det er nei. Ikke uten en henvendelse om å trappe opp beredskapen på forhånd, sier oberst Petter Lindqvist ved FOH.

–Det kom aldri en slik anmodning fra politiet?

– Nei.

Aksjonerte: Klokken 18.25 fredag gikk politiets beredskapstropp i land på Utøya. To minutter senere var Anders Behring Breivik lagt i jern. Foto: STR
Foto: SCANPIX