Et bolighus i Skien ble gjennomsøkt da Kripos gikk til aksjon i juni. Foto: THEODOR AASLAND VALEN / VARDEN

Fire menn ble pågrepet da Kripos etter en langvarig etterforskning, gikk til aksjon i Oslo og Skien 8. juni. De fire, som er mellom 29 og 31 år gamle, var tidligere ustraffet da de ble arrestert.

Mennene har sittet i varetekt siden onsdag 10. juni, siktet etter den grove narkotikabestemmelsen i straffeloven. Kripos-etterforskningen som ledet til pågripelsene, er den første i sitt slag i Norge.

Nå utvides siktelsene mot flere av dem, opplyser Kripos.

Bruker «mafiaparagrafen»

- Jeg kan bekrefte at siktelsene mot tre personer er utvidet til å omfatte straffelovens paragraf 60a, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen til adressa.no.

Straffelovens paragraf 60a, som i media ofte omtales som «mafiaparagrafen», brukes i saker hvor politiet mener å ha avdekket organisert kriminalitet. Bestemmelsen dobler strafferammen i en siktelse, men ikke utover fem år. Kripos varslet tidlig at «mafiaparagrafen» kunne bli aktuell i saken.

De fire mennene har vært siktet for grov narkotikaforbrytelse, men for tre av dem (på 29, 30 og 31 år) er «mafiaparagrafen» tatt inn i siktelsen. Det betyr at for de tre er den øvre strafferammen nå 15 år i fengsel.

- Han nekter straffskyld etter paragraf 60a, sier advokat Hans Olav Bytingsvik.

Han er forsvarer for en 31-åring som jobbet som datasikkerhetsekspert da han ble pågrepet 7. juni.

- Klienten nekter straffskyld, sier advokat Jan Erik Teigum om skjerpingen av siktelsen mot en 29-åring mann.

Da politi fra Telemark tok seg inn i huset til 29-åringen i Skien tidlig om morgenen den 8. juni. Inne i huset ble det funnet en marihuana-plantasje.

- Han har erkjent noe av det som ble funnet hjemme hos ham, sier Teigum.

Advokat Vegard Aaløkken forsvarer 30-åringen. Aaløkken har ikke svart på adressa.nos henvendelser.

Uendret siktelse

Sistemann som ble tatt i juni er en 30-åring med finansbakgrunn. For ham er siktelsen uendret og strafferammen 10 år.

- Etterforskningen vil vise om det er grunnlag for å utvide siktelsen, sier Beck Pedersen.

30-åringen har sittet i varetekt i snart fem måneder. Tirsdag blir han begjært fengslet i en ny periode. Det har han motsatt seg, ifølge hans forsvarer, advokat Victoria Holmen.

- Jeg mener at det ikke lenger foreligger bevisforspillesfare, sier hun.

SE TEMA-SIDE:

Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

Da Kripos pågrep de fire ble de omtalt som «sentrale i norsk sammenheng» i distribusjon av dop via det mørke nettet. Politiadvokat Richard Beck Pedersen vil ikke gå inn på hva slags roller de siktede skal ha hatt, eller oppgi hvilke dekknavn som Kripos mener de pågrepne skal ha benyttet seg av.

- Jeg har ingen kommentar til det på det nåværende tidspunkt, sier politiadvokaten.

Skjulte nettsider

Adressa.no har siden høsten 2014 kartlagt omfanget av norsk dopsalg på det mørke nettet i to dokumentarer.

BAKGRUNN: LES SILKEVEIENE OG TEPPEFALL HER (Krever innlogging)

I saken «silkeveiene» avsløres det at nordmenn sto for minst 5500 salg av dop til andre nordmenn i løpet av ett år. I saken «Teppefall» følges sporene etter narkonettverkene «kvalitetsbevisst» og «Deeeplove» fra krypterte kanaler på det mørke nettet til adresser i Oslo.

De tre mennene som har fått utvidet siktelsen skal, etter det adressa.no erfarer, knyttes til «Kvalitetsbevisst»-dekknavnet. Sistemann skal ha stått bak aliaset «Deeeplove». Både «Kvalitetsbevisst»- og «Deeeplove»-dekknavnet var i virksomhet i flere år.

Allerede i begynnelsen av 2014 hadde «Kvalitetsbevisst» bygd sin egen skjulte nettside som ble brukt til å omsette store mengder hasj, marihuana, MDMA og kokain frem til noen dager etter Kripos' pågripelsene sommeren 2015 da siden ble beslaglagt. En av mennene som skal stå bak «Kvalitetsbevisst» jobbet som datasikkerhetsekspert da han ble pågrepet

Nylig ble det kjent at Kripos-etterforskningen har vokst i omfang. Så langt har totalt 11 personer blitt pågrepet i tre fylker. Etterforskningen er ventet å pågå inn i 2016.

Alle de fire fremstilles for varetektsfengsling i en ny periode i Oslo tingrett tirsdag 27. oktober.

Dette maleriet, malt i kaffe av en amerikansk kunstner, var bildet narkotikaselgeren «Kvalitetsbevisst» brukte på det mørke nettet. Foto: http://www.coffeeart.com
Denne dopbutikken opererte «Kvalitetsbevisst» med i store deler av 2014. Foto: SKJERMBILDE ADRESSEAVISEN
Mot slutten av 2014 opprettet «Kvalitetsbevisst» en ny og bedre skjult nettside for omsetning av dop. Foto: SKJERMBILDE ADRESSEAVISEN