Rettet 29. oktober 09.35: Adressa.no skrev først at samtlige av mennene begjærte seg løslatt. Dette er ikke riktig, en av mennene på 30 år samtykket til videre fengsling, opplyser hans forsvarer Vegard Aaløkken.

Mennene ble alle pågrepet i koordinerte aksjoner 7. og 8. juni i sommer da Kripos slo til mot det som er beskrevet som «sentrale personer» bak salg av dop fra det mørke nettet i norsk sammenheng. Etter å ha sittet nesten fem måneder i varetekt begjærte to av de fire mennene (29, 30, 30 og 31 år) seg løslatt i Oslo tingrett tirsdag formiddag.

Oslo tingrett besluttet at samtlige må sitte i varetekt til 24. november.

Frykter for bevis

Advokat Victoria Holmen er forsvarer for en mann som i løpet av varetektsperioden har fylt 30 år. Han samtykket ikke i videre fengsling.

- Jeg mener at det ikke lenger foreligger bevisforspillesfare, sier hun.

Holmens klient er siktet for overtredelse av den grove narkotikabestemmelsen i straffeloven. Den har en strafferamme på opp mot 10 år i fengsel.

SE TEMA-SIDE:

Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

Tre andre menn (29, 30 og 31 år), alle fra skiensområdet, ble også refengslet tirsdag. Mennene har i tillegg fått utvidet siktelsen mot seg med straffelovens paragraf 60a. Den såkalte «mafiaparagrafen» dobler strafferammen, inntil 5 år ekstra. Dermed risikerer skiensmennene 15 år i fengsel.

Ifølge advokat Vegard Aaløkken samtykket hans klient (en 30-åring) til en ny periode i varetekt. 29-åringen og mannen på 31 begjærte seg løslatt tirsdag.

Rettsdokumentene fra dagens fengslingsmøter er unntatt offentlighet, men etter det adressa.no forstår skal det være hensynet til bevisforspillelse i den pågående etterforskningen som har ført til at mennene må belage seg på en ny periode bak lås og slå.

- Vi er fornøyd med at tingretten har gjort en riktig vurdering av bevisforspillelsesfaren, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen ved Kripos til adressa.no.

Alle fire må finne seg i å sitte med brev- og besøkskontroll.

Brukte skjulte nettsider

Adressa.no har siden høsten 2014 kartlagt omfanget av norsk dopsalg på det mørke nettet i to dokumentarer.

BAKGRUNN: LES SILKEVEIENE OGTEPPEFALL HER (Krever innlogging)

I saken «silkeveiene» avsløres det at nordmenn sto for minst 5500 salg av dop til andre nordmenn i løpet av ett år. I saken «Teppefall» følges sporene etter narkonettverkene «kvalitetsbevisst» og «Deeeplove» fra krypterte kanaler på det mørke nettet til adresser i Oslo.

De tre mennene som har fått utvidet siktelsen skal, etter det adressa.no erfarer, knyttes til «Kvalitetsbevisst»-dekknavnet. Sistemann skal ha stått bak aliaset «Deeeplove». Både «Kvalitetsbevisst»- og «Deeeplove»-dekknavnet var i virksomhet i flere år.

Allerede i begynnelsen av 2014 hadde «Kvalitetsbevisst» bygd sin egen skjulte nettside som ble brukt til å omsette store mengder hasj, marihuana, MDMA og kokain frem til noen dager etter Kripos' pågripelsene sommeren 2015 da siden ble beslaglagt. En av mennene som skal stå bak «Kvalitetsbevisst» jobbet som datasikkerhetsekspert da han ble pågrepet

Nylig ble det kjent at Kripos-etterforskningen har vokst i omfang. Så langt har totalt 11 personer blitt pågrepet i tre fylker. Etterforskningen er ventet å pågå inn i 2016.

Et bolighus i Skien ble gjennomsøkt da Kripos gikk til aksjon i juni. Foto: THEODOR AASLAND VALEN / VARDEN
Det var i begynnelsen av juni at politiadvokat Richard Beck Pedersen ved Kripos kunngjorde pågripelser som følge av den første norske etterforskningen mot det mørke nettet. Foto: SCANPIX