- Best for hunden å bli hjemme 17. mai

- En morsom dag for oss, men dessverre sjelden veldig morsomt for hunden, sier hundetrener Tiina Jor.

- Hunden bør ikke være med i de store folkemengdene 17. mai, mener hundetrener Tiina Jor. Bildet av 17.mai-toget er fra Levanger i 2011.  Foto: MONTASJE: LENA KNUTLI/PRIVAT

Saken oppdateres.

- En del ønsker å dele dagen med hunden sin. Det er en god tanke, for oss er 17. mai en morsom dag. Men dessverre er det sjelden veldig morsomt for hunden, sier Jor, som driver Bra!Hundetrening til adressa.no.

Rastløs og utrygg

Dyrevernalliansen oppfordrer hundeeiere til å la hunden bli hjemme på nasjonaldagen. Årsaken er at hunder kan bli stresset og utilpasse av de store menneskemengdene og den høye musikken.

- Når man er ute på 17.mai, ser man dessverre fort at hunder ikke har det bra, hvis en kan en del om hunders kroppsspråk, sier hundetrener Jor.

Noen hunder kan bli synlig rastløse og overreagere. For noen hunder kan det ta dager før de får roet seg. Andre kan virke rolige og gå lydig i bånd, men egentlig føler de seg hjelpeløse og utrygge fordi de ikke kommer seg noen vei.

Tegn på at hunden føler seg utrygg, er at den beveger seg veldig rolig, eller setter seg ned.

LES OGSÅ: Lar du hunden slikke deg i fjeset?

- Er det noen hunder som kan takle oppstyret 17. mai?

- De hundene som er vant med så store folkemengder, er politihunder. De har mange års trening. Vanlige familiehunder har sannsynligvis ikke forutsetningene som trengs for å synes at det er hyggelig, mener Jor.

- Ingen nytte i å ta med hunden

Korpsmusikken kan hunder reagere ulikt på.

- Det kan være begge deler, og da må man se an hunden sin. Har man en hund som reagerer, er det best å være hjemme med hunden, og ha på tv eller radio, sier hun.

Øyvind Juul Schjetne, leder i Nidaros brukshundklubb, er delvis enig i at hunder ikke har noe å gjøre i 17.mai-toget.

- Jeg er delvis enig i at det er unødvendig å dra med seg hunden i store folkemengder 17. mai. Normalt har ikke hunder problem med folkemengder, men det er en ekstra sammenstimling, alle lydene og fløytene kan bli mye. Man må passe på at andre ikke tråkker på hunden og så videre, sier Schjetne.

- Det er iallfall misforstått å drive med miljøtrening for hundene i store folkemengder som 17. mai, mener hundeklubblederen.

- Det er ingen nytteverdi i å ta med hunden. Den har det like bra hjemme, eller i bilen med delvis åpne vinduer så den får luft, sier han.

LES OGSÅ: Melhus-kennel solgte sjelden hundevalp til USA

Schjetne har to hunder, og har ikke planer om å ta dem med på bytur på 17. mai.

- Kanskje vi heller går en tur i skogen. Men hvis vi drar til byen og ser på tog, vil hundene ligge igjen i bilen et stykke unna, sier han.

På 17. mai kan det ofte vanke både pølse og is, også på hunden.

- Det beste er vanlig hundemat, men en liten smakebit kan de gjerne få, så lenge man ikke gir noe som er farlig for hunden, sier hundetrener Tiina Jor.

LES OGSÅ: Nå kan du spraye refleks rett på hunden din

Tips til en god 17. mai for hunden

Hundtrener Tiina Jor anbefaler alternative feiringer for å gi hunden en god 17.mai.

  • Dra på piknik i skogen, finn et hyggelig sted mens hunden får leke og slappe av.
  • Sportrening med vaffel: Bind et vaffelhjerte i en snor, slep den etter deg og ta den opp slik at hunden får lære å spore vaffellukt og din lukt. I enden av sporet venter du med en vaffel som belønning.
  • La hunden være hjemme hvis du skal ut og se på korps og 17.mai-tog.
  • Gi hunden hjernetrim: ta den med ut om kvelden og utforske alle luktene etter dagen.
  • Vet du at hunden blir engstelig, vær hjemme med den selv, eller skaff noen som kan passe den. Trøst hunden hvis den søker trøst, og ha på tv/radio, trekk eventuelt for gardinene.
  • Kilde: Hundetrener Tiina Jor/Dyrevernalliansen
På forsiden nå