Skitt og støv kan være sunt for barn

Bakterier kan forebygge sykdommer.

Du trenger ikke å ha et støvfritt hus til enhver tid, skal vi tro den britiske forskeren. 

Saken oppdateres.

Om man som småbarnsfamilie har noen hybelkaniner i huset, eller ser at storebror klemmer lillesøster med snørrete nese og uvaskede hender rett fra barnehagen, er det ingen grunn til å stresse med å skrubbe vekk all skitt og snørr.

Bakterier er nemlig bra for immunforsvaret til små barn, ifølge forskning.no.

Den britiske forskeren David Strachan fant for over 20 år siden ut at barn som kom fra større familier har mindre astma og eksem.

Konklusjonen var at barn som ble utsatt for bakterier fra søsknene sine i de første årene av livet, fikk et bedre utviklet immunforsvar.

Bakterier ser ut til å være særlig viktig for å forebygge mot astma, eksem, allergi og diabetes 1.

Men i dag er holdningen hos mange at bakterier bare er skadelige, og vi vasker mer og med sterkere vaskemidler enn før.

– Før i tiden var vi ikke så renslige som vi er i dag. Vi vasket verken oss selv eller klærne like ofte, og det var mer bakterier i drikkevannet. Holdningsskiftet har gjort at vi ikke får i oss alle de bakteriene som immunforsvaret trenger for å bli sunt og sterkt, sier professor Hanne Frøkiær fra Københavns Universitets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi til forskning.no.

Hvorfor det er slik, vet ikke forskerne ennå. Man vet imidlertid at det er de første årene av livet som ser ut til å være viktige for utviklingen av immunforsvaret.

På forsiden nå