Bedre fangst i norske lakseelver

Oslo (NTB): Det ble tatt 11 prosent mer villaks i norske elver i årets sesong enn gjennomsnittsfangsten de siste ti årene. Neste år tror grunneierne på mer storlaks i elvene.

Saken oppdateres.

Tallene for årets laksesesong omfatter over 40 elver, inkludert alle de største lakseelvene bortsett fra Tana, der tallene ikke er klare ennå, skriver Dagens Næringsliv.

Noen ligger under – og noen ligger langt over – snittet for de siste ti årene, og i sum er altså veksten på 11 prosent.

– Det er hyggelig å kunne vise til økning, men i et historiske perspektiv er fangstene fortsatt svært lave, sier generalsekretær Torfinn Evensen i grunneierorganisasjonen Norske Lakseelver.

Organisasjonen mener veksten i stor grad skyldes yngel som kom ut fra elvene i 2013. I fjor var det mye smålaks, mens det har vært godt med mellomstor laks i år.

– Som laksefisker er man alltid optimistisk, og et godt mellomlaksår i år vil normalt gi bud om et godt storlaksår i 2016. Mye tyder på at laksen finner brukbart med mat i havet nå, sier Evensen. Samtidig sier han det er et paradoks at de som er ute etter villaksen er prisgitt at oppdrettsnæringen lykkes med sin avlusning før yngelen kommer ut i havet. Han viser til flere rapporter som indikerer at for mye lus kan ta knekken på lakseyngelen. (©NTB)

På forsiden nå