Enn så lenge lønner det seg for kraftmarkedet å bygge ut fornybar energi, på grunn av elsertifikatene som gir subsidier til utbygging og drift. Men når denne ordningen faller bort – i 2021 – blir utbyggingen et tapsprosjekt, forklarer analytiker Odd Gunnar Jakobsen i Markedskraft til Nationen.

– Elsertifikatene står for nesten halvparten av inntektene. Driften vil ikke lenger være lønnsom når de går bort og kraftprisen holder seg lav, sier Jakobsen.

Og det vil prisen antakelig gjøre. Etter den regntunge sommeren er kraftmagasinene breddfulle, og strømprisene i Norge er på sitt laveste på 15 år.

Norsk vindkraftforening og Småkraftforeningen, som representerer en rekke kraftaktører i distriktene, mener myndighetene må innføre nye støtteordninger etter 2021 for å opprettholde veksten i næringen. Jakobsen mener derimot at en byggestopp kan bidra til å balansere markedet.

– Jeg vil ikke si at det er en problematisk utvikling. Med et stabilt antall aktører vil det store kraftoverskuddet på sikt bli redusert. Det vil sørge for høyere priser, som igjen vil øke lønnsomheten. Likevel vil det ta flere år å få balanse i markedet, og først da kan man bygge ut mer, sier han.