Så sitt eget kontor i ruiner

Ola Borten Moe besøkte i går sitt kontor for første gang etter bomben. En av hans nære medarbeidere er fremdeles kritisk skadd.

Saken oppdateres.

Han fikk se utblåste vinduer, dype hull og sprekker i murfasaden.

Bildeler og vrakgods som med voldsom kraft har trengt gjennom metertykke murvegger der statsråden og hans medarbeidere til daglig arbeidet.

- En av mine nære medarbeidere i departementet ligger fortsatt kritisk skadd på sykehuset. Men departementet er operativt, vårt samfunn fungerer selv om vi er angrepet. Det er viktig, vi er ikke satt ut av spill, sier Ola Borten Moe, som ikke vil la seg kue av terroren.

Tilbake på kontoret

Fredagen uka før terrorbomben eksploderte midt i regjeringskvartalet satt Ola Borten Moe på taket av Olje- og energidepartementet (OED) og spiste is sammen med sin familie.

Tirsdag var han tilbake utenfor sitt eget kontor for å se skadene Anders Behring Breivik påførte Norge.

Da terroren rammet Norge var han på vei til Finland sammen med familien på ferie. Da flyet landet, var angrepet et faktum. Borten Moe returnerte til et Oslo i kaos, fortvilelse og sjokk.

Preget statsråd

- Jeg vil ikke tenke på hva som kunne skjedd dersom jeg satt på mitt kontor 22. juli klokka 15.26 da bomben gikk av. Vi må ta utgangspunkt i fakta, og faktum er at jeg var ikke der. Men det var det mange andre som var. I OED var det mellom 15 og 20 ansatte på jobb da eksplosjonen skjedde. De som ble skadd må stå i fokus, ikke tanker om hva som kunne skjedd om jeg var der. To av mine medarbeidere ble skadet, en ligger fortsatt på sykehus, situasjonen er kritisk, sier Ola Borten Moe.

Bilen med bomben som Anders Behring Breivik plasserte i regjeringskvartalet sto like utenfor kontoret der han har sitt daglige virke.

Adresseavisen møter en preget statsråd i midlertidige lokaler i Oslo. Olje- og energidepartementet er fortsatt operativt.

De ansatte og den politiske ledelsen har jobbet gjennom hele helga for å sørge for at terroranslaget mot regjeringskvartalet ikke skal slå ut vitale funksjoner i vårt samfunn.

Enorm tragedie

- Når man ser bildene fra regjeringskvartalet, av ødeleggelsene, så ser man bare deler av virkeligheten. Jeg har sett det med selvsyn, bildeler som har trengt gjennom tykke murvegger, knuste ruter, ødelagte fasader. Brannen som oppsto i våre lokaler etter eksplosjonen. Dette kunne gått mye verre. Det er en enorm tragedie, for alle som er rammet direkte og for vår nasjon. Det er uten sidestykke i norsk historie. Likevel havner det litt i bakgrunnen av det grusomme som skjedde på Utøya, sier Ola Borten Moe.

Stolt på vegne av sine ansatte

Mandag morgen var OED igjen operativt og på plass i nye lokaler. Ola Borten Moe mener det er avgjørende for Norge at regjeringsapparat og forvaltning fungerer etter terrorangrepet.

Han sier det gjør han stolt å være leder for et departement som har maktet det, selv om alle kontorene er lagt i ruiner og flere ansatte skadd i angrepet.

- Det er en sterk fortelling om et system som bombes sønder og sammen, men som klarer å overleve og som klarer å organisere seg. Ingen saker eller planer er utsatt, vårt samfunn fungerer. Vi er her for å fortsette vår jobb. Det er vårt bidrag, vårt signal til Norge og resten av verden, sier statsråden.

Stolt av Stoltenberg

Ola Borten Moe kan ikke få rost statsminister Jens Stoltenberg og kong Harald nok for sitt lederskap gjennom krisen Norge nå opplever. Han sier han er stolt av å være medlem i en regjering som ledes av Stoltenberg.

- Statsministeren og kongen har på en fortreffelig måte stått frem som solide ledere av Norge. Deres lederskap har vært klokt, og forhindret at Norge nå opplever en dyp konflikt som hadde splittet oss. I stedet opplever vi et samlet folk som slår ring om våre sentrale verdier. Det er uhyre viktig i tiden vi skal gjennom nå. Vi står samlet, og det er et godt utgangspunkt for oss som folk, som nasjon og samfunn, sier Ola Borten Moe.

Nekter å være redd

Borten Moe tror Norge står foran mye arbeid etter at terroren har rammet oss. Han sier det er mange tanker som må tenkes og mange arbeidsoppgaver og utfordringen som må løses. Men han nekter å være redd for sin egen sikkerhet.

- Jeg håper vi klarer å beholde åpenheten og nærheten mellom folk, parlament og regjering også etter dette. Det blir nok fokus på mer sikkerhet og rutiner i fremtiden. Men jeg nekter å være redd for min egen sikkerhet. Jeg kan ikke la denne mannen definere mitt verdensbilde. Jeg vil fremdeles ha min frihet til å bevege meg fritt i samfunnet sammen med andre, sier Ola Borten Moe.

 
 
På forsiden nå